Herman Wijffels: het einde van de food-multinationals?

De toekomst is aan regionale voedselproducenten, stelt Herman Wijffels in een interview met de Gelderlander. Internationale foodconcerns als Nestlé en Unilever gaan op termijn een minder prominente rol spelen. Het is een van de conclusies van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding, een onafhankelijke denktank waar Wijffels deel van uitmaakt.

Nudge meldt:

Uit de anonimiteit
De industriële productie van voedingsmiddelen door wereldwijd opererende mammoetconcerns heeft zijn langste tijd gehad, aldus Wijffels. Hij stelt dat voedsel meer regionaal geproduceerd moet worden, zodat herkomst en kwaliteit zichtbaar en controleer zijn. “De consument eet voedingsmiddelen uit de fabriek, waarbij de relatie met de natuur verdwenen is”, zei Wijffels. “Ze kennen de voeding niet meer als natuurproduct.” De raad wil daarom dat voedselproductie uit de anonimiteit gehaald wordt en ‘weer een gezicht en een verhaal krijgt’. Herstel en versterking van de verstoorde ecologische en sociale samenhangen en relaties is cruciaal.

Afzetdwang
De raad stelt dat er behoefte is aan een integrale aanpak – sociale, economische én ecologische duurzaamheid, gericht op alle schakels van de keten, productie én consumptie. Wijffels sprak ook over de wat hij noemt ‘ijzeren greep’ die concerns als Monsanto en Bayer op de landbouw hebben, door hun patenten op zaden en gewasbeschermingsmiddelen. “Boeren moeten nu zaden kopen die ze niet mogen vermenigvuldigen. In feite wordt daarmee afzetdwang gecreëerd.

Lees het volledige rapport: klik hier.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

mark Frederiks
Herman Wijfels als nieuwe partijleider van het #CDA eindelijk focus op herstellen van verbinding tussen boeren en burgers.
Herman
Die man begint mij steeds meer te bevallen! Het wordt tijd dat hij het CDA-lidmaatschap beëindigt en zich aansluit bij één van de groene partijen.