Geef de vrachtwagens de ruimte

Veel automobilisten vinden vrachtauto’s maar lastig. Maar automobilisten zijn vaak ook lastig en soms zelfs ronduit gevaarlijk voor vrachtwagenchauffeurs. Daarom geeft de ANWB negen tips om de weg te delen met vrachtauto's.

De ANWB tips:

 

anwb

 

Tip 1: Blijf uit de dode hoek

Blijf altijd rechts achter de vrachtwagen en zorg dat je de chauffeur via zijn buitenspiegel kan zien, dan ziet hij jou ook.

Tip 2: Geef hem de ruimte

Een vrachtauto zal eerst naar links uitwijken om een krappe bocht naar rechts te kunnen nemen. Tijdens het indraaien vermindert het zicht in de spiegels. De cabine verdraait dan ten opzichte van de oplegger.

Tip 3: Houd afstand

Hoe verleidelijk ook: ga niet vlak voor een vrachtauto de (snel)weg op of af. Hard afremmen met een beladen vrachtauto is een gevaarlijke manoeuvre.

Tip 4: Geef eens voorrang

Vrachtauto’s trekken minder snel op dan personenauto’s. Dat maakt het invoegen in drukke
situaties lastig. Wees attent en geef ze de ruimte om in te voegen.

Tip 5: Geduld is een schone zaak

Gaat de vrachtwagen voor je in slakkentempo de bocht door? Weet: hij doet het niet om jou te pesten. Beladen vrachtauto’s moeten krappe bochten nemen met lage snelheid, anders ontstaat door de lading het risico dat hij kantelt. Vooral bij snelwegafritten moeten chauffeurs hier goed op letten.

Tip 6: Wees voorspelbaar

Maak op tijd kenbaar wat je van plan bent. Ga je afslaan, moet je remmen of wil je inhalen? Een vrachtwagen kan zich niet zo snel aanpassen als een auto.

Tip 7: Nooit rechts inhalen

De rechterkant van de vrachtauto is moeilijk vanaf de chauffeursstoel te overzien, hoe nauwkeurig zijn spiegels of camera’s ook zijn afgesteld. Passeer een vrachtwagen altijd links en doe dit met beleid.

Tip 8: Onthoud de 3 meter-regel

Vooral voor voetgangers en (brom-)fietsers van belang. Schiet nooit vlak voor of achter een vrachtauto langs. De chauffeur kan je niet zien vanuit zijn hoge cabine. 3 meter afstand is een veilige marge om over te steken. Blijf bij een afslaande vrachtauto rechts en ruim achter de vrachtauto.

Tip 9: Let op de borden

Om de doorstroming te bevorderen, is per 1 oktober 2014 op bepaalde trajecten het inhaalverbod voor vrachtwagens gewijzigd. Let daarom goed op de borden langs de snelweg.

Bron: ANWB

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Kiki Wals
Leuke tips! Mijn man moet een vrachtwagen rijbewijs krijgen voor zijn werk en ik wil dat hij zo veilig mogelijk rijdt! Ik denk dat de regel van 3 meters het verstandigst is omdat dan alle partijen veilig kunnen blijven. We zijn nu op zoek naar een goede autorijschool zodat hij alle nuttige kennis krijgt en effectief een vrachtwagen rijden leert! www.verkeersschoolvoskamp.nl/rijopleidingen/rijbewijs-c/