De Bestelbus-Battle: kan het slimmer en schoner?

In navolging van de succesvolle Green Taxi Battle Electric waarin slimme maatregelen voor elektrisch personenvervoer zijn bedacht, organiseert Natuur & Milieu de Bestelbus-Battle. In april zullen vijf teams van invloedrijke deskundigen strijden om de prijs: Wie bedenkt de meest effectieve en kansrijke overheidsmaatregel die zorgt voor maximale milieuwinst in de bestelautomarkt?

Bestelbussen

De markt voor personenauto's staat vaak in de belangstelling en kent meerdere fiscale vergroeningsmaatregelen. Er is echter weinig aandacht voor de markt voor bestelbussen, terwijl er zo’n grote potentie is. Wij gaan daarom op zoek naar de beste, meeste slimme maatregelen om deze markt te verduurzamen.

De bestelautomarkt is groot, met ongeveer 825.000 bestelauto’s in Nederland, en heeft een aanzienlijke impact op het klimaat en luchtkwaliteit in Nederland. Bestelauto’s zijn verantwoordelijk voor 14% van de CO2-uitstoot, 25% van de NOx-uitstoot en maar liefst 41% van de PM10-uitstoot van het totale wegverkeer in Nederland. Vooral in drukke steden waar bestelbussen vaak moeten stoppen en optrekken is dit een aanslag op de luchtkwaliteit. Maar, op dit moment rijden er nog minder dan 2.000 bestelbussen op duurzame brandstoffen.

7 april

Op vrijdagmiddag 7 april organiseren Natuur en Milieu een bijeenkomst in Den Haag waar de vijf teams van deskundigen strijden om wie het beste idee heeft. Een gezaghebbende jury kiest het beste voorstel. De resultaten worden gepubliceerd en aangeboden aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Alle maatregelen worden vooraf door CE Delft beoordeeld op milieueffecten, mobiliteitseffecten, uitvoerbaarheid en kosten.

Publieksprijs

Natuur & Milieu organiseert ook een publieksprijs. Iedereen kan meedoen, zowel privé-personen als organisaties. Op de website https://www.natuurenmilieu.nl/bestelbusbattle kan iedereen die niet met de Battle meedoet zijn of haar beste idee indienen om de bestelautomarkt te verduurzamen. Het beste idee wordt doorgerekend door CE Delft en wordt net als de andere maatregelen overhandigd aan het ministerie van I&M.

Deelnemende organisaties
De Battle wordt georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Green Deal ZES en wordt mede mogelijk gemaakt door Nissan, Renault en Vereniging DOET.

Deze organisaties doen mee in een team aan de Battle:
Wetenschappers – HvA, TNO, RSM en de HAN
De vervoerders – Ahold, DHL, APPM, de BIOS-groep, Aad de Wit, Connexxion.
De automarkt – Renault, Nissan en vereniging DOET
Groene organisaties – N&M, de Groene Zaak, Transport and Environment, Stichting Stimular.
Overheid – Rijkswaterstaat, ministerie van I&M, de G4

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>