28 augustus: eindevent onderzoek lichte elektrische vrachtvoertuigen

Stadslogistiek vraagt om nieuwe oplossingen, met schone, stille en in omvang efficiënte voertuigen die rendabel ingezet worden om de logistieke vraag in steden te bedienen. Het segment tussen fiets en bestelvoertuig met elektrische aandrijving of trapondersteuning, het lichte elektrische vrachtvoertuig (LEVV), biedt hiervoor mogelijk uitkomst.

De afgelopen hebben voertuigaanbieders LEVVs ontwikkeld voor uiteenlopende toepassingen. Er zijn veel grote bedrijven die inmiddels een deel van hun lokale leveringen met LEVVs doen, zoals CoolBlue, Picnic, Wehkamp en bouwgroothandel Stiho. Vooral grotere logistiek dienstverleners als PostNL, UPS, DPD en DHL rollen in Europe netwerken uit met LEVVs, soms zelfs zelfrijdend. Maaltijdbezorgers Foodora, Deliveroo en Uber Eats zijn met de inzet van fietsbezorgers verder gegroeid. Kansrijk dus...

Kansen voor MKB

Het LEVV-LOGIC project heeft onderzoek gedaan naar de inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVVs) voor stadslogistiek door MKB-bedrijven. LEVV-LOGIC is gestart in 2016 vanuit een vraag van logistiek dienstverleners uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) die LEVVs rendabel willen inzetten.

In dit project hebben de Hogescholen van Amsterdam, Rotterdam en Arnhem/Nijmegen samengewerkt met logistiek dienstverleners, verladers, voertuigaanbieders, netwerkorganisaties, kennisinstellingen en gemeenten. Met elkaar hebben zij in workshops, praktijkonderzoek en experimenten nieuwe kennis ontwikkeld over logistieke concepten en business modellen voor de inzet van LEVVs.

De projectdeelnemers willen met LEVVs bijdragen aan regionale, nationale en Europese doelstellingen om stadslogistiek efficiënter, stiller en schoner te organiseren. Bij de start van het project was niet bekend voor welke stadslogistieke stromen LEVVs een geschikt alternatief kon zijn en aan welke technische eisen de LEVVs moeten voldoen. De processen in de stadslogistieke keten zijn afgestemd op de inzet van traditionele bestel- en vrachtvoertuigen. Wat betekent de inzet van LEVVs voor de bedrijfsvoering?

Op 28 augustus is in de ochtend het eindevent van het LEVV-LOGIC project in Amsterdam.

PROGRAMMA

08:45      Inloop en registratie
09:30      Plenaire opening: presentatie van resultaten
10:30      Verdieping in thema's tijdens de LEVV-markt
11:30      Paneldiscussie en uitreiking eindpublicatie
12:30      Lunch
13.30      Einde

LOCATIE

HvA Debatcentrum FLOOR | Kohnstammhuis Wibautstraat 2-4, 1091 GM Amsterdam

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>