Gisteren trad commissaris van ABNAMRO en ‘old lady’ Trude Maas op voor radio 1. Mevrouw is wat mij betreft om met haar eigen woorden te spreken ‘niet geaard gebleven’, zijnde een andere uitdrukking voor het contact met de samenleving volledig te hebben verloren. Hier zat een vrouw – bekend als ‘Excuus Truus’ van de ‘old boys’ – te oreren, na acht jaar commissaris van DE BANK te zijn geweest. Ze gaf  na enige aandrang toe dat er fouten waren gemaakt.

Ik zal in het kort even herhalen welke fouten. CEO Rijkman Groenink wijzigde drie maal fundamenteel van beleid zonder dat dit leidde tot het halen van ook maar enige doelstelling, in de zeven jaar dat ze hem mocht meemaken. G.verklaarde 75% van zijn mensen ‘misbaar’ om snel kosten te kunnen bezuinigen. De acquisitie van Antonveneta kostte de bank twee jaar geen groei van de winst per aandeel, waardoor ABNAMRO, dat zeven jaar geen waarde creëerde voor aandeelhouders, definitef rijp werd voor de slacht. Onze nationale trots waar ‘tig’ generaties sinds Koning Willem I aan opbouw hadden gewerkt werd in één generatie gedeklasseerd. Uiteindelijk werd de bank, die niet had gepresteerd in stukken gehakt, waarna al snel bleek dat de balans vol gaten zat, waarvoor de belastingbetaler nu mag opdraaien. Het zal niemand verwonderen als uiteindelijk de Nederlandse staat voor 30 miljard Euro moet bijspringen.

Mevrouw, tevens commissaris bij Philips en Getronics, constateerde dat al die jaren de kosten bij ABNAMRO sneller waren gestegen dan de opbrengsten. (..) Dat de sfeer, in het boek De Prooi beschreven ‘als elkaar de tent uitvechten’, inderdaad soms niet best was. Maar dat had je met dit soort gezelschappen, die lijden aan ‘mutual admiration’, wat in meer gangbaar taalgebruik aan te duiden is als ‘vergiftigd narcisme’. In een gezelschap van twintig mensen zeg je nou eenmaal niet: ben je ‘belaattafeld’. Je bent als commissaris primair een kritische vriend, je moet warmte voelen met het metier om als toezichthouder te kunnen functioneren. Kortom mevrouw is volkomen ongeschikt als toezichthouder, daar helpt geen senatorschap aan in de Eerste Kamer, ook niet dat ze lid is van de partij van Wouter Bos en evenmin haar gebabbel over diversiteit. Ze heeft de belangrijkste plicht van een commissaris verzaakt namelijk te zorgen voor goed bestuur, ze heeft falende bestuurders laten zitten. En toch zit ze nog op het pluche en wordt kennelijk niet geplaagd  – dat is nog het ergste – door diepgaande schaamte over zoveel eigen incompetentie.

Lees ook:

Trend naar humanisering van management

Desgevraagd – door haar weinig kritische inteviewers Thijs van den Brink en Arie Boomsma – meende ze nog te moeten opmerken dat de actie van partijgenoten om Nout Wellink, president van de Nederlandsche Bank, niet voor herbenoeming in aanmerking te laten komen , afleidde van het belang van goed toezichthouden van het ‘Instituut’. Je zou dit niet moeten ‘politiseren’.  Trude zei ook nog dat ze in haar jeugd graag schrijfster had willen worden, dat ze wel eens een kledingstuk had gekocht dat te klein was. waar ze in had willen groeien en dat ze ongeduldig was. Dat laatste is ook mijn makke: ik kan niet wachten totdat commissarissen van het type Maas zijn opgekrast, dan kan ze alsnog haar hobby ’schrijven’ gaan invullen, maar liever niet meer als columnist van het FD, we moeten vooruit en niet achteruit.

(Ook gepubliceerd in Pluspost)

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Beste Grimbert,

Bijna iedere burger van Nederland is verontwaardigd over de drama’s bij een aantal grote banken. Vooral omdat we met elkaar voor de kosten opdraaien! Ik heb ook van andere banken geen/nauwelijks excuses gehoord over het gevoerde wanbeleid. Dat is ook precies wat mensen zo boos maakt. De arrogantie van de machthebbers die hun verbinding met de samenleving kwijt zijn geraakt.

Maar waarom word je nu zo persoonlijk? Je column klinkt behoorlijk seksistisch. Door je gebruik van termen als Old lady, Excuus Truus, Mevrouw, lijkt het wel alsof je eropuit bent haar extra te vernederen. Terwijl het overgrote deel van de topmanagers en commissarissen van banken mannen zijn die ook niet geplaagd worden door diepgaande schaamte over hun eigen incompetentie. Vrouwen op machtige posities worden vaak op hun persoonlijke in plaats van hun professionele competenties beoordeeld. Ik denk dat je verhaal krachtiger overkomt als je je niet laat verleiden door vooroordelen.

Erica Groenendijk
http://www.hartzaken.nl

Beste Erica,

Los van het taalgebruik kaart Grimbert een verschijnsel aan dat typisch Nederlands is namelijk je wordt ergens dik voor betaald, maar je hebt die taak niet scherp naar behoren uitgevoerd. Maar vervolgens blijft wel iedereen zitten en ligt het nooit aan jou.

Wat mij betreft is het als reactie weer uit de kast halen van allerlei generalisaties over mannen alsof het vrouw-zijn voldoende garantie is voor kwaliteit zinloos en even stigmatiserend (zeker als je weet dat Rijkman Trude en andere vrouwen juist heeft binnengehaald omdat hij meer vrouwen erbij wilde hebben!).

Er is ook een grote verscheidenheid onder mannen en een opmerking als “het overgrote deel van topmanagers etc” is eveneens stemmingmakerij en niet gebaseerd op objectieve feiten zoals ik zelf met een ervaring van 25 jaar in de sector heb mogen ervaren.

Dit soort discussies zorgt ervoor dat met de echte constatering namelijk dat Nederland over de meeste sectoren heen (inclusief de overheid) verworden is tot een ingeslapen clubje dat zichzelf nog heel wat vindt maar al lang en breed is ingehaald door allerlei andere landen niets gedaan wordt. Zoals ik net weer na een 15 daagse rondreis door China heb mogen ervaren.

Dus “de hoogste tijd”: ophouden met zinloze discussies over bijzaken, maar probleemoplossend voorstellen doen, ondernemen en proberen. Dat geeft energie!

Of je nu man, vrouw, gekleurd, in een rolstoel zit of wat dan ook bent. Kwaliteit is kwaliteit….toch?

Tony de Bree
http://www.dagboekvaneenbankier.nl

Ik had al persoonlijk gereageerd op Erica’ s reactie. Ik gebruik Old Lady naast het begrip Old Boys. Verder ben ik er zeker van dat de old boys Trude Maas jarenlang als excuus Truus hebben ingezet. Sjiek PvdA, senator, intelligent, HR en toch niet lastig. Zo blijven de Witte oude mannen waar ze zijn: aan de macht . Van enige vrouwonvriendelijkheid is geen sprake, wel wil ik door dit taalgebruik te kiezen de mensen bewust maken dat er iets grondig mis is in bestuurlijk Nederland. Overigens heb ik alle ABNAMRO bestuurders die verantwoordelijkzijn voor het debacle regelmatig in columns te kijk gezet, dus zeker niet alleen Trude Maas

x
x