Channels

Om je netwerk te onderhouden en uit te breiden, is het belangrijk dat de mensen die deel uitmaken van je bestaande netwerk en anderen die je aan je netwerk zou willen toevoegen, positief over je denken en praten. Daarvoor is het nodig bepaalde omgangsvormen in acht te nemen. De belangrijkste do’s en don’ts van netwerken.

Luisteren
Luister naar de ander. Toon oprechte belangstelling. Wees geïnteresseerd. Dan staat de ander vanzelf meer open voor jou en voor het geen jij en jouw bedrijf te bieden hebben.

Netwerken is tweerichtingsverkeer: geven én nemen
Jij doet wat voor mij, dan doe ik wat voor jou. Krijg je een tip van iemand, dan is het leuk als je iets vergelijkbaars voor hem hebt. Zo niet, dan geef je een cadeautje of je trakteert hem op een etentje, bijvoorbeeld. Als iemand jou professioneel opdrachten levert, kan je ook provisieafspraken maken. Dat voorkomt scheve gezichten. Probeer éérst te geven, dan komt nemen vanzelf.

Lees ook:

Geef de werknemer zijn autonomie terug!

Laat wat horen
Heb je een ‘ingang’ gekregen, dan houd je degene die deze deur heeft geopend op de hoogte van de resultaten; ook als het contact niet heeft geleid tot zaken. Je bedankt en informeert de ander, want al is er niets uitgekomen, het is toch aardig dat hij aan je heeft gedacht. Houd deze contacten scherp! Verwaarloos deze contacten niet!

Houd visitekaartjes paraat
Je visitekaartje is een belangrijk netwerkinstrument. Zorg dat je altijd nette visitekaartjes bij de hand hebt, met complete gegevens, eventueel met een korte handgeschreven boodschap op de achterzijde.

Gebruik geen namen van referenties zonder hun toestemming
Om in zakelijke kring een goede eerste indruk te maken en een sfeer van verbondenheid te creëren, noemen we graag namen van mensen uit ons netwerk. Een belangrijke voorwaarde is echter dat personen die je noemt vooraf hebben ingestemd met het gebruik van hun naam. Ook als je samenwerking wilt zoeken met leveranciers van potentiële klanten, zul je daarvoor vooraf de toestemming van betrokkenen moeten krijgen.

Roddel niet
Bij netwerken is altijd sprake van een gezamenlijke relatie. De kans is dus groot dat deze relatie ter sprake komt. Zelfs al geeft de ander daartoe aanleiding, laat je nooit negatief uit over degene die jullie met elkaar in contact bracht. Blijf, ook in de latere contacten, neutraal en ga niet op roddels in.

Maak verwachtingen expliciet
Maak de verwachtingen van het netwerkcontact expliciet. Niet alleen wat betreft omgang, referentiegebruik en terugkoppeling, maar ook ten aanzien van het verwachte resultaat. Maak de verwachtingen van de netwerkspelers ten aanzien van terugkoppeling expliciet en bedank de ander voor haar of zijn moeite, ook al was die moeite nog zo klein.

(bron : MANAGERS NETWERK)

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x