Channels

De nieuwe leider houdt zich bezig met zingeving, creëert helderheid en accepteert de verschillen tussen zijn medewerkers. De term Nieuw Leiderschap is onzin. De roep om Nieuw Leiderschap impliceert dat er iedere keer een nieuw soort leider opstaat. De conjunctuur is bepalend bij de vraag wat voor soort leider nodig is. Is er sprake van een krappe arbeidsmarkt? Dan is de coachende leider die de werknemers verwent om ze te behouden in zwang. Gaat het wat minder en moeten er mensen uit, dan is er sprake van sturend en resultaatgericht leiderschap.

Henry Ford zei ooit: “Je vraagt twee handen, maar je krijgt er een heel mens bij.” Ga er maar aanstaan als leider. Een werknemer komt als een totaalpakket, compleet met een eigen wil en sterke en zwakke punten. Die werknemer wil geïnspireerd worden door een kundige en loyale leider, die daarbij ook nog eens zijn creativiteit moet stimuleren. Geen wonder dat veel managers op zoek zijn naar manieren en methoden om zich beter van hun taken te kwijten.

Vier typen leiders
Het ideaalbeeld van de ‘goede leider’ is al tientallen jaren onveranderd. Er zijn vier typen leiders, waarvan de androgyne leider de meest ideale is.

Lees ook:

Rijnlands organiseren in de zorg. Kan het de coronacrisis aan?

Een androgyne manager zet krachtig de lijnen uit en is bereid risico’s te nemen, maar is tegelijkertijd hartelijk, begripvol en ondersteunend. De medewerkers van androgyne leider zijn vaak tevreden over hun werk en vinden dat hun eigen afdeling effectief functioneert. In de groep van androgyne leiders zijn vrouwen oververtegenwoordigd.

Laissez-faire leiders, ook wel ongedifferentieerde leiders genoemd, horen thuis in het ‘kneuzenklasje’. Dit type manager scoort slecht op de zogenoemde harde eigenschappen zoals daadkracht en dominantie, maar ook op ‘zachte’ kenmerken als begrip en ondersteuning.

Veel beter scoort de feminiene leider. De feminiene leider is begripvol, ondersteunend en sympathiek, maar minder daadkrachtig.

De masculiene manager, een krachtig type dat risico’s neemt en dominant aanwezig is en niet van ‘softheid’ houdt, wordt op de werkvloer veel minder gewaardeerd. Deze masculiene stijl komt zowel voor bij mannelijke als vrouwelijke leiders.

(bron: Management Team)

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x