Zes sleutelvaardigheden voor de moderne manager + 1

Actueel

Het belangrijkste onderdeel van modern leiderschap bij grote, internationale ondernemingen is te zorgen dat er een gemeenschappelijke definitie is van succes. Het populaire adagium 'think global, act local' is verleden tijd.

7 sleutelvaardigheden voor de moderne manager:

  1.  Zorg voor een gemeenschappelijke definitie van succes.
  2. Wees gericht op de buitenwereld en definieer succes in de vorm van klantenbehoeften en -trends.
  3. Wees gericht op het resultaat en niet op de inspanning.
  4. Simplificeer rapporten, onderzoeken, opdrachten.
  5. Heb plezier en krijg energie van teamwork en van het onderdeel vormen van een team.
  6. Zorg dat je de expert of specialist bent in een specifiek domein en ook als zodanig binnen de organisatie wordt gezien.

7 Luister naar de werknemers

De helft van de werknemens geeft liever geen kritiek op de leidinggevenden of op collega's, uit angst voor hun loopbaan. Dat is verontrustend, omdat werkgevers kritische werknemers wel op prijs stellen.

Maar managers blijken weinig tijd te besteden aan het managen van personeel. Werkgevers die het kritisch vermogen van werknemers willen stimuleren, moeten werken aan een sfeer waarin kritiek geven wél kan.

Toch blijkt feedback geven aan collega's of de baas niet iedereen even makkelijk af te gaan. Men vindt het heel lastig om collega's eerlijke feedback te geven. Bovendien horen zes van de tien medewerkers ook niet graag kritische opmerkingen over zichzelf uit de mond van anderen. Het zogeheten 360 graden feedbackmodel mogelijk een oplossing bieden om eerlijke feedback te stimuleren.

Lees meer op:
Competentieontwaarding

Over vaardigheidsinflatie en de veronachtzaming van basale sociale vaardigheden
door: Arjan Lautenbach
Basale vaardigheden als luisteren, goede vragen stellen en open staan voor nieuwe informatie zijn vaak doorslaggevend in de relatie met klant, medewerker en leverancier. Juist professionals denken maar al te gauw dat ze hierover beschikken. Ten onrechte: open staan voor feedback en twijfelen aan de juistheid van de eigen overtuigingen, blijken schaars ontwikkelde competenties. De auteur beschrijft welke problemen hier liggen en wat eraan te doen is.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Financieel Dagblad)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Sociale vaardigheden