Channels

Zes grote Nederlandse financiële instellingen blijken provisies op koopsommen aan tussenpersonen te betalen die niet veel onderdoen van die van de bijna failliete DSB Bank. Dat blijkt uit een geheime brief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit juni j.l.. Deze uitkomst is frappant omdat DSB Bank aan het wankelen werd gebracht door publicaties over de hoge provisies van 80% die de bank zou rekenen, zo meldt het FD

De hoge provisies van DSB waren dus helemaal geen uitzondering. In lijn met wat bij die bank vanuit boze klanten al is gebeurd zal het niet meer lang duren of de claims zullen ook bij andere banken en (grote) tussenpersonen binnenrollen. Niek Hoek CEO van Delta Lloyd roept dan wel op BNR dat hoge provisies voor een klein deel van de markt gelden, maar AFM stelt dat het gros van de aan adviseurs / bemiddelaars betaalde provisies rond de 80% van de koopsom ligt, een percentage wat minister Bos, en ik val hem daar graag in bij, als’ idioot’ betitelde.

Na de legio lease affaire, woekerpolissen bij beleggings-hypotheken of beleggingsverzekeringen en andere zaken die de grote verzekeringsmaatschappijen reeds miljarden aan compensatie hebben gekost komt er dus nog meer ongein bovendrijven. Gerrit Zalm, voormalig Minister van Financiën en nu CEO van ABNAMRO, blijkt al van die exorbitante provisies te hebben geweten. Is het raar dat de meeste mensen de bestuurders van de financiële sector vereenzelvigen met charlatans die geen maat kennen als het er om gaat geld te verdienen ook als dat betekent dat dat een klant volledig wordt uitgekleed?

Vrij naar Shylock in het drama ‘De koopman van Venetië’ van Shakespeare zou de klant nu mogen roepen: ‘Hij (bankier/tussenpersoon) heeft mij vernederd, en mij vijfhonderdduizend keer voor de voeten gelopen, gelachen om mijn verliezen, mijn winsten gekleineerd, mijn kansjes vernietigd, mijn vrienden vervreemd, mijn vijanden aangevuurd; en waarom? Ik ben een slemiel.’

Als nog maar een greintje rechtvaardigheid heerst zal voor die slemielen moeten worden opgekomen, niet alleen met onderzoek, maar vooral met klinkende munt, liefst af te trekken van de bonussen van de bestuurders.

Bron: Pluspost 15-10-09

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Deels mee eens Grimbert, toch is dit een uitkomst uit het door, ons zelf verkozen(!), economische systeem dat wij hanteren.

Mij verbaast het dat politici én economen nu (pas….) over elkaar heenvallen terwijl de hoogte van de provisies in de bancaire wereld al decennialang een vast item is. Dit staat zelfs los van zelfstandige bemiddelaars (nb; anders zou een bank zelf veel goedkoper dienen te zijn, toch?)
Bankiers wisten alleen op enig moment niet meer waar ze met al dat geld naar toe moesten & op dat moment, ca. 10 jaar geleden, besloten zij om het dan maar aan zichzelf uit te keren. Wij stonden erbij & keken ernaar, toen de tijden nog Goed waren.

Maar een, overigens goed geacteerd(!), DRAMA, dat is ‘t.
Zie ook partnersite http://www.managementpro.nl

Kennelijk komen we pas in beweging bij een watersnood, als voetballen wordt verboden of als de prijs van bier & chips tienmaal zo hoog wordt.

Sigaretten (4,60 is ECHT een ouderwets tientje), benzine waarvan de prijs voor 90% uit fiscale componenten bestaat vermochten niet om Nederlanders met de voeten van het kratje bier af te krijgen.

Niet zeuren dus, Nederland, maar WÈL nu actie. Dit is absurd aan het worden.

Jos Steynebrugh

x
x