Opleiding: Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer
Wat voor landschappen zijn er zoal in Nederland? Hoe zijn deze landschappen ontstaan? Waarom komt bepaalde flora en fauna in het een gebied wel voor en in het andere niet? In hoeverre tast een veranderend klimaat de natuur aan en hoe kun je hiermee omgaan? Wat is het belang van het behoud van bepaalde landschapselementen? Welke uitheemse plant- en diersoorten vormen een grote bedreiging voor onze natuur? En hoe gaat natuurherstel in zijn werk? Dat en nog veel méér leer je in deze Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer.
Overweeg je een carrièreswitch naar de groene sector omdat je graag in de buitenlucht wilt werken? In dat geval is de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer een natuurlijke keuze. Na het afronden van deze opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker natuurbeheer, natuur-educatief medewerker, natuurgids of medewerker bij een bezoekerscentrum. De opleiding is ook uitermate geschikt voor beleidsmedewerkers, adviseurs en projectontwikkelaars die te maken krijgen met natuuraspecten.
Wil je boswachter worden? Deze Basisopleiding zorgt voor een uitgebreide en zeer gedegen voorbereiding op de MBO-opleiding Bos- en Natuurbeheer die je nodig hebt om dit prachtige vak te kunnen uitoefenen.
Als natuurbeheerder sta je zowel letterlijk als figuurlijk dicht bij de natuur. Ga maar na: je werkt in de buitenlucht, je bent in beweging, en je ziet veranderingen waar je bij staat. Dat is uitdagend, spannend én bevredigend. Natuurbeheerders staan als het ware met beide benen in de klei. Ze werken hard om te zorgen voor gezonde bossen, een rijk insectenleven en de instandhouding van waardevolle landschapselementen, zoals sloten, bermen en houtwallen. Maar in ons drukbevolkte Nederland krijgt ook stedelijk groen natuurlijk veel aandacht. In de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer krijg je nuttige kennis aangereikt om je gericht in te kunnen zetten voor de natuur.
Leer over bos- en boombeheer
Hoe is het gesteld met de bossen in Nederland en Europa? En wat komt er allemaal kijken bij het beheer van deze bossen? Ook leer je wat de betekenis is van begrippen als hakhoutbeheer, knotten en vlechtheggen.
Ga uit op natuuronderzoek
Binnen natuurbeheer neemt het inventariseren, tellen en de soortbepaling van planten, vogels, vlinders, zoogdieren et cetera een belangrijke plaats in. Je leert hoe inventarisaties en soortgelijk natuuronderzoek worden uitgevoerd en ook door wie.
Duik onder in Nederland Waterland
Meer dan de helft van het totale natuuroppervlak van Nederland bestaat uit water. Je leert hoe deze gebieden zijn ontstaan en wat de ecologie is van Nederlandse rivieren en kanalen, meren en plassen en zoet- en zoutwaterhabitats.
