Ondernemers eigenschappen

Actueel

Durf, visie en leiderschap. Deze eigenschappen hebben snelgroeiende ondernemers met elkaar gemeen.

"Snelle groei is niet afhankelijk van de bedrijfstak, maar van de kwaliteit van de ondernemer", aldus voorzitter L. Pater van Growth Plus, de organisatie die zich sterk maakt voor snelgroeiende bedrijven. Hij pleit voor meer ondersteuning van starters; niet alleen in de vorm van financiële en fiscale regelingen, maar ook in de vorm van opleidingen toegesneden op het ondernemerschap.

Durf, visie en …..
Nu moeten startende ondernemers het veelal hebben van voorbeelden. Eén zo'n voorbeeld is Tobias Walraven, oprichter en CEO van de SNT-groep. Het succes van zijn bedrijf werd langs een meetlat van durf, visie en leiderschap gelegd. Volgens Walraven heeft een succesvol ondernemer 'het lef om nooit op te houden met leren'. Ook heeft hij de durf 'om zijn omgeving te weerstaan'. Visie is in de ogen van Walraven 'realistisch dromen'. "Probeer drie stappen vooruit te lopen, maar maak reddingsplannen voor als het mis gaat. Tegenslagen moet je kunnen pareren", aldus Walraven.

…..leiderschap
Een ondernemer moet ook een leider zijn. De volgende eigenschappen zijn typerend voor een leider, aldus Walraven: charisma, hij staat en gaat ergens voor, hij weet wat zijn terrein is en stelt grenzen waar niemand over heen mag gaan. Daarnaast heeft een leider minstens drie 'kameraden' om zich heen:

een coach die iets leert en successen weet te relativeren;
een nar die hem wijst op zijn blinde vlekken en kritisch is;
een cheerleader die nieuwe ideeën toejuicht.

(bron: DE ZAAK)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Professionalisering