TOP 5 2019 meest gelezen ManagementPro entries.

'Een competent leider is iemand die een positief effect heeft op zijn of haar team, ondergeschikten, volgers en de organisatie.' Een competent leider dat is 'iets' wat ons aanspreekt, blijkbaar. Het is iig een citaat uit de entry die dit jaar op No. 1 staat als 'meest gelezen ManPro entry 2019'. Het mag ook wel, zo'n competent leider want een ´incompetent leider leidt tot: 'lage moraal, lage productiviteit, lage betrokkenheid, hoge burn-outstress en angst.' En stress, dat kost onze samenleving jaarlijks handenvol geld nl. 'per werknemer omgerekend € 8.100 euro'. Zo blijkt uit de No. 2 entry.

No. 3 beschrijft een, voor veel medewerkers, bekende situatie: de organisatie beschikt over kernwaarden, gedragscodes, procedures e.d. m.b.t. 'hoe te handelen', toch zijn er mannen en vrouwen die deze richtlijnen nauwelijks serieus nemen en vervolgens ook niet-conform handelen c.q. dit allemaal overtreden. Die overtreders blijken dan m.n. ook nog eens leidinggevenden te zijn..... 'Strategic alignment', daarover schreef ik een entry 4 jaar geleden en 'plots' staat deze bijdrage dit jaar op No. 4. Nu vermoed ik dat een opleider 'strategic alignment' in het curriculum opnam of consultants hebben alsnog een 'gat in de markt' ontdekt. (Oops)

Op No. 5 staat een entry geschreven door gastcolumnist Arend Profijt. Vanuit zijn ervaring schreef Arend een serie van 5 'Tips voor Projectmanagers'; zijn Tips zijn aangeslagen, da's duidelijk.

Het overzicht:

Op 1: “Hoe kunnen rationele mensen die hun persoonlijk belang voorop stellen, vallen voor charismatische oplichters die hen het onmogelijke beloven terwijl deze ‘leiders’ schadelijke agenda’s en corrupte egoïstische belangen nastreven?” Dat is de vraag die psycholoog Tomas Chamorro-Premuzic stelt in zijn boek “Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders (And How To Fix It)” Hoe kiezen we onze leiders? En zijn degenen die de top halen het beste voor hun werk? Als je de voorbeelden ziet die Chamorro-Premuzic aanhaalt, dan kun je daarover op z’n zachtst gezegd je twijfel uitspreken. Bron: Niet Competentie maar Incompetentie wordt Beloond, zeker als het gaat om Mannen…. (maart '19);

Op 2: "Stress-gerelateerd ziekteverzuim leidde in 2017 tot 11 miljoen verzuimdagen en kostte werkgevers in totaal € 2,8 miljard, dat is per werknemer omgerekend € 8.100 euro. Meldt TNO. In dezelfde periode besteedde een werkgever, volgens het CBS, ca. € 1.100 per werknemer aan opleiding en ontwikkeling; vandaar de titel: Werkgevers meer kwijt aan Stress gerelateerd Verzuim dan aan Opleiding en Ontwikkeling van Medewerkers. (november '19);

3: “Deze breed zichtbare en langdurige overschrijding van gedragsnormen van (onder meer) integriteit door twee leidinggevenden uit de topstructuur heeft schadelijke gevolgen gehad voor de gehele organisatie en haar medewerkers en voor het vertrouwen in de leiding van het OM.” Bron: Over Rotte Appels, Bedenkelijke Organisatieculturen en Lastige, soms zelfs Hitsige, Situaties….. (mei '19);

4: Strategic alignment is het proces van het waarborgen dat alle aspecten van je organisatie zijn afgestemd op de realisatie van de organisatiestrategieDit betekent dat het bedrijf operationeel in staat is om conform haar ‘Missie’ producten/diensten te leveren. Strategisch is het management van het bedrijf in staat te handelen naar de ‘Visie’. Strategic alignment is ‘de lijm’ voor het team dat beter presteert dan ‘de rest. Bron: Strategic Alignment: het zit in de mensen, niet in het papier. (een 'oudje': december '15!)

5: "Ervaring leert dat projecten die met de grootst mogelijke enthousiasme en de beste bedoelingen worden opgestart toch vaak verzanden in een slepende affaire, met frustraties en mogelijk zelfs onenigheid en stuklopende relaties. Punt is dat ook met een goed plan een project kan tegen zitten, dat je zomaar een gekookte kikker kunt worden: niet weten of het project nog gaat leveren volgens afspraken en niet weten of je de stekker eruit moet trekken." Bron: Vijf Tips voor Softe Projectmanagers; Tip 3: Relaties tegen Frustraties. (augustus '19; uit een serie van 5 entries geschreven door gastcolumnist Arend Profijt)

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Sjoerd Oppewal
Lid sinds 2019
Geachte heer Scheepers,
Wat triest dat u niet genoeg heeft aan uw eigen taal en uw bijdragen "entry" moet noemen.
Klinkt dat echt interessanter? Voor mij is het slechts storend en reden uw bijdragen niet te lezen.
Mark Hoogenboom e.a.
Lid sinds 2008
Beste heer Oppewal,

Dank voor de moeite die u, blijkbaar, toch nam om deze entry te scannen en vervolgens tot uw reactie te komen.

Een toelichting lijkt op z'n plaats: ManagementPro, ook al geen Nederlandse naam (….), is al 13 jaar 'in de lucht'. Voor een belangrijk deel zijn in die jaren de entries geschreven in het Nederlands, deels in het Engels als de oorsprong van het geciteerde artikel/boek dat verdient.

Om al die tijd consistentie en congruentie in het blog (…) te houden, hanteren we zoveel mogelijk dezelfde termen.