Het wordt Tijd dat we Excuses maken en Verantwoordelijkheid nemen.

Of het nu de hoofddirectie van NOS Sport is, de directie van Pakhuis De Zwijger, de voor het Groningen drama verantwoordelijke ambtenaren, politici, commerciële partijen, ook recent falen van leiderschap laat nog eens zien dat verantwoordelijkheid nemen en zelfs excuses maken niet in het DNA van onze Nederlandse cultuur zit. Als er überhaupt al excuses worden aangeboden dan gebeurt dat pas na druk van buitenaf.

Argumenten om geen excuses aan te bieden variëren van 'trial by media', 'vroeger kon dit wel', 'ik ben/wij zijn ook slachtoffer'! Zelfs als later zou blijken dat jouw persoonlijke invloed op het drama beperkt was, dan nog is het aan te raden om maar direct je begrip te tonen met de mogelijke slachtoffers door iig aan hen je excuses aan te bieden: je was tenslotte (eind)verantwoordelijk. Door dat na te laten maak je voor de slachtoffers het persoonlijk drama 'alleen maar' groter.

Het meest recente schandaal maakt veel duidelijk over het onvermogen om excuses te kunnen maken. Vrijwel direct nadat er een intern onderzoek plaatsvond n.a.v. 'misstanden' bij de redactie van NOS Sport en De Volkskrant vorige week vrijdag het artikel 'Ben je vrouw, van kleur of kom je van buiten, dan krijg je het lastig bij NOS Sport (volkskrant.nl) publiceerde, meldde de verantwoordelijk hoofddirectie 'nog enige tijd aan te blijven'. Ook het besluit over 'wat te doen' met één van de in het artikel aangeklaagden, wel of niet een programma laten presenteren, bleef geruime tijd onduidelijk. En we waren er nog niet.

Op zondag kwam het drama in een stroomversnelling: de hoofddirectie trad onder 'publieke druk' alsnog terug. Ook de hierbij zowel zakelijk als persoonlijk betrokken vertrouwenspersoon besloot op te stappen maar pas nadat duidelijk werd gemaakt dat zij en haar gezin ook slachtoffer waren. De avond was nog niet voorbij of aan talkshow tafels maakten mannen, werkzaam binnen de NOS sportredactie, duidelijk dat zij 'achter de vrouwen staan!'. Dan denk ik 'too little, too late'. Het ziet er naar uit dat je op het moment dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag niets van je liet horen.

Gisteren, 140323, introduceerde OpenAI GPT-4, een volgende stap in de ontwikkeling van het taalmodel. ChatGPT en BingAI bieden nu nog meer/betere chat opties. Dan kun je niet nalaten om ChatGPT-4 om advies te vragen op dit onderwerp.

Vervolgens  in de chat gevraagd naar een reactie op het nemen van 'persoonlijke verantwoordelijkheid':

"Persoonlijke verantwoordelijkheid: Als je zelf als leider betrokken bent bij het grensoverschrijdende gedrag of als je onvoldoende hebt gedaan om het te voorkomen, wees dan bereid om ook persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen. Dit kan betekenen dat je excuses aanbiedt, je gedrag verandert of zelfs aftreedt als dat in het belang van de organisatie is.

Het nemen van verantwoordelijkheid in een tijdige en passende vorm helpt bij het herstellen van het vertrouwen in de organisatie en het ondersteunen van het slachtoffer in hun herstelproces."

Het wordt natuurlijk te gek voor woorden als we kunstmatige intelligentie nu ook al onze excuses laten formuleren, maar dit is altijd nog beter dan het maken van excuses te ontkennen of zelfs te negeren. Laat staan je verantwoordelijkheid nemen: Skin in the Game.

Willem E.A.J. Scheepers

Sunny Side Up!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>