Oproep aan huidige kabinet: laat alleen nog maar energieneutrale huizen bouwen!

Ken je dat? Dat je naar zo'n congres of event gaat en je krijgt prachtige glossy's in de handen gedrukt waarin vooral heren in grijs krijtstreep geciteerd worden. Waarin zij vertellen wat er allemaal mogelijk is op het terrein waarop ze werkzaam zijn. Gisteren kiepte ik zo'n glimmend blad de papierbak in waarin aannemers en andere grootheden uit de bouwwereld vol gepaste trots vertelden hoe zij hun bijdrage al leveren en kunnen leveren aan duurzaam bouwen. De focus lag hierbij op kantoorgebouwen, maar duidelijk werd dat het ook in huizenbouw een eitje is om energieneutraal werk af te leveren. Onbegrijpelijk vind ik het dat we in Nederland nog huizen bouwen die niet energieneutraal zijn. Er is daarbij een onderscheid waar te nemen bij de bouw van huurwoningen en koopwoningen. De woningbouwcoöperaties staan ver op kop bij het energieneutraal bouwen vergeleken bij koopwoningen die de grond uit rijzen. Wat nog meer onbegrijpelijk en eigenlijk onverteerbaar is, is dat Nederland steeds meer op achterstand komt te staan in vergelijking met de ons omringende landen als we kijken naar wat de bouwwereld aflevert. Beschikbare fossiele bronnen raken langzaam uitgeput en binnen afzienbare tijd zullen deze zo schaars zijn, dat we voor deze vormen van energie fors moeten gaan betalen. Prettig voor onze koopkracht die de komende jaren toch al forse klappen oploopt door het terugdringen van overheidstekorten en de daarbijhorende onvermijdelijke bezuinigingen. Hoe moeilijk kan het zijn om alle nieuwbouw te voorzien van zonnepanelen, warmtepompen en isolatie-oplossingen? Hoe moeilijk kan het zijn om de overvloed aan beschikbare energiebronnen te benutten?

De vraag is of wij in Nederland afhankelijk willen zijn van brandstoffen uit het buitenland. Ook al hebben we  gasreserves; de prijs hiervan is voor ons consumenten gekoppeld aan de olieprijs en blijft dat ook. Door slim te investeren in nieuwbouw, of dat nou koop of huur is, maken we ons al voor een deel onafhankelijk. Daarna, nee tegelijkertijd, kunnen we met z'n allen nadenken hoe we investeren in of willen omgaan met de bestaande bouw. Misschien is dit een idee? Wanneer een huiseigenaar ervoor zorgt dat z'n huis twee levels stijgt qua energielabel blijft de hypotheekrenteaftrek gehandhaafd. Wanneer jij je huis niet binnen een afzienbare termijn energiezuiniger maakt, krijg je een boete op de aftrek met een paar procentpunten. 

Zo moeilijk is het niet voor een kabinet om ervoor te zorgen dat er een bouwbesluit komt. Een besluit waarin opgelegd wordt dat bij welke vorm van nieuwbouw dan ook alleen nog maar energieneutraal gebouwd mag worden. Wedden dat we dan in no time een inhaalslag maken en onze kennis en producten op dat gebied kunnen exporteren? Goed voor de portemonnee van BV Nederland! Ook goed voor ons eigen huishoudboekje.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Marco Dees
Wij zijn in consortiumverband bezig met een aanbesteding voor de bouw van een evenementencomplex in Barneveld ( http://www.middennederlandhallen.nl ). Wij hebben op basis van onze berekeningen goede verwachtingen dat dit een energiepositief complex kan worden. Dat heeft directe kosten/opbrengstenvoordelen voor onze opdrachtgever.

Ik denk dat bedrijven ten aanzien van duurzaam ontwikkelen het voortouw moeten nemen om zodoende aan overheden te laten zien wat mogelijk is.

Laten we vooral niet gaan zitten wachten op overheden die dingen mogelijk maken. Innovatie komt niet van overheden maar van bedrijven zoals die van jullie en van ons.

Ga er gewoon voor en zet de duurzame wereld naar je hand, is mijn advies.

Marco Dees
Sensid
Paola Pisu
Auteur
Een reactie via nujij.nl door Dirma

Het lastige is dat je voor flats/appartementencomplexen niet genoeg ruimte hebt om voldoende warmtepompen en PV systemen aan te leggen momenteel. Qua isolatie is het geen enkel probleem, al gaat het wel ten koste van je ventilatie.

Ik heb zelf vloerkoeling/vloerwarmte warmtepomp systeem, maar die trekt dat op een zonnige dag ook niet echt. Raampje open (als het kouder is buiten) of airco aan, want hitte die eenmaal in de woning gevangen zit is er vanwege die isolatie met geen stok uit te slaan. Een paar bezoekers en wat zon en je zit in een oven. Maar geen stookkosten van april tot oktober. Terwijl het systeem nonstop 24/7 op 19 graden staat. En dan is er op het dak geen ruimte voor zonnestroom, want er staat al een vacuumbuis zonneboiler.

Kost wel een godsvermogen allemaal en de huizen zijn al zo overprijsd voor 80% van Nederland.
Tom Stuij
Hallo Paola. Mondial Movers steunt je oproep "Oproep aan nieuw kabinet: laat alleen nog maar energieneutrale huizen bouwen!"en als dat op gang komt door kostenneutraal te investeren in besparingen, dan is dat een groot goed.Laat de energieafhankelijk hypotheekrenteaftrek z'n werk maar doen. Als verhuisorganisatie hehben we dan in ieder geval het voordeel dat er weer iets opgestart wordt in de bouwwereld, want van weinig bouwen, weinig verkopen en weinig verhuizen wordt onze branche niet echt vrolijk. Groet, Tom Stuij

Tom Stuij, Algemeen Directeur Mondial Movers
Maret Celis-de Raad
Lid sinds 2019
Ben absoluut voorstander van alleen maar bouwen van energieneutrale woningen. Wil er echter aan toevoegen dat al deze nieuwe woningen eveneens levensloopbestendig dienen te zijn! Daar waar nog geen sprake is van krimp en vergrijzing zullen levensloopbestendige en energiezuinige woningen ook door jongeren en gezinnen worden bewoond. En daar waar wel sprake is van ontgroening en krimp zullen alleenstaanden en ouderen ook kunnen beschikken over een energieneutrale én levensloopbestendige woning. Volgens mij hoeft het een het ander namelijk niet uit te sluiten.
Jacqueline Leemkuil
Natuurlijk ben ik een voorstander vaan duurzaam bouwen. Maar laten we eerst een stap hier aan vooraf doen:

Helemaal niet meer bouwen (geldt vooral voor kantoren) totdat alle woningen en kantoren bewoond zijn. Daarna pas weer bouwen en ja dan graag alleen maar duurzaam.
www.expeditieduurzaam.nl
Oproep aan nieuw kabinet laat alleen nog maar energieneutrale huizen bouwen.. Retweeted it :)