Manage je stress en gebruik het in je voordeel!

Vrijdag had ik een goede vriendin aan de lijn. Ze is teamleider die te maken heeft met twee zieken en een medewerker die afscheid neemt. De vacatures mag ze vanwege bezuinigingen niet invullen. Vanaf begin februari werkt iedereen, inclusief zijzelf, met enige regelmaat over vanwege de groeiende werkvoorraad. Haar hoofd loopt om vertelt ze. “Ik ben gestrest, omdat deadlines gewoonweg nauwelijks haalbaar zijn en ik voel me verantwoordelijk. En het thuisfront verwacht ook, ze heeft drie kinderen een man en een kat, dat alles gewoon soepel door blijft lopen. Mijn hoofd loopt om van de stress!”Ze strest vanwege de hoeveelheid stress die ze voelt. Ze neemt aan dat de stress de resultaten van haar en enkele teamleden negatief gaat beïnvloeden. Het kan tot meer uitval leiden!

Ik raad haar aan om er door een bril met een andere kleur glazen naar te kijken.

Natuurlijk verklaart ze me in eerste instantie voor gek. Ik leg haar voor dat alleen al de gedachte dat we aannemen dat stress slecht is voor het halen van prestaties, leidt tot self fulfilling prophecy. Daarmee wordt de uitkomst voorspelbaar. Zeker wanneer medewerkers in een team elkaar met die gedachte gaan lopen voeden.

Je hebt een keuze wanneer stress zich voordoet. Voed je de stress door te stressen over de stress? Vul je een flink deel van je tijd met een gedachtestroom over hoe het nou toch in hemelsnaam moet? Of … bedank jij je geest of lichaam voor het afgeven van het stress-signaal? Daarna neem je ogenblikkelijk rust en bedenk je hoe jij zaken in je voordeel ombuigt. Je maakt overzicht, plant, ordent zaken en gaat uitstel vragen voor het opleveren van bepaalde werkzaamheden. Tevens schrap je onzinnige werkzaamheden uit je agenda (zaken waarvan toch niemand merkt als ze niet gedaan zijn).

Door jezelf te trainen op een positieve benadering van stress ontstaat mentale kracht en neemt helderheid van geest toe. De werkomstandigheden worden in een ruimer kader geplaatst. Dit draagt bij aan het gevoel van zelfvertrouwen; de ervaring met het succesvol nemen van hobbels wordt gevoed.

De wijze waarop je denkt, is een voorspeller van hoe stress je raakt. Wanneer je uitgaat van aannames als stress haalt me uit mijn kracht, het verzwakt me of stress is vermoeiend, dan zal je dit oproepen. Wanneer je stress verwelkomt en het benadert als een vriend die waarschuwt, dan creëer je ruimte om stress functioneel om te buigen in productieve strategieën. Belangrijk is dat je stress (h)erkent en in staat bent om met jezelf het gesprek aan te gaan om de positieve, effectieve flow te vinden.

Komende week gaat de vriendin hierover praten met haar team. Ze wil ideeën verzamelen over hoe ze samen het hoofd koel houden en deze uitvoeren. In ieder geval wil de ze koffiepauzes waarin medewerkers even afstand nemen van hun dagelijkse werkzaamheden weer structureel invoeren. Loslaten, accepteren en vertrouwen dat het goed komt. Het zal me niet verbazen als de productiviteit toeneemt.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>