Koppel hoogte wegenbelasting aan CO2-uitstoot per km!

Elke zichzelf respecterende krant besteedde de afgelopen week op pagina 3 of 5 aandacht aan het feit dat de bpm voor schone auto's vanaf 2013 weer geheven wordt en dat er vanaf die datum weer ordinair wegenbelasting betaald moet worden. Dit moet voor de oplettende koper geen verrassing zijn, want elk weldenkend mens kan nagaan dat dit de schatkist teveel aan inkomsten scheelt. Auto's die het milieu minder belasten, maken immers ook volop gebruik van het wegennet. Geen van de media berichtte nog over de wijze waarop Den Haag van plan is, de belastingdruk te verdelen over de A tot en met G-labels. Wat wel duidelijk is, is dat elektrische auto's voorlopig vrijgesteld worden van hetgeen menig A-label autobezitter boven het hoofd hangt. Laten we hopen dat het stimuleren van het terugdringen van de CO2-uitstoot op een verstandige wijze gebeurt. Het lijkt mij logisch dat auto's met de laagste CO2-uitstoot het minst gaan betalen aan wegenbelasting, bpm en bijtelling (in het geval er zakelijk gereden wordt). De Europese norm gaat naar 95mg uitstoot per km (was 115). In de komende jaren wordt er nog enorm veel aan conventionele motoren verbeterd en ik kan me voorstellen dat Nederland als het beste jongetje van de klas voorop wil lopen en wagens die onder de 90 mg CO2-uitstoot per km uitkomen het minst belast.

Degenen die het heerlijk vinden om in een benzineslurpende en vervuilende auto te (blijven) rijden en in een D- tot en met G-label rondscheuren, betalen het meest aan wegenbelasting. Het principe is kinderlijk eenvoudig: wie het meest vervuilt, voelt dat flink in de portemonnee. Hobby's kosten geld!

Zijn we ook voorgoed bevrijd van het gezeur rond kilometerheffing en Den Haag blijft mensen belonen die weliswaar afhankelijk zijn van een auto, maar wel bewust actief bijdragen aan minder vervuilend gedrag.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jungheim
Oldtimer op gas ?

Ik heb een Mercedes Oldtimer deze rijd op gas dus een lage Co2 uitstoot moet wel sinds 2014
de volle belasting betalen 1860,-€ per Jaar-- Auto`s die er 40jaar oud zijn en erg Luchtvervuilend zijn hoeven geen Wegenbelasting te betalen ,daar klopt toch wat niet ,dus je word gestraft van de Regering als je milieu vriendelijk rijd ,het is gewoon absurd het gaat
erom de mensen nog meer Geld uit de Beurs te treken de kleine Man kan dat toch op de duur niet meer betalen ,rijke mensen maakt dat toch niets uit die meest aan de bron en lachen ons uit.