Hoe behoud jij je concentratievermogen in de kantoortuin?

Mirelle van den Anker is een specialist in business yoga en gastblogger op expeditie duurzaam. Als een vorm van beweging en bewustzijn helpt bij het vergroten van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van mensen, dan is dat yoga. Ga maar na, het is een rustige vorm van bewegen waarbij je niets forceert. Bovendien is er aandacht voor een goede ademhaling.
Ik ben dan ook blij dat Mirelle in deze blog weer enkele van haar wijsheden met ons deelt.

Werken in een kantoortuin is een uitdaging voor je concentratievermogen. Er zijn altijd wel een paar collega’s met elkaar aan het praten en of je het wil of niet, je luistert met een half oor mee met het gesprek.
Hoe zorg je er nu voor dat je toch je werk gedaan krijgt, zonder dat dat ten koste gaat van de sfeer. Het is een hele uitdaging om daar relaxt en geconcentreerd te werken. Ik heb vandaag 5 tips voor je, die het makkelijker maken om je concentratie te behouden.

Tip 1) Train je concentratie ‘spier’
Hoe sterker die ‘spier’ is, hoe minder gemakkelijk je afgeleid wordt. Je kunt deze spier trainen door te leren mediteren. In meditatie leer je hoe je je aandacht kunt focussen op 1 punt. Dit principe kun je dan weer toepassen tijdens je werk.

Tip 2) Werk met een koptelefoon op
Luister naar je favoriete muziek terwijl je aan het werk bent. Hierdoor sluit je je als het ware af voor de buitenwereld en is het makkelijker om je te concentreren.

Tip 3) Spreek met je directe collega’s af dat er bepaalde uren zijn, zogenaamde ‘blokuren’ waarop jullie elkaar zo min mogelijk storen.
Tijdens deze blokuren is het in principe stil in de kantoortuin. Heb je dit nog niet geregeld, stel het dan voor op je komende afdelingsoverleg, je collega’s zullen er ook blij mee zijn. Weet dat het voor iedereen moeilijk is om in een grote ruimte, waar veel mensen werkzaam zijn, moeilijk is om te concentreren.

Tip 4) Wil je iets met een collega bespreken, doe dit dan zakelijk en efficiënt
Merk je dat het een lang gesprek wordt, ga dan naar een vergaderruimte, om zo je collega’s niet te storen. Bewaar de ‘hoe gaat het met je’ en ‘hoe was je weekend/avond’ praatjes tot de lunch of voor bij het koffiezetapparaat.

Tip 5) Moet je echt iets afmaken, zeg dat dan tegen je collega’s
Als ze weten dat je je moet concentreren, zullen ze je minder snel ‘lastig’ vallen met kleine tussendoor vraagjes en kun je gemakkelijker je deadline halen. En als je echt iets af moet maken en het lukt je niet om je tussen je collega’s te concentreren, overweeg dan om of in een stilteruimte of thuis te gaan werken.

Kortom, communiceer je behoeften, maak duidelijke afspraken en zorg goed voor jezelf en je collega’s.

 

Mirelle van den Anker; www.businessyogaonline.com

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>