Gezocht: Avonturiers Voor Expeditie Sumba 2014

Ervaar hoe Sumba 100% duurzaam wordt

Na succesvolle eerdere edities organiseert ontwikkelingsorganisatie Hivos in september voor de derde keer  Expeditie Sumba. Geïnteresseerde avonturiers kunnen zich van woensdag 7 mei tot en met woensdag 11 juni  kandidaat stellen via de Expeditie Sumba Facebook pagina. Met Expeditie Sumba wil Hivos Nederlanders actief betrekken bij haar initiatieven voor duurzame energie op Sumba.

Sumba is een prachtig eiland, rijk aan tradities, maar economisch arm. Sinds 2010 werkt Hivos samen met Sumbanezen, overheden en bedrijven om het eiland vóór 2024 te voorzien van 100% duurzame energie. Energie die nodig is voor de ontwikkeling van Sumba. De expeditieleden ervaren hoe het is om op Sumba te leven zonder toegang tot energie. En ze zien welke impact de veranderingen tot dusver op de Sumbanezen hebben. Nieuw dit jaar is dat de expeditieleden ook zelf de handen uit de mouwen zullen steken en daarmee meewerken aan een 100% duurzame toekomst voor Sumba.

Tastbare veranderingen

Miljarden mensen op deze wereld beschikken niet over toegang tot (schone) energie. Dat geldt ook voor het grootste deel van de 650.000 Sumbanezen. Ze koken op hout en hun lampen branden op olie of petroleum. Als ze al elektriciteit hebben, wordt het vaak opgewekt door generatoren die draaien op dure diesel. “De Indonesische overheid, bedrijven en lokale organisaties werken samen met Hivos aan een toekomst gebaseerd op duurzame energie, maar voor de mensen op Sumba is het van belang om nu al concrete veranderingen te zien” zegt Eco Matser, coördinator van het project ‘Sumba Iconic Island’. Daarom is er, drie jaar na de start van het project, al veel gebeurd. Zo is door de komst van zonnepanelen het percentage mensen dat toegang heeft tot energie van 25 naar 40 procent gegaan. Ook zijn er drie organisaties opgericht die biogasvergisters kunnen bouwen en onderhouden. Meer dan 200 families hebben nu biogas om op te koken en bioslurry om hun land mee te bemesten. Het eerste irrigatieproject draait volledig op zonne-energie, waardoor het inkomen van meer dan 50 families verdubbeld is.

De wedstrijd

Meedingen naar een plaats in het team van Expeditie Sumba 2014 kan door een foto of video inclusief overtuigende onderbouwing te posten op facebook.com/expeditiesumba. Hivos maakt vervolgens een eerste selectie van tien potentiële kandidaten op basis van criteria als affiniteit met duurzaamheid, avontuurlijkheid, lef en creativiteit. Deze groep wordt uitgenodigd voor de pitchdag die eind juni plaatsvindt. Op deze dag moeten de kandidaten tijdens een korte presentatie de aanwezige jury overtuigen. De twee beste kandidaten gaan in september mee op expeditie naar Sumba. De wedstrijd wordt ook in Indonesië georganiseerd. Het expeditieteam zal straks voor de helft uit Nederlanders en voor de helft uit Indonesiërs bestaan.

https://www.facebook.com/expeditiesumba

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>