Eenenzestigjarige starter – mijn sterke punt en onderscheidende meerwaarde: mijn leeftijd!

Eenenzestigjarige starter? En dan bedoel ik een starter als een eigen bedrijf starten compleet met KvK-inschrijving en een btw-nummer. Voor me zit Christien Eising en, na enig speurwerk, kwam ik erachter dat er veel meer mensen rond deze leeftijd zijn die gewoonweg starten. Die denken allemaal: ‘fuck you’ ik ga het gewoon doen! De meest bekende is Charles Flint die met IBM startte op zijn 61e.

Sterk punt?

Christien is jarenlang werkzaam geweest op het gebied van HR-proces optimalisering, personeelsbeleid en ze wil hierin verdergaan al dan niet in combinatie met duurzame inzetbaarheid. Maar ja, als iemand mij vertelt dat deze leeftijd een sterk punt is, dan wil ik natuurlijk weten waarom. Want iemand kan me vertellen dat je nog vitaal en fris bent in je hoofd of dat je vanwege je leeftijd het hoofd koel houdt en rust en overzicht houdt, maar dat zijn geen onderscheidende kwaliteiten!

Intermediair

Christien heeft er wel goed over nagedacht en vertelt me dat ze juist door haar leeftijd een goede intermediair is tussen het MT en oudere medewerkers. Door haar leeftijd, werk- en levenservaring wordt ze sneller geaccepteerd door deze medewerkers. Daardoor is ze ook de aangewezen persoon om ze te begeleiden bij vraagstukken op het gebied van duurzame inzetbaarheid. ‘Het is belangrijk dat iedereen zich langer blijft ontwikkelen en vitaal blijft. Daarbij hebben medewerkers te maken met de zorg voor eigen vitaliteit en levensvraagstukken in de combinatie werk en privé. Ik ben daarin ervaringsdeskundige en duizendmaal geloofwaardiger dan een dertig jarige!’

Trend die doorzet

Tot voor kort voelden mensen die ouder zijn en voor zichzelf begonnen de noodzaak om dit te doen. Velen raakten vanaf eind 2007 hun baan kwijt en kwamen nergens meer aan de bak. Ze solliciteerden zich suf en ontvingen afwijzing na afwijzing. Dus zat er niets anders op dan het over een andere boeg te gooien en voor zichzelf te beginnen.

Er zijn echter hoe langer hoe meer mensen, ook die de pensioengerechtigde leeftijd al hebben bereikt, die voor zichzelf beginnen. Thuis zitten ervaren ze als verveling en de drang om zin te geven aan hun leven uit zich in het starten van een nieuwe business.

Voorbij leeftijdsdiscriminatie

Je kunt als senior, sommigen rekenen je al daartoe vanaf 45 jaar (!) zelf het heft in eigen handen nemen. Dit doe je door in kaart te brengen wie je bent, wat je kunt en wat je waarde is. Door mijn werk kom ik regelmatig senioren tegen die roepen: ‘Wie zit er op mij te wachten; toch helemaal niemand!’ Bij doorvragen blijkt geen van hen hun profiel met waarden in kaart te hebben gebracht. Daarmee voeden ze, onbewust, leeftijdsdiscriminatie door zichzelf te discrimineren.

Hoogste tijd dus om daaraan voorbij te raken en de mouwen op te stropen. Er zijn voldoende voorbeelden van mensen die, na hard buffelen weliswaar, wel weer werk gevonden hebben.

Werk creëren

Kijk dus eens naar Christien als rolmodel. Zij creëert haar eigen werk door aan haar competenties extra dienstverlening toe te voegen waarbij haar leeftijd ‘het sterke’ punt is. Sowieso is er op het gebied van senioren een markt te veroveren. Vooral ook, omdat ze in een tijdsspanne geboren zijn waarin er meer tijd en aandacht was voor het individu. Als jij jouw ‘sterke punt’ daarmee weet te combineren en een eigen dienst of product in de markt zet, kan je onderneming weleens sterker groeien dan je nu voor mogelijk houdt!

Meer weten over Christien en haar dienstverlening? Kijk dan door naar haar website.

Paola Pisu schreef in 2014 al het interactieve iBook ‘De Kracht van Zelfpromotie’ waarmee je stapsgewijs je talent en waarden (personal brand) in kaart brengt. Sinds kort is de inhoud van dit boek beschikbaar via een interactieve leeromgeving, zodat er en individueel of in groepen gewerkt kan worden. Je kunt ook een tweedaags face tot face groepsprogramma boeken. Zoek contact en vraag naar de mogelijkheden.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>