Slechts tien procent van de managers besteedt zijn tijd effectief. Dat concluderen de onderzoeksters Heike Bruch en Sumantra Ghoshal in een studie naar het gedrag van managers in grote bedrijven en organisaties.

Bruch en Ghoshal delen de leidinggevenden op in vier kwadranten, met op de assen de begrippen ‘focus’ en ‘energie’. De groep managers die wordt aangeduid met ‘Vliegen onder de radar’ (30%) ontberen focus en energie. Zij kenmerken zich door routinematig handelen en een gebrek aan initiatief.

De ‘ongedwongen managers’ (20%) hebben focus maar missen voldoende energie. Ze gaan problemen het liefst uit de weg of overtuigen zichzelf en anderen dat een probleem eigenlijk geen probleem is.

Lees ook:

Trend naar humanisering van management

De grootste groep (40%) bestaat uit de ‘afgeleide managers’. Zeer energiek, ze pakken van alles op maar hebben weinig focus. Als zij in het topmanagement van de organisatie zitten, is de kans groot dat dit gedrag door managers daaronder wordt gekopieerd.

De kleinste groep (10%) vormen de doelgerichte managers. Zij combineren een hoge focus met een grote hoeveelheid energie. Zij kiezen hun doelen zorgvuldig, zijn helder over hun verwachtingen, tonen wilskracht en nemen persoonlijk verantwoordelijkheid voor de organisatiedoelstellingen. Grote kans dat u tot deze groep behoort, of niet?

Bron: INSPIRATIENET

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Dat is een item, waarvan ik denk, dat managers meer over zichzelf te weten kunnen komen en hoe ze hun energie op de juiste manier kunnen gebruiken. Wanneer komt het volgende stukje?

x
x