Channels

Ik ga de cursus “Professioneel adviseren” doen zei ze. Oh ja bestaat die dan, vroeg ik. Kan je ook onprofessioneel adviseren vraag ik me dan altijd af. Vroeger had je alleen een cursus adviseren. Vraag me nu dan ook af wat ik geleerd heb en of dat wel professioneel genoeg was.

Leuk joh, zegt een andere collega, ik heb me ingeschreven voor de cursus “Inzicht in Invloed”. Ja, die is goed joh, moet je ook eens doen. Je zult toch geen inzicht hebben in je invloed denk ik dan weer. Niet dat ik dan weet wat voor inzicht ik heb en trouwens ik heb in ieder geval weinig invloed op wie dan ook, dus hoef ik er ook weer geen inzicht in te hebben of heb ik dat nu juist wel?

Nou als we het dan toch over de hedendaagse cursussen hebben. Alle collega’s beginnen te roepen. De meest prachtige titels vliegen door de ruimte.
“Beginnend leidinggeven” wordt direct genoemd. In stilte vraag ik me weer af of iemand het merkt als je pas begint met leidinggeven of dat je het al jaren doet, maar heb je dan ook gevorderd en ver gevorderd leidinggeven. Jawel, en je kunt je ook nog “oriënteren op leidingeven”. Dan ben je dus eigenlijk niet begonnen, maar weet nog niet zeker of je wilt beginnen.

Lees ook:

Waarom een presentatietraining meestal geen nut heeft

Misschien moet je dan eerst eens je “Persoonlijke effectiviteit” verbeteren of gaan voor “Doeltreffend zelfmanagement”. Want als je iemand wilt managen moet je toch eerst jezelf kunnen managen. Ik denk weer, waar heb ik dit eerder gehoord? Was het niet zo dat er uitspraken zijn zoals: “Ken jezelf” en “zie eerst de balk in je eigen oog voordat je de splinter in die van een ander ziet”. Ja oude spullen in een nieuw jasje. Je moet er maar op komen.

Er zijn nog veel meer prachtige namen voor waarschijnlijk nog mooiere en betere cursussen. Ik noem bijvoorbeeld: “Communiceren met durf en daadkracht”. Niet alleen dat je dan leert communiceren, wat voor velen al een vak op zich is, maar je durft het ook nog of je doet het met durf, wat dat dan ook mag zijn, en je doet het ook nog met daadkracht. Voor mij wordt het nu allemaal wat te moeilijk, maar misschien begrijpt u het allemaal nog

Compleet in gedachten verzonken hoor ik ook nog iemand zeggen dat die de cursus “Begeleiden van groepsdynamiek” gaat volgen want in deze tijd verandert de dynamiek van de groep zo snel dat je anders niet meer bij kan houden. Weer denk ik, dat is volgens mij de verkeerde reden om zoiets te doen, maar wie ben ik.

Zelf vind ik “Authentiek presenteren” ook zo leuk klinken. Voor mij als geboren presentator en zeer authentiek persoon, vind ik zelf, lijkt het mij dat je niet anders moet presenteren.

En dan misschien wel de mooiste van allemaal: “Rationele Effectiviteittraining Advanced individuele interventies”. Ja, ik heb ook geen idee, maar ik heb het opgezocht. ” De training RET Advanced biedt trainers, coaches en HRM-adviseurs een methodiek om cursisten hun belemmerende overtuigingen en gedachten te helpen overwinnen.” Ja, nu snap ik het? Klinkt goed hè?

Ik kan nog wel uren doorgaan. Deze tijd leent zicht voor bedrijven die geweldig slim alle behoeftes kunnen creëren door oude namen in een nieuw, nee wat zeg ik, in heel veel nieuw jasje(s) te stoppen.
En dan is het nog maar de vraag of het helpt, want je kunt wel een cursus “presenteren” doen, maar sommige mensen zullen het nooit leren al volgen ze honderd van deze cursussen, maar misschien is er wel een cursus voor mensen die niet kunnen leren op een cursus. Of een cursus om oude cursussen met een nieuwe naam te bedenken

Er is tenslotte voor alles een cursus!

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x