Channels

Opzij presenteert Nederland’s honderd machtigste vrouwen . ”De emancipatie stokt en gaat zelfs licht achteruit. Vooral in de politiek en economie zijn vrouwen slechter vertegenwoordigd. Kijk maar naar het aantal vrouwen in het nieuwe kabinet van Mark Rutte. Ik word daar niet vrolijk van. Dit komt omdat vrouwen soms ook te bescheiden zijn om zichzelf naar voren te schuiven. Daardoor zie je op tv ook weinig vrouwen die als deskundige worden opgevoerd. De invloed van de topvrouwen staat onder druk”, vindt hoofdredacteur Margriet van der Linden.

Biedt een vrouwenquotum uitkomst?
”In het bedrijfsleven lijkt me dat een goed idee, maar in de politiek lijkt me dat riskant. Vrouwen worden in zo’n publieke functie harder aangepakt dan mannen en meer op hun uiterlijk dan op inhoud beoordeeld. Sommige bewoordingen liegen er niet om. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer is ooit vergeleken met een lampenkap.”

Hoe erg is het dat eurocommissaris Neelie Kroes, pleitbezorger van een vrouwenquotum, sinds dit jaar niet meer voorkomt op de Forbes-lijst van machtigste vrouwen te wereld?
”Dat is jammer, maar komt vooral doordat ze een ‘kleinere’ portefeuille heeft. Bovendien zijn witte vrouwen op die lijst een beetje uit de mode, Angela Merkel is ook gezakt. Zwarte vrouwen zoals presidentsvrouw Michelle Obama doen het beter op die lijst. We hebben gekozen voor honderd vrouwen. Het hadden er veel meer kunnen zijn. Alleen de gekleurde vrouwen blijven achter. Hopelijk trekt dat nog aan.”

Lees ook:

Big Data is noodzakelijk voor een Rapid Response organisatie

“FNV-vakbondsvrouw Agnes Jongerius is van de eerste plaats gestoten. Wat heeft meegespeeld is dat ze haar belofte om de AOW-leeftijd op 65 te houden niet heeft waargemaakt. Opvallende nieuwkomer is VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Haar ster is flink gerezen sinds ze vanuit het Europees Parlement naar de Kamer is gekomen.”

Een aantal topvrouwen

Louise Fresco (58)

Buitencategorie Meest veelzijdige vrouw. Kroonlid van de SER, universiteitshoogleraar aan de UvA, commissaris bij de Rabobank en Unilever. Van der Linden: ”Fresco zegt zelf dat veelzijdigheid één van haar sterkste eigenschappen is. En dat het eenzaam is aan de top.”.

.

Halleh Ghorashi (48)
Onderwijs en Wetenschap. Bijzonder hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de VU, komt oorspronkelijk uit Iran. ”Een echte bruggenbouwer: ze weet heel veel mensen aan zich te binden. Ze breekt deuren open, ook in Den Haag. Heel bijzonder in deze tijd.”

.

Aysel Erbudak (42)
Gezondheidszorg. Directeur van het Slotervaartziekenhuis. ”Zij heeft van een bijna failliet ziekenhuis een winstgevende organisatie weten te maken. Vorig jaar was de winst zes miljoen. Dat zegt iets over hoe iemand in elkaar zit.”

.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. Bron: Parool

Zie ook de interviews met Topvrouwen in JongeBazen.nl

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Leuk lijst met de Top 25 Machtigste Vrouwen van Nederland:
http://bit.ly/l27lwA

x
x