Channels

Intelligentie en prestatie zijn geen betrouwbare succesfactoren. Emotionele intelligentie – het vermogen, om je emoties en je intuïtie te gebruiken – blijkt van groot belang. Wie zijn eigen emoties (h)erkent en begrijpt wat een ander voelt werkt beter samen.

Het EQ beperkt en begrenst ons IQ

Emotionele intelligentie …

… is een onmisbaar element op weg naar succes
… zorgt voor balans tussen denken, voelen en gedrag
… is werken vanuit je kracht
… is no-nonsense, resultaat- en mensgericht
… verbindt ratio en emotie
… staat emoties toe en versterkt je kracht
… haalt het beste uit jezelf en anderen
… werkt vanuit respect voor jezelf en de ander
… slaat een brug tussen mensen en verhoogd onderling begrip
… gaat uit van gelijkwaardigheid in een relatie

Lees ook:

Onmachtige toeslagambtenaren

Verhoog je emotionele intelligentie: onderneem zelf stappen

  1. Haal het beste uit jezelf. Ga op zoek naar je drijfveren: waar wordt je vrolijk van, waarvan krijg je energie? Waar gaan je ogen van sprankelen en blijf je enthousiast over doorpraten? Durf te dromen, durf iets geks te doen. Ken je jouw emoties? Laat je jezelf raken? Durf je te voelen (ook verdriet en pijn)? Of stop je het liever weg zo van “het komt nu niet uit” of “dat hoort niet” of “ik wil het niet voelen”…?
  2. Luister naar jezelf en leer weer te voelen. We hebben – soms bewust, soms onbewust – een beetje verleerd om echt te voelen. Kijk naar een kind: puur, onvervalst, spontaan durft het te zeggen en te voelen wat er op dat moment is. Gaandeweg het opgroeien leert het zijn gedrag te “conditioneren”; niet alle gedrag is functioneel of gewenst door de omgeving. En soms kan het te ver gaan en denken we alleen nog rationeel (met ons hoofd) en zijn we ondertussen de link met het voelen (ons hart, onze emoties) een beetje kwijt geraakt.Een ieder heeft emoties. Ze durven (h)erkennen, ze toe te laten en te durven voelen zorgt voor de verbinding tussen hoofd en hart, heel de mens dus.

Werk aan je emotionele intelligentie

Soms kiezen we er bewust voor om emoties niet toe te laten. Als een soort zelfbescherming. Omdat ze al zoveel pijn hebben dat ze bang zijn dat we het niet meer aankunnen. Of omdat ze bang zijn er niet goed mee om te kunnen gaan. Misschien de angst, dat ze niet meer uit de put komen. Of dat de emoties zo sterk zijn dat men de controle verliest, of….

Er zijn vele reden waarom mensen ervoor kiezen om niet te willen (of kunnen) voelen of emoties toe te laten. Die het ook lastig vinden als een ander emoties toont. Zichzelf geen raad meer weten en zich vertwijfeld afvragen hoe hiermee om te gaan. Heb jij dat ook? Herken je jezelf daarin? Overweeg dan eens of een training emotionele intelligentie je kan helpen je sociale en emotionele vaardigheden te vergroten.

Geen zweverige sessie, maar concreet op zoek gaan naar wat mensen beweegt; waarom mensen zich zo gedragen zoals ze zich gedragen en vanuit interesse in de ander meer eruit weten te halen. Dat is werken met emotionele intelligentie!

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: LoopBaan.nl door Nicole Bremer

Kennisbank onderwerpen:

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x