Channels

Het zal u niet ontgaan, ook al voelt u zich kiplekker, volgende week woensdag, donderdag en vrijdag (25 – 27 mei) staken de huisartsen die zijn aangesloten bij de Landelijke Huisartsen Vereniging. De reden voor dit inmiddels beproefde recept, en voor sommigen een draconische maatregel: de Nieuwe Zorgverzekeringswet 2006 schaadt in de ogen van de huisartsen de huisartsenzorg én de patiënt en daarom ondernemen zij nu actie.

‘De acties vinden plaats in het kader van modernisering van de huisartsenzorg en behoud van een kwalitatief goede huisartsenzorg, met tijd en aandacht voor hun patiënt’. zo lezen we op de site van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Toen ik de zin nog eens las kwam ik toch met een vraagteken bij het woord ‘modernisering’. Het 2e deel van deze zin is duidelijk: men, de LHV, wil de kwaliteit waarborgen, een goede zaak denk ik dan. Maar dat woord modernisering, als je (zelf) vindt dat de Regering met haar nieuwe wet de huisartsenzorg ‘moderniseert’ wat kan daar dan tegen zijn? Rust Roest toch, niet dan?

Lees ook:

Big Data is noodzakelijk voor een Rapid Response organisatie

Misschien is het verstandig dat de LHV zich, tijdens de stakingsdagen, samen met haar leden buigt over de uitdagingen waarvoor zij in de komende jaren (ook) komen te staan; een Planning gaan maken. De samenstelling van onze bevolking (daar gaan we weer), w.o. vergrijzing, zal er toe bijdragen dat de huisartsen in de nabije toekomst een meer dan normale ‘aanwas van klanten’ krijgen’ (nb: ‘klanten’ want we zijn al lang geen patiënten meer)

Omdat het te verwachten tekort aan hoogopgeleiden ook nog eens zijn invloed zal hebben op het aantal afgestudeerde huisartsen, zal ons consult bij de huisarts sowieso korter, zo u wil ‘efficiënter’, dienen te worden. En een ontwikkeling zoals het bestellen van uw recept ‘online’, dat zal ondanks eventuele (m.i. beperkte als je weet waar dat je dit bestelt) risico’s toch toenemen. M.a.w.: ook de huisartsen staan voor grote uitdagingen die vragen om een effectieve Planning, en de nieuwe Zorgverzekeringswet is daarvan nog maar een (klein) begin!

O ja, mocht u nu ernstig ziek worden (nb: ik gun het u niet!), dan heeft uw huisarts volgende week toch tijd voor u, een geruststellende mededeling. En mijn huisarts? Die gaat emigreren, niet zozeer omdat hij het niet eens is met het Regeringsbeleid maar omdat zijn vrouw na 20 jaar Nederland nu wel weer eens terug wil naar haar geboorteland, dan kan ook natuurlijk.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x