Channels

Eén van de allerbelangrijkste onderdelen van het zakendoen is netwerken. Toch wordt er juist op dit gebied nog heel wat afgeblunderd.

1. Netwerken moeten voortdurend worden uitgebreid
Nee hoor. Uw netwerk is vele malen groter dan u denkt. Via de relaties van uw bestaande relaties is de hele wereld onder handbereik. Regelmatig en goed aandacht besteden aan bestaande relaties is stukken effectiever dan voortdurend nieuwe vrienden proberen te maken. Spreek de VIP’s voor een bijeenkomst in plaats van achteraf, want dan heeft iedereen wel iets vragen.

2. Goed netwerken is aangeboren
Iedereen kan netwerken op een manier die bij hem past. Persoonlijke flair is minder belangrijk dan vaak wordt aangenomen. Wel heel belangrijk is of u oprechte aandacht kunt geven aan een ander en of u goed bent in het zoeken naar ‘common ground’. Oefen spontaniteit. Verzin onderwerpen om over te praten. Praten over hobbies is niet verboden, het hoeft niet allemaal over zaken te gaan. Vouw uw armen niet voor uw borst-het is een onvriendelijk signaal

Lees ook:

Geef de werknemer zijn autonomie terug!

3. Alle relaties zijn even belangrijk
Sommige relaties zijn veel belangrijker dan andere. De kunst is om vast te stellen welke dat zijn. Neem wat netwerk-vrienden mee, zo voorkom je dat je helemaal alleen op een bijeenkomst staat. Staat er iemand in zijn eentje, ga er dan naartoe en introduceer uzelf.

4. Grijp iedere gelegenheid aan om reclame voor jezelf te maken
Een korte ‘elevator pitch’ van een minuut is prima. Maar daarna komt het op vragen, luisteren en communiceren aan. Als u te lang over uzelf staat de praten, roept dat irritatie op. Kort profileren is goed. Lang profileren is dodelijk. Verlaat een saaie bijeenkomst als deze u meer dan 15 minuten niet heeft geïnspireerd.

(bron en meer op: ZIBB)

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x