Channels

Eind augustus maakte het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten, beter bekend als het Superfonds, zijn besluiten bekend voor subsidies in de periode van 2009 tot 2012. In de adviezen van het fonds geen woord over Ceres, het grootste containeroverslagbedrijf in de Amsterdamse haven.

Nu weet ik eerlijk gezegd niet of Ceres al een toelage ontving voor zijn activiteiten, maar als ‘vernieuwend’ daarvoor het beslissende criterium is, dan mag Ceres beslist niet over het hoofd worden gezien.

Al maandenlang speelt zich in de Amsterdamse haven een sociale komedie af die haar weerga niet kent in het Nederlandse theaterbestel. De acteurs, allemaal amateurs, zijn in het dagelijks leven havenwerkers, directieleden en kantoorpersoneel en ze spelen vooral zichzelf. Zoals het in een goed toneelstuk betaamt, is er ook een conflict. De 235 werknemers zijn ontevreden over de loonschalen waarin zij zijn geplaatst. Ze hebben al sinds 2002 geen echte loonsverhoging meer gekregen, alleen maar prijscompensatie om de inflatie bij te houden. Bovenop de prijscompensatie willen ze er 75 euro per maand bij. Eind augustus schortte FNV Bondgenoten de cao-onderhandelingen op met de directie van Ceres toen een oplossing van het conflict uitbleef. Sindsdien worden er stiptheidsacties gehouden, maar ook die leveren niet het gewenste resultaat op.

Lees ook:

Hoe blijf je op koers?

Tot nu toe een beetje Herman Heijermans zonder Kniertje, zullen de toneelkenners denken. Maar dan komt de scenarioschrijver met een paar briljante vondsten. Als de werknemers na weer zo’n prikactie het werk willen hervatten, verbiedt de directie dat. Na een andere werkonderbreking weigerde ze de sleutels van de kranen en de auto’s aan het werkwillende personeel te geven, dat er uiteindelijk toch in slaagde om tegen de wil van de bazen weer aan het werk te gaan.

Een ander sterk punt is het stille spel van de directie. Die weigert elk commentaar. De perfecte manier om overacting te voorkomen. Het enige dat ze laat weten, aldus een woordvoerder van de vakbond, is dat ze een bemiddelaar wil. Maar dan moet er wil iets te bemiddelen zijn, meent de vakbond. Voor extra spanning zorgen ook de geruchten over een mogelijke overname van Ceres. Maar ook hierover wil de directie niets zeggen. Voor mogelijk nieuwe verwikkelingen kan het kantoorpersoneel zorgen. Dat hield zich eerst afzijdig, maar doet inmiddels ook mee aan de stakingsacties.

Het moet vreemd lopen als de prijs voor het beste toneelgezelschap van 2008 niet naar Ceres gaat. Maar kijken we naar de inhoud van het toneelstuk dan zal de jury niet verder komen dan een vijf. En daar moet het totale gezelschap het dan mee doen. Veel oefenen dus en dan gaat het hopelijk steeds beter (met toneelspelen).

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x