Jonge hoogopgeleiden kijken bij een baan vooral of ze leuke collega’s krijgen. Terecht, want mensen die een goed informeel contact leggen met collega’s, hebben een carrièrevoorsprong. Ze weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken.

Daarom noemen onderzoekers van de universiteit van Californië het zorgelijk dat deze workplace friendships in de VS toenemend naar sekse gescheiden zijn. Vooral mannen houden afstand uit angst dat hun vrouwelijke collega’s ze van bijbedoelingen of zelfs van seksuele intimidatie zouden kunnen beschuldigen. Maar ook Amerikaanse vrouwen blijken opvallend bang dat hun vriendelijkheid fout opgevat kan worden.

Met een verwijzing naar het roemruchte Glazen Plafond noemen de onderzoeksters dit verschijnsel ‘de glazen afscheiding’. Ze signaleren dat met name vrouwen erdoor benadeeld worden: vooral werkvriendschappen met een iets hoger geplaatste man die voor hen als mentor kan fungeren, zijn voor hen de laatste jaren namelijk stukken lastiger geworden.

Lees ook:

Big Data is noodzakelijk voor een Rapid Response organisatie

De situatie in Nederland: die is minder alarmerend is: 84 procent van de vrouwen en zelfs 90 procent van de mannen onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met collega’s van het andere geslacht. Van de mannen ziet 61 procent geen enkel probleem, van de vrouwen kan 62 procent niets noemen wat die contacten lastig zou maken.

Van de problemen die wél genoemd zijn, scoort vooral ‘seksuele spanning tussen u en uw werkvriend(in)’ hoog: 22 procent van de vrouwen en 24 procent van de mannen heeft daar wel eens mee te maken gekregen. Ook rapporteert één op de vijf respondenten geroddel onder collega’s als vervelend bijverschijnsel. En van de mannen kreeg 17 procent bovendien te maken met een jaloers thuisfront.

Maar ‘misverstanden over uw bedoelingen bij de ander’ en ‘een beschuldiging van seksuele intimidatie’ scoorden zowel onder vrouwen als onder mannen bijzonder laag. Al met al lijkt er in Nederland nog geen aanleiding voor een glazen-afscheidingsalarm.

Meer hierover in JONGEBAZEN

(bron en meer op: CARP)

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x