Channels

Hoewel werkstress een grote kostenpost is voor de onderneming, beschouwen veel managers stress nog steeds als een probleem van de werknemer. In 96% van de Nederlandse bedrijven lijden werknemers aan stress.

Het Centraal Plan Bureau raamt kosten hiervan in termen van productiviteitsverlies op 6 miljoen euro per dag geraamd. Volgens Paul Schreurs van het Instituut voor Werk en Stress heeft de toename van stress vooral te maken met verschijnselen om het werk heen: management, de planning in de organisatie en de vervagende scheidslijn tussen werken prive als gevolg van e-mail, pc en de mobiele telefoon.

Hoewel managers de aangewezen personen zijn om stress te bestrijden, vertonen zij in deze vooral ontwijkend gedrag. Stress wordt te vaak individueel aangepakt en is moeilijk bespreekbaar. Waarschijnlijk komt dit omdat leidinggevenden bang zijn een doos van Pandora te openen. In plaats daarvan kiezen ze voor symptoombestrijding en pakken ze stress individueel aan. Ze kijken te snel naar de thuissituatie in plaats van naar storingen op de werkvloer, herhaalde foute, een slechte samenwerking en conflicterende belangen van afdelingen. Ondanks de toename blijft het aantal echter klachten gelijk. Dit heeft te maken met baanonzekerheid in laagconjunctuur.

Bron: PROFNEWS

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x