Ondernemen volgens The Wolf of Wall Street of volgens The Elders, wat is je keuze?

"This is once in a Lifetime." stelt Jordan Belfort in zijn Kersttoespraak in 1994 voor het team van 'zijn' STRATTON OAKMONT. Belfort karakteriseert zijn organisatie op die avond als een "integere organisatie". Of een collectief als The ELDERS het daarmee eens zou zijn, is nog maar zéér de vraag.

Je kan veel van Jordan Belfort zeggen maar niet dat hij geen kleurrijk figuur is. Ook kun je met een gerust hart (sic.) stellen dat hij een Topverkoper is, nog steeds.

Belfort speelt de hoofdrol in de film The WOLF of WALL STREET althans, Belfort doet dit niet zelf maar zijn rol wordt gespeeld door Leonardo Di Caprio. Dat Di Caprio maandagavond een Golden Globe ontving voor deze rol, zegt niet alleen iets over zijn kwaliteiten. Het zegt ook 'iets' over de film.

De vraag is nu: wanneer speelt Di Caprio opnieuw een glorieuze rol maar deze keer in een nieuwe film getiteld The ELDERS?....

De film The WOLF of WALL STREET duurt 3 uur, is vergeven van seks, drugs, Rock 'n Roll én niet te vergeten humor, maar als je daar doorheen prikt (als dat nodig is tenminste) is de film voor de 'gemiddelde' ManagementPro een aanrader. De hedonistische levensstijl van de bankiers in de film geeft je een aardig inkijkje in de wereld van de financiële dienstverlening, niet alleen in die op Wall Street.....

Dat laatste wordt o.m. bevestigd door v/m ABN AMRO bankier Tony de Bree in zijn zojuist verschenen boek Dagboek van een Bankier. Zo lezen we daar onder het kopje 'Sociale Vervreemding of Bonussen' (pg. 116/117): "Dat je zo toch een beetje deel uitmaakte van een soort droomwereld waarin in de euforie boven in de A-toren en in de internationale bancaire wereld op dat moment 'alles kon'.

Tegelijkertijd zorgde de omgeving er dus voor dat informatie en kennis van onder naar boven werd gefilterd. Hetzelfde gebeurde van boven naar onder. Het resultaat was dat je eigenlijk in een soort 'sociale isolatie' terecht kwam waardoor je waarschijnlijk toch een beetje het contact met de werkelijkheid van alledag verloor." Zie hier in a nutshell 'The Wolf of Wall Street'! Waar De Bree nog enige nuance inbrengt gaan in het boek van Belfort alle remmen los, overeenkomsten zijn er.

Hoe (totaal) anders beleven The ELDERS, de groep van Independent Global Leaders Working Together for Peace and Human Rights, onze samenleving & hun rol daarin. Het is een groep ouderen die zich geschaard heeft rondom (de geest van) Nelson Mandela en zo de wereld voorziet van, of probeert te voorzien, van aanmoediging tot een betere wereld. "The Elders will use their independence, collective experience and influence to work for peace, poverty eradication, a sustainable planet, justice and human rights worldwide. Working both publicly and through private diplomacy, they will engage with global leaders and civil society at all levels to resolve conflict and address its root causes, to challenge injustice, and to promote ethical leadership and good governance." aldus de Missie van The ELDERS.

Tegelijkertijd met het verschijnen van genoemde film, komen The ELDERS met hun Strategic Framework 2014 - 2017. De titel van dit document "Ethical Leadership in a Rapidly Changing World". Lees je niet alleen dat doc. maar kijk je ook naar hun activiteiten, dan kunnen zij stellen dat ze een "integere organisatie" zijn.

Nu verwacht ik niet dat Jordan Belfort moeite heeft genomen om voornoemd Framework in zich op te nemen. Wat Belfort wel deed, en dat geheel passend bij zijn rol in de film, dat is meeliften op het succes van The Wolf of Wall Street. Zonder enige vorm van gêne is Belfort begonnen aan een succesvolle tour van corporate trainingen en sales meetings. De slogan, of vraag, die Belfort daarbij hanteert luidt: "Can You Really Use The Wolf of Wall Street's Sales Tactics To Ethically Persuade People And Make Money?" De onderstreping van het woord ethiek komt van de hand van Belfort.

Wat de film je o.m. leert i.c.m. 'iets' als de discussie rondom bonussen zoals die nu opnieuw op gang komt: voor sommige mensen en sommige sectoren lijkt er sinds september 2008 nauwelijks iets veranderd. Het is alsof de wereld voor hen even heeft stil gestaan. Overigens, er is hoop! Lees daarvoor ook het vandaag in The NYT verschenen artikel: On Wall Street, a Generation Gap on Work-Life Issues.

Wil je de wereld, niet alleen als ELDERS, écht veranderen dan heb je daarvoor blijkbaar een andere/nieuwe/volgende generatie nodig........

========

160114

Nothing can dent the divine right of bankers meldt The Financial Times vandaag (NB: "Niets kan een deuk slaan in het goddelijk recht van bankiers"): "Multimillion-dollar bonuses are still awarded even as multibillion-dollar fines are shrugged off."

Columnist Philip Stevens stelt dat het voor ons, gewone burgers, maar het best is om ons verlies toe te geven......

Een bericht op QUARTZ deze zelfde dag bevestigt dit beeld: Goldman Sachs average pay in 2013: $383,000. Met als subtitel: Goldman Sachs has no trouble keeping the lights on. Inderdaad. (NB: GS kwam hier in de afgelopen 'crisisjaren' regelmatig voorbij.....).

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>