Willem was bij de bank, wachtte en wachtte, nog ff wachten om: niet te worden geholpen.....

http://www.youtube.com/watch?v=LhjwVWv7_og
(Willem is ff naar de bank.....)

Persoonlijk ben ik (1956) een groot voorstander van de technologische/digitale ontwikkelingen die in versneld tempo op ons afkomen & die ons functioneren een stuk eenvoudiger/efficiënter/effectiever kunnen(!) maken. Zo bestel ik de dingen die ik nodig heb wereldwijd, laat ik boeken eerder digitaal binnenkomen dan als hard-/softcover.

In ons dorp merk ik dat ook de gemiddelde middenstander meegaat in de vaart der volkeren. Zo heeft de A/V zaak een i-Phone app, het benzinestation een pinautomaat bij de pomp, de lokale supermarkt een scankassa, bij de bakker kan ik mijn bestelling digitaal plaatsen, zelfs de beide 70+sers die de stomerij bedienen hebben hun zaak zodanig ingericht dat je niet onnodig lang hoeft te wachten. Nee, wachten dat doe ik alleen nog in een pretpark. (nb; je merkt: ik maak geen gebruik van het openbaar vervoer :-o )

Ook de gemeente, deel van een overheid die in mijn jeugd niet bekendstond om haar snelheid, laat je nu zelf je afspraak inplannen. Je meldt op de site wat je komt doen, in mijn geval was dat 3 weken terug 1 paspoort & 1 rijbewijs. Uit ervaring zijn de procestijden hiervoor bij de gemeente ruimschoots bekend. Vervolgens kon ik al de volgende dag terecht waarbij er '30 stonden gepland. Die dag werd ik nog voor het afgesproken tijdstip ontvangen & '25 verder was de aanvraag compleet. Zelfs het ophalen, 1 week later, was een fluitje van een cent: dat deed je bij de bode aan de voordeur. Tijden veranderen & da's mooi.

Maar helaas geldt dat niet voor iedereen, niet voor iedere organisatie. Begin februari bezocht ik, sinds lange tijd, weer mijn bank. Onze jongste werd 18 & we wilden een telebankieren (wat een uitvinding) overeenkomst & een machtiging. Telefonisch contact opgenomen met de bank, een afspraak maken kon niet 'loopt u maar binnen'.

Op 07/02 in de bankhal twitterde ik 'Beleefde net een déjà vu: volle bankhal met klanten & '10 geen medewerker te zien.... de financiële dienstverlening ging volledig digitaal?' Na dat wachten werden we door 2 medewerkers geholpen, blijkbaar zat 1 van hen in een inwerktraject'. Mijn 20 jaar bankervaring ligt alweer 12 jaar achter me toch weet ik dat wat wij vroegen relatief eenvoudig is waarbij ik begrijp dat je ons bestaan wil toetsen maar e.e.a. hoeft toch niet écht lang te duren. Na ca. '15 de dames bij hun handelen te hebben aangeschouwd, twitterde ik 'Goed dat banken geen geld meer op voorraad hebben (...) vraag me nog af waarom handtekeningen niet worden gescand zoals bij lokale overheid.' '45 later waren we weer buiten.

Vanochtend mocht ik met één van onze andere dochters opnieuw naar de bank. Vooraf had ik wederom gevraagd om een afspraak te maken voor het opheffen van een rekening (nb; het één heeft niets te maken met het ander; nog niet....) & het aanpassen van een machtiging. Als je nu de benodigde formulieren vooraf klaar legt, zoals de gemeente dat doet, dan is het een akkefietje van '15 max. Helaas ook nu was het credo 'komt u maar gewoon langs'. Weet: deze dochter kan alleen op dinsdagochtend.

Tegen beter weten in betraden we vanochtend de bankhal. Gelukkig: 'maar' 3 andere klanten voor ons. De 1e was een wat oudere dame die dacht dat haar pasje geblokkeerd was; de 2e wilde een muntenverzameling €i omruilen (Reactie bank: 'Dat kan alleen bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam.'), de 3e kwam een ondertekend formulier retourneren maar dat bleek niet helemaal correct te zijn. Eindelijk, na '20, zijn wij aan de beurt.

Laat nu de beide dames in de bankhal dezelfde zijn als die van 07/02 jl. Het zal wel een 'zwarte zwaan' zijn. Op mijn vraag een rekening op te heffen, het beperkte saldo over te boeken en een machting te regelen, was het antwoord: 'Onze collega's zijn in gesprek, als u even wacht tot zij vrij zijn.'. Mijn vraag: 'Hoe lang denk je dat het duurt voordat zij vrij zijn?' was het antwoord 'Dat weet ik niet.' Ik: 'Kun je het dan even gaan vragen?' Zij: 'Nee dat gaat niet, ik kan ze niet storen. Maar ik denk dat het met '10 wel gebeurd is.' (Nb; heb maar niet gevraagd waarom beide receptionisten dat deze keer niet deden, wellicht duren hun handelingen toch te lang.....)

Nu is het met wachten zo dat je na '10 nog '10 blijft zitten & uiteindelijk na '30 opstapt om bij je vertrek in een ooghoek te zien dat de medewerker 'vrij''  is maar ja, nu is jouw plaats alweer ingenomen door de volgende. @#$%^&*!!!

Om dat te voorkomen zijn we maar direct omgekeerd met de mededeling 'dat we nog wel een keer terugkomen'. Zojuist een mail naar mijn bank gestuurd met de vraag of we misschien een afspraak kunnen maken & omdat duidelijk is wat we komen doen, kunnen de formulieren wellicht ook al vast worden ingevuld & klaar gelegd (Nb; GRATIS advies! :-) )

Tja hoe verbaasd dat ik hierover ook ben, ik besef dat je niet van iedereen kan verwachten dat ze meegaan in de genoemde digitale vaart der volkeren, zelfs niet van iets als een 'systeembank'. Voor de financiële dienstverlening worden het nog bijzonder uitdagende tijden.....

=======================

15/03/11: '15 later kan ik (al) twitteren: "Ik lijk wel Youp van 't Hek mijn ManPro entry is nog maar koud het Web op of ik ontvang een mail van mijn bank dat eea toch digitaal kan :-o"

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Zelfs al behandel je je klant als lijfeigene, dan nog zou het niet nodig dat die uit de kleren gaat (Fair Fashion). - ManagementPro
[...] Wellicht gedraagt de consument zich nog teveel als die voor (te) veel bedrijven vurig gewenste lijfeigene & zijn er te weinig consumenten die écht in opstand komen, zichzelf echt bloot geven. Da’s jammer. In zo’n geval is het wachten op alternatieven zoals die opstaan in de VS. Wanneer staan ze op in NL, in de EU? (nb; de enkele uitzonderingen, vaak familiebedrijfjes, daargelaten) [...]
Goed (sic.) Begin 2013: Massa Ontslag bij Banken - ManagementPro
[...] met 30.800.000 Nederlanders. Zo’n contact hoeft niet eens lang te duren: een kwalitatief (nb; niet eens advies-)gesprek van ’15 doet al veel goeds, zeker in tijden van crisis…… Dienstverlening [...]