Weg met het dagje naar de hei! (Rockefeller Habits)

Strategie. Bij veel organisaties blijft de ontwikkeling en uitvoering hangen op directieniveau. We gaan een dagje naar de hei, doen inspiratie op en gaan weer naar huis. Terug naar de waan van de dag. Er is een ontevreden klant, of je hebt te weinig personeel. Die strategiemeeting is zo weer vergeten.

Om dit te voorkomen kan ik iedereen de Rockefeller Habits aanraden. Daarbij draait het om drie dingen: Prioriteiten, Meetbaarheid en Ritme. Stel maximaal 5 prioriteiten op voor je bedrijf of afdeling op jaarbasis. Vertaal dit naar subdoelen op kwartaal-, maand en weekbasis. Dagelijkse stand-ups zijn nodig om te blijven meten wat er speelt. Doe je dit goed, dan kom je in het ritme waar de Rockefeller Habits op zijn gebaseerd.

Natuurlijk is dit kort door de bocht. De werkelijkheid is soms weerbarstiger dan vooraf te plannen is. Maar juist daar komt je rol als manager om de hoek kijken. Haalt een medewerker zijn doelen niet? Stel dan de juiste vragen om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Als het duidelijk is wat de doelen zijn, wordt coaching makkelijker. Uit eigen ervaring weet ik dat als je start met de Rockefeller Habits, de structuur nog niet meteen duidelijk is. Iets is bijvoorbeeld niet af, en de verantwoordelijke medewerker geeft aan dat het bij iemand anders ligt. Neem dit op in structuur, bijvoorbeeld als subdoel van een doel, en maak duidelijk wie er ownership heeft.

Zo hebben wij ooit bij Vergelijk.nl afgesproken dat elk uur de prijzen van onze producten op de website willen aanpassen. We hebben mensen die verantwoordelijk zijn voor een categoriepagina, maar dan ben je er nog niet. IT moet bijvoorbeeld stappen maken, en ook sales moet erbij worden betrokken. Zorg er wel voor dat er één iemand aanspreekbaar blijft voor een doel.

Het draait namelijk om accountability. Iedereen weet waar hij/zij verantwoordelijk voor is. Mochten er zaken anders lopen dan gepland, dan is het al snel duidelijk bij wie er aangeklopt kan worden. Zorg er daarom voor dat je je personeel meekrijgt vanaf het begin. Op die manier is strategie meer dan een speeltje van het management. Online kun je genoeg tools vinden om je te helpen met de Rockefeller Habits zoals de Rockefeller Habits Checklist.

Dan kun je alsnog dat dagje op de hei doen, maar dan gewoon ter ontspanning.

Ben Kerkhof is directeur van vergelijkingswebsite Vergelijk.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>