Wat heeft Lehman Bros met onze € 1.750 pp te maken?

deze keer gaat mijn bijdrage naar Jan-Kees

Op het 1e gezicht? Weinig. Feit blijft dat iedere Nederlander in januari 2011 een blauwe envelop op de deurmat krijgt met daarin een virtuele aanslag van € 1.750,-. Voor ons hier, op mijn woonadres, betekent dit een bedrag van € 8.750,- Dat bedrag kan je dus ook beter besteden aan je 2011 vakantie bijv., of aan je woning, of aan je pensioen, of aan goede doelen, of aan ..... maar toch niet om in problemen geraakte banken te redden?!@%$#&

Nu heeft de Amerikaanse 'ooit prestigieuze & nu in faillissement verkerende investeringsbank' LEHMAN Bros. direct weinig invloed op gehad, op onze € 1.750 pp, maar indirect wel! Al was het maar omdat het handelen van de LEHMAN top Strategisch voorbeeldgedrag werd voor andere bankiers; zie bijv. FORTIS' Votron.

Het rapport dat examiner Anton R. Valukas opmaakte van het LEHMAN Bros debakel, geeft ons al een aardig inkijkje in dat wat wij kunnen verwachten van het steeds uitgestelde DSB rapport én van uit de uitkomsten uit een, mogelijke (...), parlementaire enquête naar het handelen van onze (investerings)banken.

De Amerikanen weten nu i.i.g. waar hun persoonlijke verplichting naar toe is gegaan. Hun persoonlijke aanslag voor het herstel van de Financiële Crisis bedraagt in 2011 ca. $ 10.000; 'baas boven baas', dus.

Het is een dik rapport dat Valukas nu publiceert, ruim 2.200 pagina's, maar het geeft je daarmee een aardig inkijkje in de op- & neergang van een ooit gerenommeerd financieel speler.

Het rapport laat je zien waar het fout ging & dat blijkt toch vooral ingegeven te zijn door graaigedrag. Of, anders gezegd: - niet weten waar je met al die winsten naar toe moet, dus je verdeelt het maar onder je (eigen!) armen; - & op enig moment er écht van overtuigd zijn dat je over water loopt, dat alles wat je in handen krijgt ook écht in Goud verandert! Niet dus. Je houdt jezelf voor de gek & anderen ook! Zo blijkt.

Na jaren van aanhoudend succes & groei, met signalen uit de markt dat dit zeer waarschijnlijk ook nimmer meer zou stoppen, besloot de Directie van LEHMAN in 2006 tot een ingrijpende Strategie wijziging. Valukas: "In 2006, Lehman made a significant change in its business strategy from a lower risk brokerage model to a higher risk, capital‐intensive banking model." De oprichters draaiden zich om in hun graf.

Al vrij snel na dit ingrijpende besluit kreeg de LEHMAN Top in de smiezen dat deze wijziging toch geen handige zet was geweest. Voorafgaand aan een Bestuurs bijeenkomst van 20 maart 2007 ontvingen de controllers die een presentatie zouden geven aan de Top over hun zorgelijke bevindingen, het volgende bericht: "Board is not sophisticated around subprime market – Joe (nb; Joe Gregory, toenmalig CEO) doesn’t want too much detail. He wants to candidly talk about the risks to Lehman but be optimistic and constructive – talk about the opportunities that this market creates and how we are uniquely positioned to take advantage of them." Kortom: 'zij hebben er weinig verstand van, maak er maar een mooi verhaal van dan komt het allemaal goed'; window dressing. LEHMAN is natuurlijk de enige organisatie waar i.d. gebeurt, toch?

Was het maar bij deze ene vergadering gebleven, een vergadering waarin de echte feiten niet boven tafel kwamen; maar helaas. Valukas: "Lehman had a series of Board meetings in the fall of 2007. At these meetings, Lehman’s management continued to report on the firm’s elevated risk profile and concentration of real estate and leveraged loan risk, but did not present the Board with additional negative information concerning the firm’s risk and liquidity profile."

Opmerkelijk trouwens dat de bij de vergaderingen aanwezige Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen niet ingreep, niet doorhad dat zij voor de gek werden gehouden. Vraag is dan ook: hielden zij niet op een gezonde, objectieve wijze afstand van het Management? Waren zij misschien te veel vriend geworden van het Management? Maar ja, ook i.d. gebeurt alleen bij LEHMAN; toch??

2.200 pagina's verder maakt Valukas met het LEHMAN rapport pijnlijk duidelijk dat het handelen van enkelen een enorme invloed kan hebben op het leven van velen. (nb; zelf zijn die enkelingen er i.i.g., voorlopig, financieel beter op geworden.)

Ofwel: 'Nimmer in tijden van CRISIS hebben zo weinig mensen zoveel te danken gehad aan zo veel mensen.' (nb; vrij naar Winston Churchill's: "Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.")

Bron: Dilibert Daily Strip.

300522

"Lehman Brothers, de bank waarvan de instorting het begin inluidde van de financiële crisis van 2008, is nog altijd een langzame dood aan het sterven. Er zijn mensen die dat proces begeleiden, tot en met de laatste rechtszaken die nu nog spelen." Bron: De erfenis van Lehman Brothers (fd.nl)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Richard van Essen
Lid sinds 2019
Uit het bovenstaande blijkt dat de diverse banken te grote risico's namen om zo erg veel winst te genereren. Economy is geen wetenschap; niemand weet waar we in de toekomst naar toe gaan. Het hele beursgebeuren is net een roulette. Evenals de strategie die een bank als Lehman uitzette.
Gezien de afhankelijkheid van de landen, bedrijven etc. van de banken zou je moeten pleiten voor een nationalisering van bijna alle banken.  Indien er lieden zijn die toch toch grote risico's willen lopen kan dat: ze stichten hun eigen banken die wettelijk beperkte bevoegdheden hebben maar ons systeem niet in gevaar brengen. Gaan deze "private"  banken toch stuk dan is er niks aan de hand en zijn alleen de risicodragers hun geld kwijt. Geen hulp van een overheid is dan nodig om de "economie" te redden.
Het is nodig om afstand te nemen van het Angelsaksische model: het voldoet niet meer in een ontwikkelde samenleving.  Het model is grotendeels failliet net als de VS (met heel veel armoede).
Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
In ieder geval in de VS hebben niet alleen de banken maar zeker ook de consumenten in de afgelopen jaren op te grote voet geleefd en meer geleend en geconsumeerd (i.p.v. geïnvesteerd) dan wat ze feitelijk aan productiviteit hadden laten zien. Daar betalen ze nu de rekening van terug.

Zou het niet zo kunnen zijn dat, indirect dank zij de bovenmatige export, Nederland van de VS-hausse geprofiteerd heeft, en dus eigenlijk ook op wat te grote voet heeft geleefd? Dan moeten wij dus nu ook een stukje terug, dus waarschijnlijk een deel (of wellicht zelfs het grootste deel?) van die EUR 1.750 per persoon.
De confronterende auditor/controller? Een Utopie.
[...] entry over LEHMAN Brothers roept dialoog op; zo ook dit weekeinde & da’s [...]
Kun je vertrouwen op je Intuïtie? Wat is een Pre-Mortem?
[...] De vraag die zich dan voordoet is: durven organisaties hun toekomstig Leider te werven op basis van zijn/haar (goede) intuïtie? Of gaan ze toch voor degene die ‘op goed geluk’ besluiten neemt & achteraf naar bewijzen zoekt die de validiteit van zijn eerder genomen besluit bevestigen? (zie, om maar 1 voorbeeld te noemen, LEHMANN). [...]
Goldman Sachs of: pas op met je openhartige e-mails!!
[...] Het is (zéér) opmerkelijk dat we zo hardleers zijn v.w.b. de inhoud van onze e-mails. De ramp met de Space Shuttle Columbia in 2003 leerde ons al dat 1 e-mail, zelfs ‘de ruime in’ verzonden, veel besluiten pijnlijk duidelijk kan maken. Ook Lehman bleek al hardleers.  [...]
Nog meer openhartige email, Goldman Sachs: Love & War.
[...] zagen dat al bij Lehman Bros, maar ook bij Goldman Sachs waren er al eerste ‘proeven van (on)bekwaamheid’. The [...]
€ 720.000.000.000 (720 miljard)
[...] 17 maart jl. meldde ik hier dat ik begin 2011 een blauwe envelop kan verwachten t.b.v. € 8.750 voor mij & [...]
Korting op Toeslag Kinderopvang, een begrijpelijke maatregel.
[...] 17 maart jl. meldde ik hier dat de Financiële Crisis ons begin 2011 per persoon € 1.750 zou gaan kosten. Maar daarmee waren we er nog niet: op 13 mei kon ik melden dat er bij dat bedrag [...]
Val van DSK goed nieuws voor Diversiteit. - ManagementPro
[...] we al eerder, vanuit zaken als het ongeluk met de COLUMBIA en de door LEHMAN Bros. aangezwengelde crisis, dat de Amerikanen binnen no-time als intern bedoelde e-mail boven water [...]
9/11 via het surround sound system - ManagementPro
[...] Er verschijnen veel, heel veel, misschien zelfs wel te veel commentaren over ’9/11′. Er is hiervan een overzicht bij de NOS. Ik ga daarbij mee met de mening dat de reactie van de VS én de EU direct na 9/11 aan de basis staat van onze huidige financieel economische crisis. Er lag bij de beleidsmakers direct zo’n sterke focus op the War on Terror dat alle interne politieke & financieel economische uitdagingen ‘als sneeuw voor de zon verdwenen’. Zo gold er internationaal direct een sterkere regelgeving (Patriotact bijv.) maar nationaal werden de, vooral financiële, regels versoepeld of de beleidsmakers hadden niet in de gaten dat financiële spelers als stoute jongetjes bij zo weinig aandacht de grenzen van dat wat mogelijk was opzochten. [...]
Management Pro: 9/11 via het surround sound system | HAANTJES GEDRAG
[...] Er verschijnen veel, heel veel, misschien zelfs wel te veel commentaren over ’9/11?. Er is hiervan een overzicht bij de NOS. Daarbij ga ik mee met de mening dat de reactie van de VS én de EU direct na 9/11 aan de basis staat van onze huidige financieel economische crisis. Er lag bij de beleidsmakers na die fatale dag zo’n sterke focus op the War on Terror dat alle interne politieke financieel economische uitdagingen ‘als sneeuw voor de zon verdwenen’. Zo gold er internationaal direct een sterkere regelgeving (Patriotact bijv.) maar nationaal werden de, vooral financiële, regels versoepeld of de beleidsmakers hadden niet in de gaten dat financiële spelers als stoute jongetjes bij zo weinig aandacht de grenzen van dat wat mogelijk was opzochten. [...]
Eén Triljoen, wat kun je daar als EU mee doen? - ManagementPro
[...] bedrag van € 2.000 overstijgt inmiddels de € 1.750 pp die hier nog op 17 maart 2010 ‘voorbij kwam’ & da’s natuurlijk jammer, maar zie het maar als een goede investering voor de toekomst [...]
Management Pro: Eén Triljoen, wat kun je daar als EU mee doen? | HAANTJES GEDRAG
[...] bedrag van € 2.000 overstijgt inmiddels de € 1.750 pp die hier nog op 17 maart 2010 ‘voorbij kwam’  da’s natuurlijk jammer, maar zie het maar als een goede investering voor de toekomst van onze [...]
Beste Boele als jij niet meer financiert, wanneer gaan mijn dochters dan het huis uit? - ManagementPro
[...] over de financiële gevolgen die de 1e crisis zou kunnen hebben voor ons gezin. Ik kwam op een bedrag van € 8.750,- pp, dat blijkt nu ‘gelukkig’ € 6.000 te zijn (nb; getotaliseerd toch nog altijd [...]
We Take Care of Our Own: we zorgen eerst en vooral voor onszelf. - ManagementPro
[...] in een complex spel van machinaties en psychologische afhankelijkheid. Het VALUKAS rapport, opgemaakt na de LEHMAN Bros. affaire, brengt zo’n proces ‘mooi’ in [...]
Kun je van een extern auditor, controller, adviseur deskundigheid en professionaliteit verwachten? - ManagementPro
[...] zagen we in de LEHMAN Bros. affaire; ethiek en integriteit (b)lijken moeilijk samen te gaan met financiële [...]
Het Digitale Profiel dat jij creëerde is Goud waard, sterker nog: Platinum! (voor mij…..) - ManagementPro
[...] mails weet te achterhalen van ‘optimaal beschermd’ financieel dienstverleners als LEHMAN BROS en GOLDMAN SACHS. Laat staan de mails die zij recent boven tafel haalden uit de digitale kluis [...]
Het LIBORschandaal, een chronologie. - ManagementPro
[...] meer boven tafel te halen mede dankzij (social) media. Zo lezen rapporten als thrillers (zie o.m. Lehman Bros. & Goldman Sachs) ook in dit Liborschandaal. Bron Het FD: Champagne smeert kelen in [...]
Falend toezicht, volksziekte no. 1 - ManagementPro
[...] op het bedrijfs- en organisatieproces ligt intern d.i. de managementcyclus Plan & Control. Een voorbeeld als LEHMAN Bros. maakt pijnlijk duidelijk dat MACHT een belangrijke factor is bij het interne controlemechanisme. [...]
Cyprus, Morgan Chase, The War on Terror, je wordt voor de gek gehouden waar je bijstaat. Hoezo Vertrouwen? - ManagementPro
[...] deze zaak levert opnieuw een uitgebreide rapportage op van de US Permanent Subcommittee of Investigations. & Opnieuw: [...]