Wat een raar einde aan dit gesprek....

'Wat een raar einde aan dit gesprek....' zei Matthijs van Nieuwkerk gisteren tegen zijn DWDD gast Peter R. de Vries.

De Vries was gepikeerd omdat Van Nieuwkerk 'tegen Harde afspraken in!' geen, of op zijn minst onvoldoende, aandacht besteedde aan De Vries' nieuwste boek. De Vries stak zijn frustratie niet onder 'studio stoelen of banken'. Van Nieuwkerk leek oprecht verbrouwereerd. 'Leek' als we tenminste niet beter wisten.

'Wat een raar einde aan dit gesprek.' is namelijk een zin die Van Nieuwkerk vaker gebruikt. Gebruikt m.n. aan het einde van zijn programma als de aftiteling al voorbij kwam en de laatste gast toch nog wat tegensputtert.

Een ideale zin, dat 'Wat een raar einde aan dit gesprek.', zo (b)lijkt. U kunt 'm zo gebruiken, die zin, om een vergadering af te kappen bijvoorbeeld of om van iemand afscheid te nemen zoals Den Haag dat gisteren ook deed.

'Wat een raar einde aan dit gesprek.' is zoiets als het, m.n. in het Oosten van ons land gebezigde: '& Noe is 't Klaar!'. 'Jij hebt je zegje kunnen doen maar ik vind het genoeg, zou niet weten wat ik er nog aan kan toevoegen.'

Ziet u het al voor u: weer zo'n vergadering die dreigt te verzanden in oeverloos gezever....Tot het moment dat u ingrijpt en roept: 'Wat een raar einde aan deze vergadering.'. De boodschap is voor iedereen duidelijk: wij zijn aan het einde gekomen, raar wellicht maar toch is het zo.

In Den Haag klonk gisteren ook een variant: 'Wat een raar einde is dit eigenlijk.' Ayaan Hirshi Ali gaat, zo ziet het er naar uit, onze nationaliteit inruilen voor de Franse nationaliteit en in Den Haag vindt men het wel best zo. Op het moment dat er in de 2e Kamer werd gedebatteerd over het vergoeden van de bewakingskosten van Ayaan stemden er 139 afgevaardigen 'tegen' en 11 'voor'. De 11 'voors' zijn m.n. te vinden bij Groen Links en D66. De EU, met Frankrijk voorop, reageren verbijsterd: 'Waar was de ooit zo geroemde 17e eeuwse Hollandse gastvrijheid gebleven?'.

Zondag presenteerden Franse intellectuelen Ayaan aan de mondiale pers. Tijdens de bijeenkomst werd ze ostentatief in de armen gesloten. Ook Frans Staatssecretaris Rama Yade heette Ayaan welkom en gaf Ayaan haar onvoorwaardelijke steun zelfs al had Ayaan afstand genomen van de Godsdienst die Yade bezigde. Waar/wanneer hebben wij dat ooit eerder meegemaakt?

Het lijkt dat we te maken hebben & krijgen met veel veranderingen. Veranderingen die plotseling op ons af komen zoals de vocale aanval van De Vries op Van Nieuwkerk. Bij zo'n verandering past perfect de zin 'Wat een raar einde aan ......' Vult u het laatste zelf maar in.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>