'W' of: 'Hoe kwam ik hier terecht?'

'Hoe ben ik hier toch terecht gekomen?' Dat vraagt menig investeerder zich af nu blijkt dat 'super belegger' Bernard L. Madoff het Ponzi Scheme heeft toegepast & de financiële wereld vervolgens 'in zak en as' achterlatend.

'Super Belegger', wellicht is 'Super Oplichter' een beter woord. Hoe het zo ver heeft kunnen komen? Eén van de menselijke ondeugden, nl. Greed, kwam hier weer om de hoek kijken. We ruiken geld & zijn vervolgens niet meer te houden.

De zoons van Madoff voelen zich ook opgelicht, dat nog wel door hun vader! Het ziet er naar uit dat zij de film 'W' niet of op zijn minst te laat hebben gezien. Deden ze dat dan beseffen ze dat zij niet de 1e zijn die verrast worden door het handelen van hun vader.

Ook voor veel andere families, c.q. familiebedrijven, een leerzame film dat 'W'. Iets voor de komende Feestdagen?

'De Grootste Zwendel uit de Historie' wordt Madoff's Ponzi Pyramide spel nu genoemd. Zal het deze titel ook blijven dragen lang nadat wij de ogen hebben gesloten? Betwijfel het. Sterker nog het zou me niet verbazen als we (zeer?) binnenkort geconfronteerd worden met nog zo'n 'Super Belegger'. 1-tje die Ponzi nog beter ten uitvoer wist te brengen...... We stonden er bij & keken er naar.

Dat doen we als kinderen ook bij onze ouders. 1 zo'n kind dat er bij stond en er naar keek op het moment dat zijn vader successen behaalde, was George W. Bush jr. Zijn dominante vader heeft George jr. tot in de uitvoering van zijn DNA beïnvloed. In zijn film 'W' voert Oliver Stone aan dat Jr. de oorlog met Irak is begonnen om in ieder geval iets te doen waarop Sr. trots zou kunnen zijn (nb; Sr. mocht Saddam niet; een eufemisme) én iets waarmee hij Sr.'s presidentieel succes zou overstijgen. Dat laatste is Jr. niet gelukt, maar dat zijn naam langer in de historie zal voortleven dan die van zijn vader, dat mag duidelijk zijn. (Om maar een voorbeeld te noemen: wat te denken van het onderwerp 'Schoenen & Duiken'.)

Ouders hebben invloed op het gedrag van hun kinderen. "Children's first experience in communication, conflict, planning and decision-making is with their siblings and parents." stelt INSEAD Prof Randel S. Carlock in een analyse van 'W'. Die invloed kan ver gaan, heel ver.

Eenvoudig gezegd: heb je als Sr. vergaande plannen voor het behoud van het Familiebedrijf, dan kun je met je eigen opvoeding(!) van je kinderen die plannen al vroegtijdig & aardig onder druk zetten. Het zou zo maar kunnen dat onder uw invloed in hun jeugd uw opvolgers totaal verkeerde beslissingen nemen. 'Hoe zijn we hierin terecht gekomen?'

Wat adviseert Carlock ouders dan ook om te doen?

- Understanding and accepting the child as an individual and celebrating his or her uniqueness is the foundation for the child's building of self-esteem.

- Demonstrating your love and concern.

- Encouraging your child's personal development based on his or her talents and interests.

- Teaching your children the value of service to others.

- Coaching not caretaking.

- Practising 'fair process' in your decision-making and relationship with your children and the larger family.

Voor veel succes(& stress)volle ouders een lastige opgave, lijkt mij.

Carlock: "There is a powerful scene in the film that captures the emotional challenges that next generation family members, especially eldest sons, face under the shadow of their powerful and successful parents. When the young George W Bush is introduced by a friend to his future spouse Laura as George Bush Junior he replies, "call me anything 'cept junior." The future president's response is simple and telling about his relationship with a powerful father who dominates his emotional life and his need to demonstrate his autonomy." 

Het zal je maar overkomen, dat uw zoon/dochter zich afvraagt: 'Hoe ben ik hier (nb; in deze familie) toch terecht gekomen?'

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

CRISIS: vriendelijke opa pleegt zelfmoord.
[...] Super-Oplichter Madoff ontvangt intussen verschillend doodsbedreigingen van zijn voormalige ‘cliënten’, toch ziet het er niet naar uit dat Madoff zelf plannen heeft om die taak van zijn bedreigers over te nemen. Hij hoopt, wellicht, op betere tijden, wie weet. Eén gouverneur heeft hij in ieder geval al achter zich, die bevond zich waarschijnlijk in de top van M.’s pyramide. [...]
Madoff: 150 jaar cel
[...] de 71 jarige Super Ponzi Speler Bernie Madoff ook écht 150 jaar aan zijn broek krijgt, weten we vandaag zodra de rechter zijn uitspraak doet. [...]