Strauss-Kahn, PHILIPS' Poolse managers, Griekenlands' regeringsleiders; hoeveel stamina hebben onze 'leiders' eigenlijk?

http://youtube.com/watch?v=866lDVxzEw8

'Met de wetenschap van nu' is de ophef over de bonussen, die de ING top zichzelf enkele maanden terug wilde toekennen, "klein grut" vergeleken met dat wat we deze week aan 'leiderschapsstijlen' ervaren. De affaires waarmee we nu worden geconfronteerd maken pijnlijk duidelijk dat Codes of Conduct, Kernwaarden e.d. échte "papieren tijgers" zijn, inhoudsloos dus; voorzover we dat al niet wisten.

Monsieur 30 Centimètres (nb; wat meer te maken heeft met het feit dat DSK zich in gesprek met vrouwen steeds binnen de zgn. intieme zone bevindt & blijkbaar niets zegt over de omvang van zijn geslachtsorgaan), Dominique Strauss-Kahn, confirmeerde zich niet aan de CoC van zijn IMF. De managers die PHILIPS te werk stelde in Polen, hebben blijkbaar nooit kennis genomen van de convergerende General Business Principles. (NB; los van een te verwachten 'omkoping proces' in de VS kan dit in het lopende Bouwfonds proces, waarin PHILIPS als benadeelde én als werkgever een belangrijke partij is, ook nog een vervelend jurdisch staartje krijgen want het lijkt er nu ook weer op dat PHILIPS als werkgever sommige managers toch niet écht in de hand heeft.....)

Alleen op de site van de Griekse premier kan ik geen CoC vinden. Dat had al een waarschuwing kunnen zijn voor de Europese regeringsleiders, de waarschuwing dat Griekenland niet het achterste van de tong zou laten zien. Nu ja, voor wat dat "achterste" op dit moment nog waard is dan.

Minstens zo interessant als 'het je houden aan kernwaarden bij het zaken doen', zijn de culturele verschillen v.w.b. het benaderen van dit soort daarvan afwijkend gedrag.

Terwijl wij Nl. belastingbetalers bijspringen voor de P.I.G.S., rijden de Grieken op de snelwegen rustig onder de tolpoortjes door, hebben zij zoals nu (pas) blijkt nog nooit hun belastingformulier correct ingevuld..... Het Bouwfondsproces laat zien dat we hier toch echt met 'het topje van ijsberg' te maken hebben; bijna dagelijks worden er nieuwe namen van Nl. bouwondernemers aan het (verdachten)lijstje toegevoegd. & Zo is Frankrijk in rep & roer, niet zo zeer over dat wat DSK al jarenlang aan promiscue gedrag vertoont als wel dat hij, hún beoogd president, nu als een echte misdadiger door de VS ten toon wordt gesteld. In Frankrijk is er zelfs een wet die dit verbiedt.....

Aan de overzijde van de oceaan is het ook niet allemaal kosjer, toch toont men daar juridisch beschouwd (meer) stamina. DSK gaat de (isloatie)cel in want hij is een verdachte die op zijn minst de schijn tegen zich heeft. DSK is ook niet de eerste CEO die geboeid voor de vele ogen van het volk wordt afgevoerd. Vaak ook nog met veel dramatisch machtsvertoon onder het motto 'zo doen we dat hier'. DSK had beter dienen te weten....

Bewoners van de VS kennen hun systeem als geen ander. Zij zijn dan ook als van nature voorbereid op dat wat hen te wachten staat zodra ze zich niet aan geschreven of ongeschreven regels houden. The Donald (NB; Trump) is daarvan, ook deze week, een mooi voorbeeld. Bij een toespraak voor zijn vrienden in Las Vegas liet hij te vaak het f*ck woord vallen & omdat deze keer niet gold 'what happens in Vegas, stays in Vegas', wist The Donald ook als geen ander dat zijn beoogd carrière als president over was.

Ik weet niet, maar op de één of andere manier lijkt het proces van het aanspreken van managers die de fout ingaan, die zich niet houden aan de regels, in de VS een stuk soepeler te verlopen. Het is allemaal een stuk overzichtelijker. Noem het efficiënter.

NB1; DSK heeft vanochtend een brief vrijgegeven waarin hij niet alleen zijn aftreden als president van het IMF aankondigt maar ook aangeeft voor zijn onschuld te gaan vechten.

NB2: In De Wereld Draait Door gisteravond meldde Cécile Narinx, hoofdredactrice van de NL. ELLE (nb; een van oorsprong Frans bedrijf), dat het tijdens Franse bijeenkomsten heel normaal is dat je als vrouw in je billen wordt geknepen, dat er in je blouse wordt gezeten. Is het niet door je manager dan wel door je klant..... Tja, als je als CEO dit soort gedrag als normaal gaat beschouwen en je komt vervolgens een vrouw tegen die vanuit haar West Afrikaanse cultuur en haar geloof een ander dan haar eigen man niet eens in de ogen mag kijken, laat staan aanraken dan beschik je op zijn minst niet over (culturele) sensitiviteit.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Chris Visser
Mooi stuk...

Vond het wel frapant dat er aan het eind een reactie geplaatst kan worden, waarbij men zich aan de Code of Conduct moet houden. En dat terwijl het stuk zelf aangeeft dat een CoC enkel een papieren tijger is... ;o)

Ik hoop dat ik met deze opmerking hem niet geschonden heb...

Groet,

Chris
Mark Hoogenboom e.a.
Lid sinds 2008
Heel opmerkzaam Chris. ;-)
& Dank voor je feedback.
Val van DSK goed nieuws voor Diversiteit. - ManagementPro
[...] Dat zou kunnen ‘overal’, toch betwijfel ik dat op basis van mijn ervaring.  Het lijkt eerder een eenzijdig beeld dat ontstaat omdat je (te) veel op- & meegaat in de cultuur van je eigen organisatie; dat is dan je realiteit. ‘Je weet op enig moment niet beter.’ Zie ook de opmerking die Céline Narinx eerder maakte. [...]
Publiceerde jij niet over Friso’s gezondheid? Dan ben je één van de weinige ethici onder ons…. - ManagementPro
[...] ‘tag ethiek’. Onder die ‘tag‘ vind je entries over News of The World, Strauss-Kahn, FUKUSHIMA, bonussen, Goldman Sachs e.a. Allemaal zijn de aanstichters van mening dat er geen [...]