Schiphol: geen Mea Culpa

Gisteravond verscheen Schiphol's COO Ad Rutten in het tv-programma Pauw & Witteman. Rutten mocht 'tekst & uitleg geven' n.a.v. het bericht dat zondag a.s. op SBS 6 journalist Alberto Stegeman inzage zal geven in de slechte beveiliging van onze nationale luchthaven; 'Undercover in Nederland legt nepbom in vliegtuig'.

De reactie van Rutten is deze avond onderkoeld en komt (dus) niet helemaal 'uit de verf'. Zijn reactie kwam er op neer dat - de procedures kloppen, - dat de fout toch vooral ligt bij een koukleumende medewerker, -dat er niets aan de hand is want het gaat hier om een journalist en niet om een terrorist. Er is dus geen sprake van Crisismanagement..... 

De vraag is nu of Rutten het einde van het jaar haalt als COO van Schiphol, daarom: toch nog een crisis?

'Is het zo moeilijk voor u om te zeggen dat dit vanaf morgen niet meer kan?' vroeg Witteman aan Rutten; blijkbaar was dat voor Rutten moeilijk, zéér moeilijk. We wachten namelijk nog op zijn antwoord.

Rutten wrong zichzelf in allerlei bochten om aan te tonen dat het hier toch écht om een incident gaat. Dat het zuiver toeval is dat een undercover journalist met een nepbom een-voor-vertrek-gereed-staand vliegtuig instapt!

'Onverantwoord laconiek.' reageerde, in dezelfde uitzending Groen Links' Femke Halsema op het gedrag van Ad Rutten.

Ik neem aan dat u recent eens vertrok vanaf Schiphol. Dan weet u dat u niet 1 uur, niet 2 uur maar voor een intercontinentale vlucht zelfs liefst 3 uur voor vertrek aanwezig mag zijn om te kunnen worden gevisiteerd. Bewapende bewakers lopen door vertrek- en aankomsthal af en aan, soms voorzien van een Segway, honden besnuffelen u en poorten & camera's detecteren u. 'Prima!' zou u zeggen 'Zo haal ik tenminste heelhuids mijn bestemming.'

Tot gisteren was dat zo, tot gisteren kon u zo gerust zijn maar nu lijkt dat over want wat blijkt: de controle op de mensen die als medewerker op het terrein verschijnen is maar zo-zo. Schiphol zelf heeft ongeveer 2.500 mensen in dienst en volgens de informatie van Rutten verblijven er dagelijks nog ca. 20.000 of 50.000 anderen op het terrein (..... volg de P&W uitzending). Als je dat exacte aantal bij benadering al niet weet dan is het ook niet erg dat daar eens een 'terrorist' door heen schiet toch?

Om het allemaal nog erger te maken: vanochtend verscheen in Goedemorgen Nederland Edwin Bakker van Instituut Clingendael en die verklaarde 'Een terrorist zou zo ver niet zijn gekomen, we hadden die persoon al lang in de gaten gehad en al lang van te voren gearresteerd!' Is dat écht zo? OK stel dat het zo is, zou het dan een zonderlinge 1-ling misschien wel lukken? Het zou niet voor het eerst zijn, het succes van een 1-ling die 'onder de radar blijft'.

In ieder geval is het duidelijk dat verantwoordelijk minister Ernst Hirsch Ballin 'zijn verantwoordelijkheid (wel) neemt'. 'Gelukkig!' zal de reiziger die deze week vetrekt denken.

Het was beter geweest als Ad Rutten zich vooraf aan zijn deelname aan P&W had verdiept in Crisismanagement, het had dan meer indruk gemaakt als hij de terechte fouten die er zijn gemaakt door zijn organisatie had erkend; een Mea Culpa dus.

Tot slot: nog zo'n uitspraak van Rutten 'Goederen die naar buiten gaan hoeven we niet te controleren, daarop lopen wij geen risico.' Was er niet eens een diamantroof op Schiphol? Zo ja, is dit dan een verdekte uitnodiging tot 'meer'???

Jawel: Communicatie = Strategie!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Lance Armstrong of wat doe je als je een managementfout maakt: ontkennen of toegeven? (+ bingokaart met 9 communicatie vergissingen) - ManagementPro
[...] te geven: het jarenlange volgen van cases met ‘management vergissingen’ leert ons dat een Mea Culpa, als je écht de fout bent ingegaan, is aan te raden voor iedere betrokkene ook voor de dader [...]