Sarina is het ontbrekende ingrediënt waar Engeland naar op zoek was.

Sarina Wiegman wint zondag 31 juli 2022 met de Lionesses het 'UEFA Women's EURO 2022'. Dat betekent 2017 'revisited': 2x achter elkaar winnend coach op een EK met verschillende landenteams eerst Nederland vervolgens Engeland. Er zijn niet veel leidinggevenden die haar dat na doen, ook niet in het bedrijfsleven.

"Sarina is het ontbrekende ingrediënt waar Engeland naar op zoek was." vertelde de aanvoerder, Leah Williamson, aan een enorme menigte op Trafalgar Square nadat de ploeg het podium had betreden. “Ze heeft ons allemaal bij elkaar gebracht. Ze is een bijzonder persoon en stelt ons als mens op de eerste plaats.” "De manier waarop ze praat is best interessant", zei de FA-topman Mark Bullingham. "Omdat het niet alleen om succes op het veld gaat, maar om die erfenis. Ze is gewoon een heel transparant persoon met hele sterke waarden.” Na het behalen van het EK in 2017 merkte Foppe de Haan op: "Sarina heeft verstand van mensen, da’s niet onbelangrijk." Da's idd niet 'onbelangrijk' naast sterke persoonlijke waarden ook nog verstand van mensen, voor een (succesvol) leidinggevende.

In Nederland gaan nu stemmen op om Wiegman aan te stellen als coach van een mannenteam. Ik twijfel er niet aan dat Sarina Wiegman daarvoor klaar is, ik vraag me 'slechts' af of de door mannen direct en indirect beheerste kleedkamer daarvoor klaar is. Het zijn nl. niet alleen corpsballen die seksistische uitspraken doen; helaas.

In 'Wiegman the modest alchemist has built England into a formidable unit' geeft journalist Nick Ames in The Guardian een mooie reflectie op het succes van Wiegman en haar Lionesses. Na het succes met de Oranje Leeuwinnen in 2017 plaatste ik hier de entry 'Sarina Wiegman en de Leiderschapstest van Kets de Vries.' De hiervoor aangehaalde Foppe de Haan merkte (nog meer) op over de succescoach: “Ze is héél precies, héél nauwkeurig. Ze heeft verstand van voetballen. Ze heeft verstand van mensen, da’s niet onbelangrijk. Ze heeft een idee en da’s ongelofelijk belangrijk, een soort droom en dat kan Sarina fantastisch.” 

Succes gegarandeerd; zo blijkt.

250822

Sarina is 'UEFA Women's Coach of the Year for 2021/22', terecht.

Geniet van de zomer.

Willem E.A.J. Scheepers

Inmiddels gaat het succes van Lionesses veel verder, het krijgt een 'politieke lading': 'We see this only as a beginning', open brief van de Lionesses aan de 2 Britse kandidaten voor het premierschap.

 

 

090922

N.a.v. het overlijden van Queen Elizabeth II plaatste Sarina Wiegman deze condoleance.

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leiderschap