Ruziemetdebaas.nl

Ruziemetdebaas.nl is vandaag gepubliceerd op het Web, een opmerkelijk initiatief van Vakbond de Unie. Soms zou je uit allerlei berichten ook wel de indruk krijgen dat binnen organisaties de verhouding 'feestjes / conflicten' onevenwichtig is (en dan ten faveure van de laatste). Daar speelt een Vakbond dan op in en wat dat betreft vult de site vervolgens een gat. De site is in ieder geval niet bedoeld om Baasje te Pesten gelukkig maar, maar waarvoor dan wel?
Nu kan ik mezelf voorstellen dat er binnen uw organisatie helemaal géén sprake is van enig conflict 'What so Ever' (en dat wordt dan zelfs nog eens bevestigd door uw medewerkers!) Mijn ervaring leert, gelukkig, dat dit ook goed mogelijk is, en niet alleen binnen kleine organisaties. Dat kan dus. Toch zijn anderen van mening dat arbeidsconflicten eerder 'regel dan uitzondering zijn'(!). De Vakbonden staan hierin dan ook niet alleen. Zo stelt bijvoorbeeld TNO in haar brochure over Arbeidsconflict: 'In elke organisatie zijn belangentegenstellingen en meningsverschillen aan de orde van de dag.' Een statement waar ik het niet (helemaal) mee eens ben. Maar gelukkig vullen zij deze zin aan met: 'Op zich is dat niet erg.' Klopt want: door wrijving ontstaat warmte, je moet het alleen niet te heet laten worden. Alle gekheid op een stokje: arbeidsconflicten zijn er en verdienen daarom serieuze aandacht. Het is dan ook inmiddels een bedrijfstak op zich, wat te denken bijvoorbeeld van een scala aan counselors en mediators tot aan de in arbeidsconflicten gespecialiseerde advocaten en 'gouden handdruk specialisten'. Dit impliceert tegelijkertijd dat er grote economische belangen op het spel staan!

Wat dat betreft verdient dit initiatief alle lof, vraag is alleen: hoe houden ze bij de Unie dit initiatief nu in hun hand? Zo is er een 'kater-site' van, blijkbaar, ontevreden brouwerijwerknemers en ik kan mezelf niet voorstellen dat de Nederlandse brouwers met de inhoud daarvan nu zo gelukkig zijn. Enkele managers stonden al op die site, nagenoeg letterlijk, in hun hemd. Mocht dat zelfde gebeuren op ruziemetdebaas.nl dan is de kans reeël dat de vakbond haar hand overspeelt in haar reguliere overleg met werkgevers.

Maar voordat het zo ver is, en wie weet komt het niet eens zo ver(!), eerst maar eens kijken wat de site ons te bieden heeft! We lezen: "Ruziemetdebaas.nl is een zelfhulp website voor mensen die verwikkeld zijn in een conflict met hun leidinggevende. De website helpt mensen zich bewust te worden van hun positie in het conflict en bij de oriëntatie op mogelijke oplossingen." Prima, denk ik dan. Vervolgens biedt de site de bezoeker, (uw) medewerker met een arbeidsconflict, enkele tips en hulpmiddelen. Wat te denken bijvoorbeeld van 'de Zelfhulp Methode' -wizard.:

  • => Identificeer uw conflict.
  • => oriënteer u op een oplossing.
  • => bepaal uw aanpak.

Ook goed. Het is allemaal nog gratis ook (en niet beperkt tot Unie-leden). Mijn tip: bezoek 'm ook eens, deze site, interessant om van het bestaan te weten, om eventueel en onverhoopt aan uw medewerkers te kunnen adviseren. Nu is het alleen niet te hopen dat u 'm zelf nodig heeft ......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wat een rotzooi…..
[...] De belangengroepen in Napels zijn min of meer duidelijk: aan de ene kant heb je de lokale Overheid (zeg: het management), aan de ander kant ‘de groep die belangen heeft’ in de vuilverwerking (zeg: de toeleveranciers misschien zelfs medewerkers) en daar tussen in de bevolking (zeg: de klanten). & Voor dat je het weet heb je zo ‘ruzie met de baas’. [...]