Prinsjesdag zal nooit meer hetzelfde zijn; een Cultuurverandering.

Het knusse en gezellige van Prinsjesdag zal, na gisteren, nooit meer hetzelfde zijn. Tot gisteren gaf de Koningin, was het nu Wilhelmina, Juliana of Beatrix, ons die 3e dinsdag van september toch over het algemeen het gevoel van het bij haar op bezoek te zijn. 'Lust u een kopje warme chocolademelk? Koekje erbij misschien?' Gewoon gezellig. Met Nederland ging het Goed en met de Boze Buiten Wereld een stuk minder. 'Dus kruipt u hier maar eens lekker bij de haard!' of zoiets zei de Koningin dan.

Da's nu dus afgelopen. Nederland is veranderd, een paar keer kenden we de laatste jaren al een begrotings-oprisping, maar die verandering zal zich nu doorzetten in een cultuurverandering. Prinsjesdag zal na gisteren nooit meer hetzelfde zijn maar voortaan wel gelijk aan dit jaar, 2007, met jaarlijks eenzelfde boodschap dus: 'inleveren'!

Misschien kijken we wel naar Prinsjesdag als naar die bloem die door het National Geographic Channel in time-laps wordt afgespeeld. Wij zien de bloem in een rap tempo opgroeien en afsterven maar wat ziet op dat moment die bloem nu eigenlijk?

Met Nederland gaat het nog steeds Goed, kijk eens 1.000 km+ verder, al werd gisteren pijnlijk duidelijk dat we met het oog op onze toekomst de zeilen stevig moeten bijzetten.  Bezoek o.m. de sites van het Centraal Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek en je ziet daar, letterlijk (nb: door even met schuif van de bevolkingspyramide te stoeien), in 1-oogopslag dat Nederland voor een verandering staat. Een verandering die ingrijpend is en die al enige tijd in gang is gezet maar nog niet iedereen beseft dat het daarmee voor ons ook een cultuurverandering is.

Op zich is er met de maatregelen van het Kabinet dus niets mis, met het oog op onze toekomst zal dit allemaal alleen niet eenmalig zijn. Een BTW% van 25%? Fiscale bijtelling op de lease auto van 30%? (ook) Voor eigenaren van woningen van € 500.000 + een hogere afdracht? Zelf voor je oudedagsverzorging gaan betalen? Is het geld voor onze Kenniseconomie nog te voldoen uit de belastinginkomsten? Allemaal zaken die er aan gaan komen, alleen het moment waarop is nog niet volledig duidelijk (nb: waarschijnlijk nog binnen de huidige generatie). Da's mijn mening en dan ben ik tóch een positivo, naast die van anderen, maar voor velen van ons zijn er toch alleen maar klachten over de nieuwe Rijksbegroting, zo blijkt vandaag in de media.

We lijken zo in onze reactie erg naar binnengericht. Het lijkt er zo op dat we naar de Rijksbegroting kijken als naar die bloem die in zich op ons tv scherm in een time laps ontwikkelt.

'Consider time-laps photography, which enables us to see a flower bloom in seconds, to watch night fall in moments, to witness how a product that takes hours to assemble comes together in an instant. Time compression offers insights impossible to glean from the regular rythms of natural change.

Now invert the point of view: instead of watching the flower blossom, locate the camera within the flower. Focus the camera on all the things happening in the environment that affect how the flower grows: rain, the sun, insects, the gardener. Which perspective reveals more about the flower?' (bron: 'Serious Play', Michael Schrage)

Het lijkt er nu sterk op dat we volledig gericht zijn op de buitenkant van 'het koffertje' ('what's in it for me?'), wellicht is het raadzaam dat wij, incl. onze politici, eens kijken wat 'het koffertje' van binnenuit zo allemaal ziet.

Dat kan kan wel eens heel veel & toch interessant zijn voor ons, alles wat zo'n 'koffertje' c.q. bloem in groei en bloei zet & wat 'm doet afsterven, wat 'm (dus) doet veranderen, wat zijn cultuur doet veranderen net als die van ons.....

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>