Over uitgefloten worden, over penalties missen, over Arjen Robben, over typisch Nederland....

http://www.youtube.com/watch?v=G0usKotCfpQ

Natuurlijk werd Arjen Robben tijdens de rehabilitatiewedstrijd tussen Bayeren München en het Nederlands Elftal uitgefloten; ik had niet anders verwacht. Dat direct na afloop de bondscoach & zijn schoonzoon zich dan ook zéér verontwaardigd toonden, da's juist opmerkelijk. Net zo opmerkelijk overigens als de excuusbrief die de Vorstand van Bayern vandaag de ether in stuurt.... Dat was toch echt niet nodig geweest.

De verontwaardiging in ons land over dit fluitconcert stond in schril contrast met de hoon die nog geen 72 uur eerder over Robben werd uitgestort, het moment dat hij een (cruciale?) strafschop miste tegen Petr Čech de topkeeper van Chelsea in de ultieme Europese voetbalfinale van het Jaar. Opmerkelijke reactie. We zijn een bijzonder land.....

"Business relationships in the Netherlands are informal with first name terms being generally used. Everybody in the team has seemingly similar status and to pretend to be somebody special will result in problems with other members of the team."

Zo wordt het een uitdagend EK 2012 voor Arjen & zijn collega-Oranjespelers....

"When success is achieved (in the Netherlands), it is important that the success is attributed to the team rather than assumed by any of the individuals within the team." aldus WorldBusinessCulture over ons land. Er is weinig mis met deze constatering over de Nederlandse cultuur, toch?

In 1988 schreef de Brit Simon Schama het boek 'Overvloed en Onbehagen'. Het is één van de betere weergaves over de Nederlandse cultuur in de Gouden Eeuw: de Nederlanders hadden (toen ook al) meer dan genoeg (welvaart), toch leefde er een algemeen gevoel van onbehagen. Daarbij was het adagium: 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'......

Arjen Robben deed de laatste dagen echter niet 'gewoon', helemaal niet zelfs!

In de EU kennen we tientallen miljoenen jonge/oude voetballers, zowel vrouwen als mannen. In ons land zijn er dat alleen al enkele miljoenen. Op dat ene cruciale moment, die 19e mei, de dag dat de Finale der (voetbal)Finales plaatsvindt staan de 22 Besten daarvan in het veld (OK, je kan misschien strijden om dat 'besten', maar hoe dan ook: zij staan op de groene mat & niemand anders ;-)). Slechts één van hen is een Nederlander: Arjen Robben! Wij kunnen trots zijn.

Dan die zaterdagavond in de '95 van de wedstrijd: Robben tegenover Čech, de wereldkeeper (want anders was hij er ook niet bij) die wereldvoetballer Lionel Messi recent ook al 'dwarslag'. M.a.w. de kansen voor Robben zijn klein, aanloop, schot: mis. :-o Collega, én penaltykickexpert, Gyuri Vergouw analyseert: 'Het lag aan Robben.' Kan zijn, maar het resultaat zegt m.i. ook 'iets' over Čech.

Interessanter is de reactie van de Nederlandse goegemeente: Robben nog diezelfde avond met pek & veren afgeserveerd. Maar 72 uren later wordt Arjen alweer door ons allen met knuffels in de armen gesloten: de supporters van zijn club hadden hem uitgefloten!%^$#*&&

Wat hadden wij dan anders verwacht: Robben is een Topspeler voor FC Bayern 'Mia San Mia' München. Hij wordt door die supporters op handen gedragen. & Dan, op die bewuste dinsdagavond 22 mei, verschijnt hij plots in het zwarte shirt van de tegenstander! Nu is hij een overloper! Hij laat hen in de steek.... Feitelijk is het fluiten een groot compliment.

Wij kennen nog zo'n wereldvoetballer, ene Johan Cruyff. Hij is meer dan eens uitgefloten door de toeschouwers, ook en verschillende keren zelfs, door Nederlanders. Zo bezien belooft dit nog wat voor de carrière van Robben. Laat dat succes dan maar beginnen tegen het team van Denemarken op 09 juni a.s.  Maar goed dat Čech geen Deen is. ;-)

Altijd leuk:

http://www.youtube.com/watch?v=452ZCL3K-P4

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>