Open brief aan de Nederlandse Vereniging van Banken n.a.v. de nota Toekomstgericht Bankieren

"Beste bestuurders, beste bankiers,

Goede zaak dat u een consultatieperiode hanteert voor de Vernieuwde Code Banken, het draagt bij aan de gewenste transparantie.

Naar aanleiding van de tekst in 'Toekomstgericht Bankieren' heb ik een vraag aan u m.b.t. het begrip 'Beheerste en integere bedrijfsvoering'.

Van de grootbanken is momenteel de RABObank bezig met een ingrijpende reorganisatie, naar verwachting verliezen op korte termijn ca. 10.000 werknemers hun baan. Houd je rekening met ontwikkelingen in de samenleving en in de techniek, de zgn. 'disruptieve technologieën', dan is het niet lastig te voorspellen dat de bancaire sector binnen redelijke termijn met nog meer personele inperking te maken krijgt.  Deels zal dit op te vangen zijn door natuurlijk verloop maar nu al blijkt dat er met werknemers wordt gesproken over financiële compensatie.

Mijn vraag is dan: hoe beheerst de sector de financiële gevolgen van deze uitstroom? (NB; voor de ManPro lezer: zelfs als worden er met 5.000 werknemers afspraken gemaakt voor een vergoeding van 'slechts' € 50.000 pp, dan nog is dit een substantieel bedrag)......

... Er zit hier mogelijk 'nog een addertje onder het gras': de kans is dat een redelijk aantal van deze oud-werknemers in de huidige economische omgeving niet in staat zal zijn een nieuwe functie te vinden (NB; ManPro: betreurenswaardig, maar toch). Wat doet de bancaire sector met de financiële risico's die deze oud-medewerkers, dan klanten die eerder gefinancierd zijn onder gunstige personele condities, mogelijk met zich mee kunnen brengen?*

Dat de sector over middelen beschikt om deze financiële risico's te dragen, is duidelijk. Maar kunnen die middelen juist voor die risico's worden gebruikt er van uitgaande dat de financiële sector in eerste instantie een nutsfunctie heeft in dienst van de maatschappij of zoals u zelf opmerkt "Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen banken bij aan een duurzame economie.".

Mogelijk dat u het antwoord hierop kan meenemen in uw Maatschappelijk Statuut.

Succes met uw activiteiten en een vriendelijke groet.

Willem E.A.J. Scheepers MBA

Virtual Business Consultant, MOOC tutor en Investors in People Registered Specialist"

*ManPro: Omdat onder normale bancaire condities deze klanten mogelijk niet gefinancierd zouden zijn, is de kans dat een rechter oordeelt dat 'er bij deze financiering door de bank onvoldoende zorgplicht is betracht', aanwezig.... (NB: anders dan de meeste werkgevers is het voor banken niet onmogelijk dat men nog een lange relatie onderhoudt met de oud-werknemer. Geldt dan ook nog het principe van verantwoordelijkheid?)

Lees event. ook: Golden Parachutes: Why it's bad business.

De Nederlandse Vereniging van Banken komt met de nota Toekomstgericht Bankieren en de oproep 'Geef Uw Mening!'. Daaraan voldoe ik graag; mogelijk ontkom ik er zelfs niet aan.... ;-) Bovenstaande heb ik dan ook zojuist geplaatst op de site van de NVB.

Mijn TIP: doe mee aan deze dialoog.

===============

150414

Bron: FD.nl Bron: FD.nl

Van medewerker administratie bij ING tot trambestuurder.  meldt Het Financieele Dagblad vanochtend. Het artikel beschrijft de manier waarop de financiële sector momenteel hun overtollige werknemers probeert te herplaatsen. Op zich een prima aanpak maar de voorbeelden van toekomstige functies waarmee men komt zoals 'Sommigen kiezen een heel andere richting en kiezen bijvoorbeeld voor een ambacht. Eentje is ijscoman geworden.' (NB: ijscoman worden kan natuurlijk een roeping zijn.....), lijken weinig inspiratie te bieden aan degenen die de sector nu nog mogen gaan verlaten.

Sterker nog: hoeveel trambestuurders heeft een land nodig als de autonome tram nu al beschikbaar is?

===============

190414

In Het Financieele Dagblad maakt columnist Joost Steins Bisschop een vergelijking tussen de manier waarop de NVB in de Gedragscode de term 'medewerker' gebruikt met de manier waarop AMAZON CEO Jeff Bezos dat doet in zijn (ook) deze week gepubliceerde brief aan de aandeelhouders van zijn organisatie. Zoek de verschillen.....

Bron: FD.nl Bron: FD.nl

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>