Nu ook in A'dam en D'Haag: Occupy Wall Street, is dit het einde van the Man in the Middle?

http://www.youtube.com/watch?v=P4-A-PLJWWk

De bankier is het prototype van 'the man in the middle': je hebt huishoudens met spaargeld en je hebt huishoudens met leningen, de bankier zit in het midden & reguleert dit proces. De oudst bekende bank ter wereld is de Banca Monte dei Paschi di Siena (1472). Waarschijnlijk heeft deze 'man in het midden' uitsluitend gebankierd, want de bank bestaat nog steeds.

Het bancaire veranderingsproces verliep vervolgens langzaam. Pas op 01 september 1602, de dag dat de Banca Monte dei Paschi di Siena & zijn bancaire collegae eens niet in staat waren om een lening te verstrekken, eindigde de allereerste aandelenemissie. Op 06 september 1606 betaalde kamerbode & investeerder Pieter Harmensz de laatste termijn van zijn investering van 150 gulden in de Compagnie van Verre. De NYSE EURONEXT als instituut om geld te lenen buiten het bancaire systeem om, was geboren.

Nu komt dat bancaire veranderingsproces in een stroomversnelling. Zo lijkt NYSE EURONEXT veranderd in een roulettespel waaraan zelfs Abdul Fattah “John” Jandali, de biologische vader van Steve Jobs en eigenaar van een casino, leiding zou kunnen geven. & De basis van het bankieren, namelijk het betalen, vindt binnenkort ook volledig mobiel plaats*; iets dat ooit nog met door de bank geaccordeerde wisselbrieven gebeurde.

& Toen was daar opeens Occupy Wall Street.....

Een 'middleman' is vaak trendbestendig juist omdat hij in het midden zit (nb; je kent die metafoor wel 'het middenkader houdt onze organisatieverandering tegen!'....). Wij zijn zo gewend aan dat patroon dat we ons niet eens een alternatief voor de 'middleman' kunnen voorstellen. Doet zich dan onverwachts iets voor dat die verandering in gang zou kunnen(!) gaan zetten, dan zijn we eerst sceptisch maar achteraf vinden we altijd een logische verklaring; black swan. ManPro is steeds op zoek naar de aanzet tot (nieuwe) trends & nu benieuwd of Occupy Wall Street een hype is of een trend wordt.

"Occupy Wall Street is leaderless resistance movement with people of many colors, genders and political persuasions. The one thing we all have in common is that We Are The 99% that will no longer tolerate the greed and corruption of the 1%. We are using the revolutionary Arab Spring tactic to achieve our ends and encourage the use of nonviolence to maximize the safety of all participants." lezen we op OWS site. De kern van het verhaal is (wereldwijde) solidariteit.

Nu is er al vaker protest geweest tegen dat wat we noemen 'het financiële systeem'. Protesten zoals die bij de periodieke bijeenkomsten van de World Trade Organization, een organisatie waarmee de banken dankzij het 'piggyback riding'-principe strak verbonden zijn. Protesten in de periferie van het financiële systeem dus, zoals ook het protest van de BRIC's tegen de benoeming van Christine Lagarde bij het IMF als vooraf al bekend opvolger van haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn. 'The Men in the Middle' lagen van deze protesten niet wakker.

Occupy Wall Street flyer august 2nd 2011

Zo kent de officiële facebook pagina van OWS op dit moment ca. 185.000 volgers 'and couting'. Er is nu ook een Occupy Together website die melding maakt van 'OWS-activiteiten' in, (ook) op dit moment ca. 1.355 steden. Tot de meeste recente steden behoren Occupy Amsterdam & Occupy Den Haag. Deze 'OWS-steden' worden ook steeds vaker een trendig topic op twitter.Wat de beweging sterk maakt dat is dat het een crowd movement is en dat men geen funding vraagt maar 'slechts' morele ondersteuning. Dat kan een bestendige basis gaan vormen: de leider kan niet wegvallen, het geld kan niet opraken.

Tja, hoe ga je als het esthablisment van men in the middle daarop nu reageren? Geweld toepassen is een non-issue (nb; in Egypte zijn doden tijdens een protest misschien 'cutureel-bepaald acceptabel', in het Westen leert de historie dat wij daarover toch 'iets' anders denken.). Ontkennen dat er een protestbeweging is, is al helemaal onverstandig, leert ons (ook) de Arabische Lente.

Obama heeft al zijn begrip uitgesproken voor de prostesten. Cruciaal wordt nu de volgende communicatieve stap door the men in the middle c.q. de financiële sector zelf. Feit is dat hoe langer je wacht met een reactie, hoe hoger de eisen zullen worden.

Wat dat betreft lijkt OWS toch sterk op de klant van 'the man in the middle', een klant die zich bij gebrek aan een (nu nog) redelijke reactie wellicht afvraagt wat de toegevoegde waarde van de 'middenman' dan nog is?.....

Zaterdag 15/10/11 a.s. Occupy Amsterdam & Occupy Den Haag & in 867 andere steden Wereldwijd....

*Je hebt geld in de volgende vormen: chartaal, giraal en virtueel (lees ook 'Zeg pa, waar is al dat geld gebleven?'). Daar komt nu geld in de vorm van bites & bytes bij. Als KPN, T-Mobile (wellicht toch een minder goed voorbeeld....) & the likes mijn mobiele rekening beheren, kunnen zij dat dan ook met mijn bankrekening?

===============

130612

Aan de andere kant van de oceaan gaat de Occupy beweging 'gewoon' door. Zo komen ze nu met een nieuw interessant 'project': de National Student Power Convergence 2012. Inderdaad: de jeugd heeft de toekomst & liefst voor hen ééntje zonder zorgen (die wij hen nu al opleggen).....

191213

De oudste bank ter wereld kan nu ook de modernste bank worden, los van allerlei (toch) ongezonde externe invloeden, zoals die van de EU Overheid. Dat lezen we in het Financial Times bericht World’s oldest bank has chance to set Italian precedent. De 'oudste bank in kwestie' is de hiervoor aangehaalde Monte dei Paschi di Siena.

Het enige wat daarvoor nu nog nodig is, dat is een kapitaal injectie door de Stichting die de belangrijkste aandeelhouder is van € 3 miljard (Nb; dat lijkt haalbaar).

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Willem Mastenbroek
Pro-lid
Occupy Wallstreet ook in NL. Geen wonder! Het bonussysteem uitbannen, de banken opsplitsen, de zelfregulering van het bankwezen! Wat is ervan terechtgekomen? Niets! De politici doen er niets aan. Het mismanagement van de banken gaat door. Het gevolg is dat na de bedenkelijke hypotheken en andere wanprodukten we nu opdraaien voor domme leningen aan wrakke zo niet corrupte overheden.

Occupy Wallstreet gaat aan kracht winnen. De mensen willen niet leven in een bananenrepubliek waar een bancaire elite kennelijk de dienst uitmaakt. http://bit.ly/hsasCF
Robert T. van den Dungen
Bijna alles is genoemd en met Willem Mastenbroek ben ik het helemaal eens.
Daar wil ik hoop aan toevoegen.
Niet alleen banken hebben misbruik gemaakt van een periode van groei naast privatisering. Veel grootverdieners, waaronder een snel groeiende groep oud politici, kunnen niet bogen op toegevoegde waarde aan de maatschappij en dat zou de maat voor inkomsten moeten zijn.
De ondoorzichtigheid van financiele producten en diensten heeft gezorgd voor een enge korte termijn visie op basis van eigenbelang. Er is nog nauwelijks binding tussen investeerders en ondernemingen waarbij grootinvesteerders als pensienfondsen hun plicht in dat opzicht jegens hun klanten lang hebben verzaakt.
Er valt nog genoeg op te noemen op dat gebied maar ik zie de OWS beweging als teken van hoop, dat de domme massa snel kleiner wordt zodat misstanden aan de opervlakte komen.
Zo ontstaat een maatschappij waarin de schuldigen, simpel herkenbaar aan onevenredige luxe, verantwoording af moeten leggen.
Kortom de maatschappij wordt volwassener en gloeit er hoop dat geluk, hoewel moeilijker te meten dan geld, de maat kan worden.
Mark Hoogenboom e.a.
Lid sinds 2008
(net) Vandaag komt één van Nederlands Banken met de uitslag van een MVO onderzoek onder de private banking klanten. Wat blijkt: 'Charitatieve donaties door de bank worden als minst belangrijke onderdeel gezien van het MVO Beleid.' aldus de klanten (blijkbaar).
Da's dus (ook) een teken aan de wand, een teken dat Occupy Wall Street niet door iedere laag van de bevolking ondersteund zal worden.

Dat terwijl, als tegenhanger, het TATA conglomeraat al decennialang 30% van de winst besteedt aan Corporate Social Responsibility onder het motto If You Got it, Give It. http://bit.ly/obeEZi
Er is nog veel cultureel werk aan de winkel....

Lees op het ManSite Netwerk ook ‘Occupy Wallstreet’ ook in NL http://bit.ly/nMb6gI
Bertil Lie Kwie
Do 'we' need to say more?

http://www.pornforbankers.com/
Mark Hoogenboom e.a.
Lid sinds 2008
(ook) Dank voor je bijdrage/link, Bertil.

Bij de commentaren van de bankiers en regelgevers op de site van dit boek, ga je jezelf toch afvragen of zij het boek ook hebben gelezen.....
Cris
<i>Bijna alles is genoemd en met Willem Mastenbroek ben ik het helemaal eens.
Daar wil ik hoop aan toevoegen.
Niet alleen banken hebben misbruik gemaakt van een periode van groei naast privatisering. Veel grootverdieners, waaronder een snel groeiende groep oud politici, kunnen niet bogen op toegevoegde waarde aan de maatschappij en dat zou de maat voor inkomsten moeten zijn.
De ondoorzichtigheid van financiele producten en diensten heeft gezorgd voor een enge korte termijn visie op basis van eigenbelang. Er is nog nauwelijks binding tussen investeerders en ondernemingen waarbij grootinvesteerders als pensienfondsen hun plicht in dat opzicht jegens hun klanten lang hebben verzaakt.
Er valt nog genoeg op te noemen op dat gebied maar ik zie de OWS beweging als teken van hoop, dat de domme massa snel kleiner wordt zodat misstanden aan de opervlakte komen.
Zo ontstaat een maatschappij waarin de schuldigen, simpel herkenbaar aan onevenredige luxe, verantwoording af moeten leggen.
Kortom de maatschappij wordt volwassener en gloeit er hoop dat geluk, hoewel moeilijker te meten dan geld, de maat kan worden.</i>
+1
Morgen is het 15 oktober: &#8216;Global Change&#8217;. Wat je als organisatie daarover dient te weten. - ManagementPro
[...] begon als Occupy Wall Street is uitgegroeid tot de &#8217;15 oktober beweging&#8217; United for #Global Change &amp; wordt er [...]
Management Pro: Morgen is het 15 oktober: &#8216;Global Change&#8217;. Wat je als organisatie daarover dient te weten. | HAANTJES GEDRAG
[...] begon als Occupy Wall Street is uitgegroeid tot de ’15 oktober beweging’ United for #Global Change wordt er morgen in 951 [...]
We missen het gebrek aan sensitiviteit om een Wereldspeler te zijn. - ManagementPro
[...] gesteld is, dat weten we al langer (toch?). Wisten we ooit anderen volkeren te bewegen om zaken met ons te doen (niet altijd oirbaar, &#8216;maar vooruit&#8217;), nu is zelfs een cri de coeur nodig van een [...]
Management Pro: We missen het gebrek aan sensitiviteit om een Wereldspeler te (kunnen) zijn. | HAANTJES GEDRAG
[...] is gesteld, dat weten we al veel langer (toch?). Wisten we ooit anderen volkeren te bewegen om zaken met ons te doen (niet altijd oirbaar, ‘maar vooruit’), nu is zelfs een cri de coeur nodig van een prijswinnaar [...]
De Bank van Morgen? Dat wordt Nix. - ManagementPro
[...] het moment voor dit persbericht is ongetwijfeld slim gekozen maar voor een écht nieuw bank-initiatief dien je van andere huizen te komen (nb; niet alleen van [...]
Management Pro: De &#8216;Bank van Morgen&#8217;? Dat wordt Nix. | HAANTJES GEDRAG
[...] het moment voor dit persbericht is ongetwijfeld slim gekozen maar voor een écht nieuw bank-initiatief dien je van andere huizen te komen (nb; niet alleen van [...]
De Eurocrisis versterkt ‘Occupy’ met de dag! - Globalisatie - ManagementSite.nl
[...] Nu ook in A&#8217;dam en D&#8217;Haag: Occupy Wall Street, is dit het einde van the Man in the Middl... [...]
ManagementSite.nl: De Eurocrisis versterkt ‘Occupy’ met de dag! | HAANTJES GEDRAG
[...] Nu ook in A’dam en D’Haag: Occupy Wall Street, is dit het einde van the Man in the Middle? [...]
Het COA of: kan 1 extern adviseur € 2 miljoen declareren? Nee. - ManagementPro
[...] Het COA wordt gekenmerkt door wanbeleid. Je kreeg daarvan al een idee met de perikelen rondom Nurten Albayrak, nu wordt e.e.a. nog eens bevestigd in de brief die haar opvolger Harry Paul aan minister Leers stuurde. De NOS kreeg de brief in bezit, daaruit blijkt dat het COA niet één adviesur had met een declaratie van 2 miljoen, maar zelfs een schat aan &#8216;adviseurs&#8217; die in de periode van 2004 &#8211; oktober 2011 een totaal bedrag declareerden van € 12.982.910. Dit lijkt ook &#8217;iets&#8217; voor de #Occupy-beweging&#8230;.. [...]
De volgende (R)Evolutie: APPLE University &amp; FACEBOOK Central Bank. - ManagementPro
[...] Nu ook in A&#8217;dam en D&#8217;Haag: Occupy Wall Street, is dit het einde van the Man in the Middl... [...]
Onderzoek: Duurzaamheid als Strategie, steeds succesvoller. (+ TIPS) - ManagementPro
[...] klant (nb; de @Occupy beweging misschien?) dus als invloedsfactor op gewijzigd beleid &amp; daarmee gewild of ongewild een bijdrage [...]
Management Pro: Onderzoek: Duurzaamheid als Strategie, steeds succesvoller. (+ TIPS) | HAANTJES GEDRAG
[...] klant (nb; de @Occupy beweging misschien?) dus als invloedsfactor op gewijzigd beleid daarmee gewild of ongewild een bijdrage [...]
Beste Boele als jij niet meer financiert, wanneer gaan mijn dochters dan het huis uit? - ManagementPro
[...] een bijdrage levert aan de (bloei van de) economie. Althans, zo zou &#8216;t behoren te zijn, zo is de oudste bank ook [...]