Menselijk leiderschap werkt!

Ondergetekende kwam een jaar of 15 in aanraking met “Dienend leiderschap”. Het voelde vanaf het eerste moment goed. Het klopte en sloot naadloos aan bij mijn kennis en ervaring. Vanaf mijn eerste kennismaking was dienend leiderschap / servant leadership de rode draad door al mijn uitingen. Ik ben een warme pleitbezorger.

Sinds een aantal jaren noem ik het Nieuw Leiderschap. Hieraan ligt het handvest “Nieuw leiderschap”* ten grondslag. Ik vond dit handvest een wezenlijke bijdrage leveren aan mijn persoonlijke missie (“Een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) NIEUW leiderschap”), dat ik het 16.000 woorden tellende document in het Engels heb laten vertalen (Charter new Leadership)**.

Als mensen mij vragen hoe je als leidinggevende in deze VUCA wereld succes wilt hebben, dan zeg ik altijd “Ga aan de slag met Nieuw leiderschap, Semcostijl (Loslaten & Vertrouwen) Rijnlands & HPO (High Performance Organizations).

De schrijver van het boek Neuroleiderschap, Guido de Valk en ondergetekende zitten op 1 lijn als het gaat over de wijze waarop chefs, teamleiders, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders met “hun” mensen zouden moeten omgaan. In dit verband schrijf ik overigens ook over de oldskool Frederique Taylor, top-down, directief, autoritair management en noem veelvuldig de trends “’van het hoofd naar het hart”, “van denken naar voelen”, van powerleaders naar servant leaders”, “van controle naar vertrouwen”, van management naar NIEUW leiderschap”, “van shareholders naar stake holders” en “van Angelsaksisch naar Rijnlands organiseren”.

Recent kreeg ik zijn tweede boek in handen, met de titel “Menselijk leiderschap”. Het zal u niet verbazen dat ik met meer dan gewone belangstelling aan het boek ben begonnen en ben natuurlijk direct begonnen aan het hoofdstuk ”de nieuwe leider; managen met breinkennis”.

Ik las dat je dus een nieuwe manager kunt worden. En dat dit niet zo moeilijk is! En daar gaat dit boek over. Na de WHY, de HOW.
Hoe word je een nieuw leider? In het boek Menselijk leiderschap krijg je daar een concreet antwoord. Het brein is de manager van je gedrag en gewoontes en je brein is goed te trainen. De arts, Guido de Valk, schrijft in dit boek op een heel toegankelijke manier en wetenschappelijk verantwoord, hoe je je eigen gewoontes en gedrag kunt veranderen zodat je een mensgerichte leider wordt.

Een paar voorbeelden:
Te veel managers managen louter met hun linkerhersenhelft, terwijl je voor een mensgerichte leider juist je rechterbreinhelft zo hard nodig hebt. De linkerhersenhelft staat voor je ratio, terwijl de rechterhersenhelft voor beleving staat. Je kunt leren je rechter breinhelft actiever te gebruiken en je linkerhersenhelft minder actief te gebruiken, waardoor liefde en medemenselijkheid vanzelfsprekender aanwezig is.
Een nieuwe leider is een bewuste leider. In plaats van onbewust reageren, zal de nieuwe leider elke situatie willen overzien en een bewuste keuze maken, wat te doen. Ook hier schrijft de arts over. Hij laat zien hoe je je bewustzijn kunt verhogen.

Tot slot geeft hij een pleidooi om je brein fit te houden. Een menselijk leider heeft een fit brein. Een fit brein staat gelijk aan mentale vitaliteit. Zonder mentale vitaliteit vervalt een leider in zijn overlevingsnetwerk. Terwijl de nieuwe leider juist het ontwikkelnetwerk nodig heeft. Deze leider wil zichzelf en anderen ontwikkelen.

Dit schrijvende realiseer ik mij dat de methode “De Valk” thuishoort en naadloos aansluit bij de visie en methode van leiderschapsexperts experts die wereldwijd actief en bekend zijn.
Van HARTE aanbevolen dus. Guido zijn bedrijf organiseert regelmatig webinars, zodat je kunt kennismaken met zijn gedachtengoed.

Ps: Handvest nieuw Leiderschap Charter for NEW leadership English (slideshare.net)

Koos Groenewoud, Salir de Matos, Portugal 3 februari 2023

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>