Managersbestand decimeren

  We praten over kennis, de kenniseconomie, productiviteit, concurrentiepositie, en al pratend, vergaderend, controlerend en managend worden we links en rechts ingehaald. De Groningse hoogleraar economie Arjan van Witteloostuyn pleit dan ook voor een quotering van het aantal managers per bedrijf. Nog net geen decimering, maar het scheelt niet veel.
Regelzucht citeert Van Witteloostuyn: 'Meer dan de helft van het personeel houdt zich bezig met niet direct uitvoerende taken.' Wat men wel doet? Vergaderen, presenteren, en vooral elkaar controleren. Van Witteloostyun stelt een quotering voor naar Amerikaans model. In Intermediar zegt hij: 'Bij Yale, een grote Amerikaanse universiteit, is een regel bedacht dat niet meer dan eenderde van het personeel noch zelf onderzoek doet, noch onderwijs geeft. Als je daar streng de hand aan houdt, is zo’n quotering een prima oplossing.’ (lees hier het hele bericht)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

WE
Volgens mij mag er tussen directie en werknemer maximaal twee echelons zitten. Anders krijgen we namelijk "metacoordinatie", zoveel als de coordinatie van de coordinatie, dit resulteert per definitie tot suboptimalisatie. Arjen van Witteloostuijn slaat de spijker op zijn kop!