Management Development; Willen & Kunnen

Dit weekeinde besteedde de ceo van SLIGRO, Abel Slippens, in zijn periodieke column 'Durven & Doen' aandacht aan de Management Development in zijn onderneming. Het '8-koppige en gemiddeld 48 jaar oude' -MT werkt (nu al) aan zijn opvolging. Een goede zaak, maar ik vroeg mezelf af: 'Willen & Kunnen' ze dat ook, die opvolging?


'Durven & Doen' zo heet de column van Abel Slippens die hij met enige regelmaat schrijft in het Brabants Dagblad. Het geeft een interessante kijk in de belevingswereld van de ceo van de beursgenoteerde groothandel Sligro.

Deze keer besteedt hij in zijn column aandacht aan de noodzakelijke opvolging voor het MT van Sligro. Analisten kunnen op dit bericht ambivalent reageren; of: 'Stap hij nu al op?' maar ook 'Goede zaak! Dit garandeert continuïteit.' Maar dit terzijde.

Sligro is dan ook op zoek naar Top Talent ('Aren't we all'?) en plaatste daarvoor vacatures en zo vormt deze column een goede aanvulling op deze actie. Maar als ik zijn column lees vraag ik mezelf enkele dingen af. Slippens heeft het erover dat familiebedrijven zo succesvol zijn met hun opvolging (NB: is dat zo? SHV, Van der Valk, Heineken; zijn dat misschien niet 'de uitzonderingen die de regel bevestigen'?), dat Management Development net zoiets is als 'opvoeden' (NB: wil de jeugd / jonge volwassene nog wel worden opgevoed?). Ook gaat hij er, blijkbaar, vanuit dat er nog ruim voldoende Top Talent voor handen is(?; NB: We werven nu al in het buitenland & de VS en China kennen zo ook hun schaarsten.). Hoe zit het eigenlijk met de hoog opgeleiden die nu in dienst zijn van Sligro, zit daaronder geen Top Talent? (& is dit met hen al gecommuniceerd?)

Hoe dan ook: het besluit om nu al aan de opvolging van je MT te gaan werken, dat is zeker te waarderen; je investeert in de Lange Termijn. De vraag die men zichzelf dan nog 'slechts' (en liefst als 1e) hoeft te stellen is: "Willen & Kunnen wij wel plaats maken op het pluche voor dit Top Talent?" 

En als je dan bereid bent om je functie af te staan aan een ander, kun je dan het Top Talent, dat je nu binnenhaalt, voldoende binden & boeien om zo lang (NB: 'hoe lang eigenlijk?') te blijven wachten? Ik hoop het want dan creëer je tevens benchmarking die voor andere beursgenoteerde ondernemingen minstens zo interessant is!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>