Madoff: 150 jaar cel

150 jaar, een dergelijke straf kan je alleen worden opgelegd als je in de Verenigde Staten terecht staat. Geen enkel ander land gaat er van uit dat de gemiddelde gevangene veel langer leeft dan degenen die in vrijheid leven. De omstandigheden in een Amerikaanse gevangenis zijn waarschijnlijk zeer gezond. (sic.)

Of de 71 jarige Super Ponzi Speler Bernie Madoff ook écht 150 jaar aan zijn broek krijgt, weten we vandaag zodra de rechter zijn uitspraak doet. Madoff's vrouw heeft i.i.g. alvast een voorschot genomen op de uitspraak: zij heeft alle bezittingen ingeruild tegen een voor haardoen 'schamele' vergoeding van 2.500.000 USD.

De afgelopen maanden was het interessant om Madoff in beeld te zien: een schijnbaar gebroken man, met een triest gezicht, de ogen steeds gericht op het voetpad voor hem. Of dit ook een vorm van spijt is? Wie zal het zeggen. Tot nu heeft Madoff zijn mond steeds dichtgehouden.

Hoe anders zijn Ponzi collega Allen Stanford: die kijkt ons zelfs gestoken in de typische Amerikaanse gevangenis outfit nog steeds minzaam lachend aan. De man straalt iets uit van: 'Ik heb er toch maar mooi van geprofiteerd (jullie niet)'.

Hoe lang gaan onze fraudeurs eigenlijk de gevangenis in?

Wat Stanford doet, de vrijbuiter uithangen, zagen we hier in ons land ook bij Easy Life's John Wolbers: vrolijk toerend over 's Heerenwegen in een 'andermans centen', ondertussen olijk lachend anderen 'een handje helpen' door hen lichter te maken.

Hoe gek het ook mag klinken: naïef als wij zijn hebben we toch meer op met een fraudeur die ons ondeugend lachend aankijkt, dan met 1-tje die gekweld door schuld door het beeld pantoffelt.

Het is dan ook geen lastige voorspelling dat we ongetwijfeld nog zullen horen van types als Stanford & Wolbers zodra zij de gevangenis verlaten. Potentiële slachtoffers staan hen bij het verlaten van dat gebouw in rijen op te wachten. We zijn hardleers.

Bij Madoff zal dat niet het geval zijn. Mocht hij 'ooit' vrijkomen dan verdwijnt hij in vergetelheid, ergens anoniem waar hij samen met zijn vrouw van de laatste centjes kan 'genieten'. Mocht hij vrijkomen.....

We blijven wonderlijke wezens. We staan erbij & kijken er naar, dat we beledigd worden, dus. Sterker nog: degene die ons met meest beduvelt, liefst een beetje vrolijk, krijgt het grootste applaus. Zelfs de rechters worden er door beïnvloed. Los van het feit dat u hiervan 'iets' kan leren(!), kunnen wij mensen maar moeilijk veranderen.

'Het kan verkeren.'

============================

31/10/11

De familie Madoff reageert na 2 jaar mediastilte: Madoffs Aim to Write Their Own Future.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Leuk: Diversiteit? Stuur vrouwen op cursus!
[...] Strategisch HRM, een logisch onderdeel van organiseren & ondernemen. “Beste verdachte (heer Madoff bijv.) de advocaat die wij u toewijzen is de Beste die we beschikbaar hebben. Jawel, nu u het zegt onder [...]
Too Good To Be True ofwel het belang van Behavioural Controls
[...] zaken met ‘vrienden’ & dat verklaart voor een belangrijk deel waarom Madoff zijn Ponzi Scheme zo lang kon volhouden: geen enkele ‘vriend’ twijfelde aan het handelen van Bernie. [...]
Falende Directeur Staatsbank, toch Vertrek-Bonus?
[...] FD journalist meldt dat Remmenie verantwoordelijk was voor een aantal Madoff-constructies. Constructies waarbij FORTIS financieringen verstrekte t.b.v. € 922 miljoen. Vervolgens verscheen [...]
Het LIBORschandaal, een chronologie. - ManagementPro
[...] de Britse c.q. Europese: in de VS is men ‘gewoon’ wat strenger (nb; zie de beelden van Bernie Madoff, Allen Stanford & Dominique Strauss Kahn; waarbij ik overigens nu niet pretendeer dat bankiers vergelijkbare [...]