Post-Libor, een (nieuwe) Chronologie.

De oorspronkelijke titel van deze entry was "Post-Libor vraagt om Leiderschap. Is dat de Kernkwaliteit van het 'Braafste Jongetje'?. Omdat er nu een periode gaat volgen van zgn. class acions, kunnen we nog niet stellen dat de LIBOR affaire voorbij is. We spreken hier dan ook over de post-LIBOR periode. Deze entry gaat dan ook verder waar de entry Het LIBORschandaal, een chronologie per 011113 ophoudt.

"Top management was niet betrokken bij of op de hoogte van ontoelaatbaar gedrag." meldde het Perscentrum van RABObank gisterochtend nadat de LIBOR schikking officieel was. Men herhaalt dit statement even later nog maar eens "Geen van de leden van de raad van bestuur en het hoogste senior management was destijds betrokken bij het ontoelaatbare gedrag en was er ook niet van op de hoogte." Dit statement zegt inderdaad 'iets' over (nb; gebrek aan) leiderschap maar of dat de bedoeling is......

In een videoboodschap gisterochtend aan zijn medewerkers (nb; voorgaande vid is een persiflage, uiteraard ;-)) memoreert nu oud-bestuursvoorzitter Piet Moerland dat hij "30 jaar in de Top Organen van RABO heeft gefunctioneerd". Later die dag heeft voor LIBOR verantwoordelijk RABO bestuurder Sipko Schat een interview met Nieuwsuur's Twan Huys. Op de vraag van Huys "Zou u niet ook moeten aftreden na dit schandaal?" antwoordde Schat: "Ik heb over mijn eigen positie gesproken met de toezichthouders zowel onze RvC als met DNB. Zij hebben vertrouwen in mij en mijn collega's uitgesproken en ik zal hard werken aan het herstel van het vertrouwen."

De vacante positie van Moerland is gisteren al opgevuld door RvC lid Rinus Minderhoud. Vanochtend in het bericht 'Ambtelijke tussenpaus is niet zonder affaires' merkt Het Financieele Dagblad op "Weinigen die tijdens Minderhoud's NMB Postbank (d.i. Pré-ING) periode als ambtelijk IT-er in hem een toekomstig baas van RABObank zien."

Een lawine aan berichten verscheen gisteren in de nasleep van de LIBOR boete zoals o.m. The Things Traders Say, Dutch Bank Edition.....

N.a.v. het genoemde persbericht van RABO had ik een tweet-dialoog met Tony de Bree, auteur van het recent verschenen Dagboek van een Bankier.

DAMIES@Twitter DAMIES@Twitter

Tony verwijst hier naar Nick Leeson, de man die in 1995 de BARINGS-affaire in gang zette. Kort gezegd: voor LIBOR-fanaten is de BARINGS-affaire één feest van herkenning. :-o Nadat ING de nagenoeg failliete boedel van BARINGS had overgenomen was Minderhoud daarvan één van de verantwoordelijk bestuurders. Die periode was helaas geen suc6......

In het Persbericht dat De Nederlandsche Bank gisteren uitbracht meldt men: "Uit het onderzoek van DNB blijkt dat Rabobank haar interne organisatie niet goed op orde had. DNB meent dat in de periode van 2006 tot eind 2012 sprake is van ernstige overtredingen van de regels om de beheerste en integere bedrijfsvoering op orde te hebben."

De Amerikaanse toezichthouder US Commodity Futures Trading Commission zet het gisteren in eigen bevindingen nog 'iets' steviger aan: “For years, Rabobank allowed profit-driven traders located in offices around the globe to corrupt the submission process for critical benchmark interest rates. When an institution threatens the integrity of the financial markets, we bring the full force of our authority to bear. Accordingly, today the Commission holds Rabobank accountable for its egregious, manipulative misconduct.” Je zal het als goed bedoeld medewerker (NB; die zijn er binnen RABO héél veel) maar in je beoordelingsformulier teruglezen..... (egregious = de overtreffende trap van verschrikkelijk)

De Britse Financial Conduct Authority deed er vervolgens nog een schepje bovenop: “Rabobank’s misconduct is among the most serious we have identified on LIBOR. Traders and submitters treated LIBOR submissions as a potential way to make money, with no regard for the integrity of the market. This is unacceptable.

Rabobank’s flawed assurances and failure to get a grip on what was going on in its business were extremely disappointing. Firms should be in no doubt that the spotlight will remain on wholesale conduct and we will hold them to account if they fail to meet our standards.” Een boete van $ 1 miljard zegt dan ook wel 'iets' over je gedrag.

Deze openbare rapporten laten aan duidelijkheid zeker niets te wensen over. Opmerkelijk is dan toch dat de RABO-bestuurders zelf de inhoud daarvan héél anders interpreteren, zoiets als 'Vanuit ons bestuurlijk perspectief valt het allemaal best mee.'

Persbericht RABO n.a.v. LIBOR schikking Persbericht RABO n.a.v. LIBOR schikking

Als je daar zo in zit, in je reactie, en je beschouwt je organisatie blijkbaar nog steeds als het "Braafste Jongetje van de Klas", ben je als (blijven) zittend bestuurders dan wel in staat je organisatie door de Post-LIBOR periode te manouvreren? Een periode die getekend staat door nog meer forse uitdagingen zoals reorganisatie en toepassing disruptieve technologieën? Eerlijk gezegd? Twijfelachtig......

Mogelijk dat men z'n licht eens kan laten schijnen bij mensen als Herman Wijffels die in de periode 1986-1999 Directievoorzitter was binnen RABOBANK. Wijffels is tenslotte pas 71, ietsje ouder dan de zojuist bij ING vertrokken Jan Hommen. Wijffels is daarbij nog steeds actief. Een andere inspirator voor de aangeslagen 'RABO-bevolking' kan Muhammad Yunus zijn. Yunus is de man achter 'Social Business', een bedrijfsmodel dat sterke overeenkomsten heeft met het Coöperatieve Idee van Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Dan kan FW ook weer recht gaan liggen in zijn graf, nederigheid is bij het leidinggeven tenslotte ook een mooie eigenschap. ;-)

NB: nog even een aanvulling vanuit het vandaag verschenen INSEAD artikel Global Thought Leaders: Morten Hansen. Hansen is Professor of Entrepreneurship bij INSEAD en schreef Great by Choice.

Hansen: "Let me mention two leadership behaviours that matter in a world full of change and uncertainty.

  • Firstly, productive paranoia ― being hyper-vigilant about what is going on around you and channelling that worry into productive actions to make sure you don't get hit badly. Bill Gates was a master at this when he ran Microsoft. So was Andy Grove at Intel. 
  • Secondly, fanatic discipline, which means going to extreme lengths to make good on your targets, plans, values, no matter what the circumstances. Herb Kelleher, the co-founder and CEO of the incredibly successful Southwest Airlines in the U.S., was extraordinarily disciplined in making sure they would become ― and remain ― the low cost commuter airline in the country. He would obsess with cost-per-seat-mile in good times when other airlines were adding costs."

Wat denk je, zou ook dit inspirerend kunnen zijn voor Leiders in een Post-Libor periode?

Willem E.A.J. Scheepers

===========

011113

Na de City of Baltimore gaat nu ook hypotheekverstrekker Fanny Mae RABO aanklagen voor de gevolgen van de LIBOR fraude. Als Fannie Mae begint dan zal collega Freddie Mac niet lang op zich laten wachten...

RABO stelt dat men zich geen zorgen maakt over de mogelijke financiële gevolgen van de aanklachten (nb; bewijslast lijkt lastig). Dat kan, feit is wel dat Amerikanen een lange staat van dienst hebben v.w.b. dit soort vorderingen e.a. class actions, ik zou dan ook nog maar niet te vroeg juichen.

021113

In het artikel Bouwen op het rondreizend circus laat Het FD zien dat de LIBOR handel feitelijk in handen is van een stel huurlingen. Door ieder die hen goed(....) beloond kunnen ze worden ingezet om handel te manipuleren. Het artikel geeft je de indruk dat deze huurlingen, met boetes c.q. aanklachten of niet, momenteel ergens anders op deze Globe hun schimmige spel spelen.

Dat dit rondreizende circus z'n gang kon gaan binnen RABO blijkt ook uit het commentaar van Het FD journalist Pieter Couwenbergh in Zoeken naar de cultuur van Rabo. Zijn vraag is of er wel zoiets is als een 'RABO cultuur'? Lees je vervolgens ook nog de reacties van de Zeeuwse Kamperlanders in Sluiting van pinautomaat is storender dan de boete, dan krijgt het lokale door RABO gesponsorde springkussen opeens een dubbelzinnige betekenis.....

Bron: FD.nl Bron: FD.nl

Overigens, ook Youp van 't Hek bemoeit zich vandaag met RABO & LIBOR, het was te verwachten, in z'n NRC column 'Zakendoen 2013'. Youp memoreert o.m. de RABO commercial waarin Umberto Tan acteert & inderdaad ook ik heb me lang afgevraagd wat de betekenis was van de bouwval in de commercial?!

http://www.youtube.com/watch?v=nH5L7o7erOQ

Nu wordt die betekenis steeds duidelijker.....

041113

Als je dan 'in de hoek zit waar de klappen vallen', besteedt KRO's Brandpunt ook nog eens aandacht aan dat wat er allemaal misging met rentederivaten, een product dat door nagenoeg alle banken aan klanten werd aangeboden niet alleen door RABO: Belazerd door de bank.

051113

Rating agency Standard & Poors zet Rabobank op ‘negatief’ wegens Libor. Een 'klein' bericht wellicht maar voor RABO toch van importantie: decennialang koesterde RABObank de unieke Triple A rating; ook dat lijkt nu langzaam af te kalven.....

061113

Tussen alle misère is er toch nog een lichtpuntje: RABObank medewerker Dennis Roos MBA ontving gisteren de NCOI Scriptieprijs 2013 uit handen van Prof. Dr. Anton Cozijnsen voor zijn scriptie "Change, change and change". Het onderwerp van onderzoek voor Dennis: de RABObank.

Tijdens zijn scriptie mocht ik Dennis als docent begeleiden (nb; net zoals overigens de andere finalist Maurice Berden MBA; Dennis & Maurice zijn dan ook uitzonderlijk goede studenten ;-)). Met de prijs voor Dennis lijkt de cirkel voor mij nu al rond......

071113

Het Financieele Dagblad komt vandaag met 2 elkaar aanvullende berichten:

Feitelijk waren ook deze beide gebeurtenissen te voorzien. Vraag wordt langzaam relevant: hoeveel kan het financiële én het bestuurlijke vermogen van RABO nog dragen?

NB: even later op dezelfde dag meldt Het FD 'Rabobank krijgt geen boetes meer van de Europese Commissie voor manipulatie van Libor- of Euribor-rentetarieven.' Da's mooi, toch is de tip Juich nu niet te Vroeg! (leert de EU ervaring.....).

091113

Dijsselbloem: wet aanpassen om Libor-fraude te voorkomen meldt het AD. Zou dat dé oplossing zijn voor dergelijk gedrag én voor het als werkgever gedogen van dergelijk gedrag? Laat een dief zich afschrikken door het Wetboek? In het laatste ligt voor mij het antwoord.

Opmerkelijk blijft ook dat het persbericht meldt "Personen die nu nog bij de Rabobank werken worden niet door het Openbaar Ministerie vervolgd, omdat de bank aansprakelijk is en maatregelen had moeten nemen." Er zijn, ook binnen RABO vermoed ik, medewerkers die om minder worden ontslagen....

121113

Liborgate: Al 100 partijen naar rechter tegen Rabo meldt RTLZ. De redactie voegt er nog aan toe 'De Rabobank kan zijn borst natmaken.' Of de klagers gelijk krijgen is een 2e maar deze bulk van aanklachten negeren is ook weer niet verstandig....

131113

"Taken als compliance en interne accountantsdienst zijn tot in de raad van bestuur belegd als verantwoordelijkheden." aldus Minister Dijsselbloem tijdens een debat met de Tweede Kamer over de Libor-schikkingen met Rabobank. Bron: Dijsselbloem kritisch op Rabo en DNB.

181113

Het kan snel gaan: zo meld je aan Twan Huys (Nieuwsuur, zie hiervoor) dat je 'het vertrouwen geniet van de Raad van Bestuur' en hebben zij je verzocht om aan te blijven. Maar binnen 1 maand denkt men daarover toch weer geheel anders: "Er is 'onvoldoende draagvlak' voor hem." lezen we in Het FD "Sipko Schat weg bij Rabobank".

Blijkbaar had de RvB/RvC dat niet direct in de gaten.....

221113

Fitch verlaagt rating Rabobank opnieuw meldt Het Financieele Dagblad. 'Ooit' was RABO trots op de (unieke) Triple A rating, maar ook dit kenmerk van kredietwaardigheid brokkelt nu langzaam af. De 'waardering' van Fitch is nu AA- met 'kans op een verdere verlaging mede gezien de vastgoed portefeuille'.

261113

Ook ondernemer & Het FD columniste Annemarie van Gaal is verbaasd dat RABO enkele van de aanstichters van het LIBOR-schandaal toch in dienst houdt. Haar vraag is 'kunnen zij nieuwe verleidingen weerstaan?'.......

Bron: fd.nl Bron: fd.nl

011213

Na Het FD bijt nu ook het NRC zich vast in RABO's LIBORschandaal. Zo ontdekte NRC dat 'LIBOR' geen 'Londons schandaal' is, zoals RABO zelf steeds meldde maar dat het zich ook afspeelde in de Utrechtse burelen.... Sterker nog: "Eén van de betrokken Nederlandse managers was volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) “op de hoogte” van interne communicatie over de manipulatiepogingen van de Libor-rente."

Nóg 'sterker' is: "De manager in kwestie is nog steeds lid van een internationaal gerenommeerde financiële organisatie." aldus het NRC in 'Libor-fraude gebeurde ook bij Rabobank in Nederland'.

Ook merken de journalisten nog op: "Vlak onder de ogen van de raad van bestuur kregen de fraudeurs, die begonnen met hun praktijken in Londen en Tokio, alle ruimte. Hun leidinggevenden, allen Nederlanders, grepen pas eind 2010 in. De managers werken nog steeds bij de bank." Zoals opgemerkt: er zijn er die de komende tijd om minder worden ontslagen.....

061213

Spong begint procedure voor vervolging Rabobank meldt Het Financieele Dagblad. "Advocaat Gerard Spong begint een procedure om Rabobank alsnog vervolgd te krijgen voor de liborfraude." Tja & als Spong zich ergens in vastbijt. hou je dan maar vast....

We gaan de claimcultuur van de VS nu echt achterna.

221213

In Het FD van dit weekeinde een interview met RABO's president-commissaris Wout Dekker verwoordt in het artikel Volgende topman van Rabobank komt van buiten. Dekker kan nog geen namen noemen voor de opvolging van Moerland en Schat, maar hij blijft positief.

Dat de volgende topman (NB; wat te denken van een topvrouw?......) van buiten komt, daarvoor is mogelijk 'iets' te zeggen. Nu ben ik nog niet nagegaan in welke groeifase van het GREINER Model RABO zich momenteel bevindt, maar mogelijk is dat één van de fases waarin het best iemand van buiten 'het stokje overneemt'. Hoe dan ook: de man/vrouw die van deze uitdaging een Suc6 weet te maken, verdient Eeuwige Roem! Zo niet, dan kost dat betrokkene o.i.v. stress & spanning zeker een aantal levensjaren........ "Ga er maar aan staan:" een Coöperatie van deze omvang veranderen.

Later die avond verschijnt oud-RABO topman Herman Wijffels in het programma Nieuwsuur: Rabobank worstelt met eigen toekomst. Wijfels betitelt degenen die 'zijn' Coöperatieve RABObank in de problemen hebben gebracht 'Haaien!'. (NB: de Angelsaksische literatuur noemt i.d. 'Vultures' => Gieren. Mogelijk is dat een betere benaming: je corpus ligt al in de vernieling, op dat moment ben je een ideale maaltijd voor de gieren. Een haai verwacht toch op z'n minst nog enige tegenstand van je.....)

Wijffels stelt in het interview als mogelijke oplossing voor een RABO die klaar is voor de toekomst: meer lokale (coöperatieve) vrijheden voor; ergo meer zelfstandige verantwoordelijkheid. Dat zou kunnen maar de kans acht ik groot dat je dan op zoek mag naar nog meer mannen & vrouwen die deze uitdaging aankunnen: de voor de organisatie noodzakelijke veranderingen, veranderen zich daarmee niet.

Centraal of decentraal, laat een organisatie die voor deze enorme uitdagingen staat primair een focus leggen op Cultuur en Communicatie. Ga de coöperatieve dialoog aan. Dat wordt dan een collectieve klus, de zojuist door RABO aangestelde reputatiemanager kan dat zeker niet alleen.

Zie ook PoPo: Cultuur en Communicatie, Continue Organisatie Ontwikkeling van  Willem E.A.J. Scheepers

231213

Het FD geeft een samenvatting van de uitzending van Nieuwsuur in 'Rabobank worstelt met eigen toekomst'.

130114

Voor RABO is het Nieuwe Jaar goed (sic) begonnen: Rabobank-leden willen Raad van Bestuur voor de rechter om Libor meldt de Volksbank vanochtend. Wat advocaat Gerard Spong eerder aankondigde, zie aanvulling 061213, wordt 29/01 a.s. namens de Stichting Justitia Distributiva een feit. 'Wordt vervolgd', zeg je dan.

240114

ZEMBLA komt met de uitzending 'De LIBOR Affaire'. De redactie geeft een samenvatting van de gebeurtenissen rondom LIBOR in het algemeen en RABO in het bijzonder. Het commentaar wordt daarbij gegeven door verschillende (internationale) experts. M.n. pijnlijk is dat de controle zowel binnen als buiten RABOBANK (denk aan DNB) meerdere jaren belabberd was. De vraag is dan ook of LIBOR daadwerkelijk een incident is voor RABO........

050414

Dat de LIBORaffaire niet op zichzelf zou staan, was geen lastige voorspelling. Daarom: relatief kort na de LIBOR affaire wordt RABObank nu geconfronteerd met malaise bij het product RENTESWAP. Het lijkt er op dat klanten onvoldoende zijn geïnformeerd over de risico's van dit product. Zo meldde Follow the Money eerder deze week 'Hek van de dam? Rabobank veroordeeld tot schadevergoeding vanwege renteswap'. RABO dient een melkveehouder-met-renteswap een schadevergoeding te betalen van € 170.000. Dit kan inderdaad tot precedentwerking tot leiden.

160414

"Banken moeten hun advies bij de verkoop van rentederivaten aan het mkb aanpassen aan het risicoprofiel van de ondernemer. Zoniet, dan schenden zij hun zorgplicht. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald in een tussenvonnis." aldus Het FD.

Zo langzamerhand lijkt het er op dat de rentederivaten de nieuwe Liboraffaire gaan worden. Omdat er bij de rentederivaten meerdere banken zijn betrokken, een waardig (sic.) opvolger.....

280514

Inderdaad lijkt het er op dat SWAPS c.q. rentederivaten de Liboraffaire gaan opvolgen. Vandaag komt de AFM met het persbericht Banken geven AFM inzicht in omvang rentederivaten MKB met daarin het volgende: "In gevallen dat dienstverlening (NB: v.w.b. SWAPS. WS)  in het verleden niet-passend en/of onzorgvuldig is geweest verwacht de AFM van banken dat zij oplossingen bieden. Van banken mag immers verwacht worden dat zij het belang van de klant centraal stellen, ook als de klant een MKB-onderneming is. Daarnaast hebben enkele ondernemingen dringende continuïteitsproblemen.

De AFM verwacht van banken dat zij deze gevallen voorrang geven bij het beoordelen van de passendheid van de dienstverlening en, indien nodig, het vinden van passende oplossingen. Uit het AFM onderzoek blijkt dat het aantal niet-professionele MKB-ondernemingen dat een rentederivaat heeft en onder zogenoemd bijzonder beheer bij een bank valt, ongeveer 1400 bedraagt (4% van het totale aantal niet-professionele MKB-ondernemingen in bijzonder beheer)."

Ook merkt de AFM nog op: "Er staan momenteel ongeveer 17.000 rentederivaten uit bij niet-professionele MKB-ondernemingen (NB: het Groot Bedrijf geldt hier als 'professioneel' c.q. zij weten waarmee ze bezig zijn; waarschijnlijk. WS) . Het onderliggende bedrag aan financiering waar deze derivaten betrekking op hebben is circa €26 miljard. De huidige waarde van deze uitstaande derivaten was in april 2014 €2,7 miljard negatief." Dan hebben we het 'ergens' over.... :-o

240714

Na de Liboraffaire is het optreden van RABO bestuurder Rien Nagel een slimme communicatiecampagne. Het interview met Rien Nagel in TROUW, met daarbij een foto van Nagel mét de obligate koe, zegt veel daarover: 'We blijven dé dichtbij-bank'.

Inderdaad: Rien Nagel lijkt de personificatie van de boer die bankier werd, zoals de Coöperatieve RABObank dat ruim 100 jaar heeft gekend. Vertrokken zijn de bankiers in zakenkostuum, die geen idee hadden wie Raiffeisen was, terug aan het roer is de agrariër. Nu alleen nog even er voor zorgen dat het nieuwe Beleid ook standhoudt.

080814

Dat de Liboraffaire (voorlopig) voor RABObank nog niet ten einde is, is geen verrassing. Zo wordt RABO nu gedaagd door een Argentijnse consumentenorganisatie voor de somma van € 2 miljard. Zo hoog zal de uiteindelijke schade mogelijk niet zijn, maar een substantiële betaling zou RABO hier toch (ook) kunnen verwachten....

Bron: Rabobank op Argentijnse grill om Libor, Telegraaf.

210914

De stichting Justitia Distributiva wil een procedure aanspannen tegen RABO namens door de LIBORaffaire gedupeerde klanten. Voor deze procedure van start kan gaan dient de Rechtsinstantie over de 'ontvankelijkheid' daarvan een besluit te nemen. Eén van de adviezen die daarvoor worden aangevraagd is het advies van de advocaat-generaal Mr. T.W. d'Anjou. Het advies dat d'Anjou nu stuurt levert een interessante conclusie op: "De financiële sector is gebaat bij rust" en "een vervolgingsbeslissing kan grote gevolgen hebben". Eenvoudig gezegd: gezien de economische positie die RABO inneemt, is de bank gevrijwaard van mogelijke gevolgen van enig (laakbaar) handelen.....

Inderdaad 'een bizar argument', zoals RTL Nieuws stelt in de entry Ivo en de bagagedrager.

181114

Hof gaat oordelen over vervolging van RABOBANK, meldt Follow the Money vanmiddag. "Het Gerechtshof Den Haag heeft de Stichting Justitia Distributiva vandaag voorlopig ontvankelijk verklaard."

Wat de uitkomst hiervan ook mag zijn, voorlopig zijn betrokkenen nog niet klaar met Libor........

271015

De Liboraffaire krijgt voor RABO mogelijk nog een vervelend staartje. 29 oktober 2015, d.i. donderdag a.s., zou de deadline zijn waarbinnen RABObank zich dient/diende te gedragen wil de Amerikaanse Overheid genoegen nemen met de oorspronkelijke regeling van 774 miljoen. Gisteren kwam persbureau Bloomberg met het bericht Money Laundering Probe at Mexico Border Casts Cloud Over Rabobank. Wat blijkt: medewerkers van de relatief kleine RABO vestiging in Calexico lijken zich schuldig te hebben gemaakt aan witwassen. Dat mag niet en zeker nu niet.

Je gaat bijna denken dat de FBI c.s. het er om gedaan hebben: net voor de deadline deze aanklacht de wereld insturen. Hoe dan ook: de Liboraffaire kan nog niet worden gesloten......

240516

Idd. 'kan nog niet worden gesloten'..... "Miljardenclaim libor-affaire raakt topbanken", meldt de Financiële Telegraaf zojuist. Met de eerdere schikkingen met toezichthouders hoopten de bij de Libor affaire betrokken banken van alle claims verlost te zijn, particuliere claims zouden hier ook toe behoren. Echter, in een beroepzaak heeft een rechtbank in de VS nu besloten dat ook particulieren een claim kunnen indienen.

Op papier zijn deze gevolgen niet te overzien. In de praktijk zal het toch nog lastig zijn voor particulieren om hun verlies, op een hypotheekrente bijv., aan te kunnen tonen. 'Wordt vervolgd'.

080217

Er kan een aanvulling worden gegeven op de annex van 271015: de problematiek voor RABO in Mexico lijkt 'vaste voet aan de grond' te krijgen. Aanklacht: Rabobank medeplichtig aan moord en misdaden drugskartels. Meldt de Volkskrant deze week.

"De aanklacht in Nederland is uniek omdat het niet alleen gaat over witwassen, maar ook over de gevolgen daarvan voor de Mexicaanse bevolking. 'Witwassen is een misdrijf met slachtoffers'".

Was dat de LIBOR affaire dat ook al niet, uniek?

230218

Rabobank perkt rol lokale banken nog verder in, meldt Het Financieele Dagblad vanochtend.

In oktober 2017 stelde ING CEO Ralph Hamers in dat zelfde FD: "De grootste dreiging voor de bankenwereld komt niet van start-ups, maar van grote techplatforms als Google, Apple en Amazon."

Naast Facebook e.a. beschikken deze partijen al, of gaan binnenkort beschikken over, een Europese banklicentie. Reguliere banken die zich, anders dan ING, niet aanpassen aan veranderende marktomstandigheden c.q. aan de behoeften van (jonge en dus toekomstige) klanten, verliezen deze concurrentiestrijd.

Momenteel heeft het gedachtengoed van McKinsey een belangrijke invloed op het beleid van Rabo. Het ziet er dan ook naar uit dat de kroonjuwelen, agri-fintech, worden afgescheiden van het 'oude' reguliere bankbedrijf.

Dat laatste wordt dan wellicht toch een exit-strategie; verwacht ik. Rabobank levert iig een interessante casus op v.w.b. organisatiestrategie i.c.m. verandermanagement.

201018

Onderzoeksite Follow the Money meldt 'Georganiseerde Misdaad in Krijtstreeppak roofde Miljarden van Europese Belastingdiensten'. RABO behoort, samen met ABNAMRO, tot een internationale groep banken die middels een inventief (dat dan weer wel), en wellicht binnen de regels van de wet mogelijk, systeem genaamd 'dividendstrippen' op een oneerlijke manier concurreerde met de rest van de economie. (mogelijk) Toegestaan of niet, het is al net zo min ethisch en moreel als het Libor-handelen. "De vos en z'n haren....."?

080519

"Draijer krijgt vooral een pijnlijke spiegel voorgehouden als Canoy schrijft over bijeenkomsten van de raad van bestuur. Het taalgebruik staat wel erg ver af van de bankierspraktijk van alledag. Het gaat over 'onboarden', over 'squads', 'pinpointen', 'social labs' en over collega's die via een 'deep dive door de 'WHY' worden getrokken." Bron: ''Het gaat mis als geld van de klant voor de bank slechts een getal is.'

In dit Het FD artikel een interview met Marcel Canoy, auteur van het boek De bank van goede bedoelingen: De ramen open bij de Rabobank.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>