Het LIBORschandaal, een chronologie.

De oorspronkelijke titel van deze entry was 'Een Nieuwe Week, een Nieuw Bankschandaal: over de vos, zijn haren, zijn streken; over het 800 triljoen belang in het LIBORschandaal.' Inmiddels blijkt de impact van LIBOR chronisch te zijn.

241021

'Premie 200 miljoen dollar voor Libor-klokkenluider', in de VS ontvang je als klokkenluider een percentage van de door de autoriteiten totaal opgelegde boete.

130417

LIBOR blijft voor de onderzoeksjournalistiek een casus waarin men zich vastbijt ook omdat een aantal rechtzaken nu nog lopen. Een voorbeeld is BBC's Panorama die deze week komt met The Big Bank Fix. De Topbankiers, eindverantwoordelijken, blijken beter op de hoogte te zijn geweest over rentemanipulatie dan tot toe toegegeven.

Maar eerst het begin 020712:

LIBOR, ofwel: "de London Interbank Offered Rate is de gemiddelde interbancaire referentierentevoet waartegen een selectie van banken op de Londense geldmarkt elkaar leningen verstrekt voor een bepaalde termijn." (wikipedia)** Bij de meeste consumenten is LIBOR abracadabra*** & inderdaad, dat zou het behoren te zijn. (nb; BBC laat in een infographic de relevantie van LIBOR zien). 'Behoren te zijn' als het niet zo was dat LIBOR nu aan de basis staat van een Nieuw Bankschandaal.... Wie zei er ook alweer dat de bankiers hun gedrag zouden verbeteren?

Het LIBOR tarief wordt over de hele wereld gebruikt en dient als basis voor financiële producten als hypotheken en andere particuliere & zakelijke leningen (nb; totaal voor 10 triljoen USD). Uit onderzoek door Amerikaanse en Britse FRB/FSA autoriteiten**** blijkt nu dat al sinds 2008 (nb; uitbraak van de crisis, weet je nog?) LIBOR tarieven onjuist werden doorgegeven door een groep van 15 banken om zo extra winsten te behalen of verliezen te beperken. Deze manier van handelen was geen uitzondering maar blijkt 'schering & inslag te zijn', aldus Het FD. Zo kennen we nu het LIBORschandaal (eenvoudig gezegd: jij & ik betalen het verkeerde tarief.....).

De Britse Centrale Bank heeft vrijdag een 1e boete uitgedeeld van 290 miljoen GBP (nb; $ 451 miljoen) aan BARCLAYS. Vandaag besloot BARCLAY's Bestuursvoorzitter Marcus Agius op te stappen. De gebeurtenissen waren voor hem 'a devastating blow'; voor ons ook.....

Marcus Agius stelt in een verklaring niet persoonlijk betrokken te zijn geweest bij deze onoirbare afspraken maar 'As chairman, I am the ultimate guardian of the bank's reputation. Accordingly, the buck stops with me and I must acknowledge responsibility by standing aside.' Je kan je toch niet voorstellen dat dit wheelen & dealen buiten hem & zijn Raad van Bestuur om is gebeurd; inderdaad: a guardian...... 'Corporate reputation is a precious resource' (FT.com)

Grappig, of beter gezegd: opmerkelijk blijft het (toch) in dit soort situaties dat betrokkenen het achteraf allemaal héél vervelend vinden. Of zoals nu BBA LIBOR, de overkoepelende organisatie in een persbericht meldt: "This is an announcement with extremely serious implications which need to be carefully considered and the investigation findings will be fully included in the current review of Libor. This review was announced earlier this year and the authorities are fully engaged with it."

Het Bestuur van BBA LIBOR maakt maar direct van 'de nood een deugd' c.q. 'van de gelegenheid gebruik' door de 15 leden op te roepen zich nu toch écht aan de regels te gaan houden:

"Today's statement by the Financial Services Authority is the strongest possible confirmation that the LIBOR contributions and processes followed by the contributor banks must meet the necessary regulatory obligations and observe the highest standards in ensuring the accuracy of the rate."

Dit zal zeker 'helpen' het LIBORschandaal als laatste der bankschandalen in de analen van de financiële geschiedenis op te nemen....... :-o

"Voor een continent dat voortdurend de deugden van haar grote en welvarende financiële sector hemelt, lijkt de EU vreemd genoeg onbekwaam als het gaat om de regulering en de bewaking van fundamentele bankdiensten." da's de vrije vertaling van een commentaar dat gisteren verscheen op de site van de Financial Times in Bankers should emulate Captain Mainwaring

"These are basic failings. If banks cannot be trusted not to fiddle figures or  rip off their customers, or even to give them access to their money, more and  more people will start asking what they are for."

De NL bank, overigens juist de bank van wie je dit gedrag niet zou verwachten, die als BBA LIBOR lid betrokken is bij dit LIBORschandaal meldt vanmiddag 'dat men meewerkt aan het onderzoek'. Mooi (sic.), maar wellicht had je het nooit zover dienen te laten komen (Lidmaatschap opzeggen bijv.?) 

Je kan jezelf  als belastingbetaler & consument steeds serieuzer af gaan vragen wat de rol is van een sector waar duizenden miljarden aan belastinggelden naar toe gaan? Een sector die tegelijkertijd al een hele crisis niet in staat is het vertrouwen van de gewone klant op de meeste eenvoudige manier (nl: 'afspraak is afspraak') niet te beschamen. Het blijft jammer maar dit lukt hen gewoon niet & de verwachting dat het hen ooit nog gaat lukken daalt met dit nieuwe LIBORschandaal tot onder het minimum.... (nb; 'zitten we er al onder? of raken we afgestompt?')

*VID: bankschandalen lijken op een vicieuze cirkel, net als de natuur; verdwijnen de oude banken nu net zoals de Noordpool dreigt te verdwijnen? (waarbij het laatste voor ons voortbestaan waarschijnlijk ernstiger is dan het 1e)

**Voor meer uitleg over LIBOR zie ook de uitleg van CNN's Richard Quest in 'A Libor Explainer'.

(NB: in Gary Hamel's recent verschenen boek 'What Matters Now', lees je op pg. 78 'By the way, when was the last time your bank did something magical for you, rather than something diabolical?'....)

Eén van de laatste aanvullingen hieronder betreft de schikking die RABO trof. 'Einde Libor', zou je kunnen denken maar niets is minder waar. Het vervolg op deze entry lees je (uiteraard) in de entry Post-Libor, een (nieuwe) Chronologie.

Willem E.A.J. Scheepers

===============

030712

Volgens 'ingewijden' in Het FD vanochtend zijn de gevolgen van het Liborschandaal voor RABO naar verwachting 'klein'. 'Klein' of niet, het handelen is niet gepast als je je organisatie gecommitteerd hebt aan een Sustainability Beleid, toch?

CNN meldt dat nu ook BARCLAYS CEO Bob Diamond opstapt. Het eind van dit Liborschandaal is voorlopig nog niet in zicht.

De berichtgeving over het Liborschandaal valt vandaag over elkaar heen. Zo meldt CNNMoney dat het totale financiële belang, incl. een diversiteit aan financiële instrumenten, $800 trillioen bedraagt..... (nb; het bericht laat e-mails zien van het soort dat we hier eerder zagen).

& Terwijl zijn collegae bij BARCLAYS hun ontslag nemen, doet de CEO van één van de andere LIBOR banken, de Royal Bank of Scotland in een open brief een (hernieuwde) aanzet tot verandering. Stephen Hester is van mening dat de financiële industrie nu toch écht dient te veranderen 'from being “masters of the universe” to being, once again, the servants of their customers'. Als dat nu eens écht lukt dan zou 't mooi zijn....

040712

*** In Het Financieele Dagblad geeft Mathijs Bouman m.b.v. de 'bakkermetafoor' een uitleg wat LIBOR nu feitelijk is c.q. betekent. Mooie metafoor met van mijn kant uit één aanvulling: het zou fijn zijn als 'de bakkers' tekenenen hadden vertoond van ethiek & moraliteit. Wellicht dienen er nu toch nieuwe 'bakkers' te komen die deze eigenschappen als competenties van nature 'in' zich hebben.

050712

Gisteren mocht BARCLAY's nu v/m CEO Robert Diamond een getuigenverklaring afgeven voor de Britse parlementaire onderzoekscommissie.

Zijn 'leukste' antwoord was wellicht nog dat hij pas 'sinds deze maand op de hoogte was van het Liborschandaal in zijn organisatie'; da's dus zéér kort. ;-) Zelfs al bedoelt hij 'vorige maand' dan is ook dat antwoord zéér waarschijnlijk onterecht, al was het maar omdat Diamond zijn 1e bankervaringen opdeed in diezelfde dealingrooms...., hij is een practitioner dus.

**** Het rapport van de Financial Services Authority is nu ook beschikbaar: Final Notice, (toch) een intrigerende titel. Overigens, dat geldt ook voor de in dit rapport geciteerde mailberichten. Het blijft opmerkelijk wat mensen elkaar zoal te melden hebben. (nb; in dit rapport wordt m.n. BARCLAYS genoemd om het feit dat deze bank bereid was als 1e tin deze zaak te schikken, met alle gevolgen van dien. Het onderzoek breidt zich nog uit naar de andere BBA LIBOR leden.)

Zie ook CNN's Richard Quest met zijn uitleg van het Liborschandaal getiteld "The Age of Irresponsibility" in de entry 'Quest: Guilty bankers should clean toilets'.... Als je de interne mails leest, van deze 'dienstverlener'(!), dan is voor dat idee inderdaad 'iets' te zeggen; oops....

(toch) Grappig, tegelijkertijd met dit nieuwe financiële schandaal, post Occupy Wall Street deze poster:

Bron: OccupyWallStreet

060712

CNN meldt: "Civil suits are already being filed and others are in train. In the U.S., several law firms are taking class action suits with defendants including Barclays, RBS, Citigroup and Credit Suisse." Dat er rechtszaken volgen bij een belang van $ 800 triljoen c.q. € 800 biljoen (thanx Richard ;-)) was te verwachten.

CNN komt met een 1e voorbeeld: "One, being pursued by Hausfeld LLP, is on behalf of the mayor and city council of Baltimore, who argue they suffered losses on interest rate swaps as a result of the defendants "anti-competitive conduct."

Bron: Rate rigging scandal: Just the start?. Het antwoord is bekend.

080712

Column op FT.Com die je (toch) aan het denken zet: "Banks should train traders like athletes”. Eenvoudig gezegd: spanning, op de atletiekbaan e/o in de dealingroom, leidt (m.n. bij mannen) tot een verhoogd testosteron. Die situatie in je lichaam kan leiden tot een ongezonde spanning, zeker als je e.e.a. niet onder controle hebt, en het vervolgens nemen van onverantwoorde risico's.....

Ergo: werkgevers leer lichaamstaal duiden!

100712

CNN meldt dat Bob Diamond afziet van zijn ontslagpremie van 31 mio, toch neemt hij nog altijd 1 jaarsalaris mee van 2 mio wegens 'goed gedrag' waarschijnlijk.... Zie ook CNN's Richard Quest's reactie op dit bericht.

In het bericht, Barclays' ex-boss Diamond gives up $31 million bonuses, wordt ook melding gemaakt van de rechtzaken die tegen de LIBOR banken aanhanging worden gemaakt. Het wordt een hete nazomer.

120712

Morgan Stanley schat de schade van LIBORGATE, voor de banken die genoemd worden in het onderzoek naar manipulatie van de Libor-rente, op $22 mrd wat zij aan boetes en schadevergoedingen dienen te gaan betalen. Banking - Large Cap LIBOR Risk Sizing.

Met de rechtszaken die nu in gang zijn gezet wordt hierbij nog geen rekening gehouden.

140712

Deze entry is zóó succesvol dat andere sites 'm 1 op 1 overnemen. Dat beschouwen we als een compliment, maar vemeldt dan ook de bron. Vanuit het enthousiasme is men dat waarschijnlijk vergeten. ;-)

Trouwens, kijk ook eens naar deze Dilbert comic.....

Bij dit schandaal denk je al snel aan Clawback (nb; het terughalen van onterecht verkregen vergoedingen/beloningen), in de VS wordt het nu toegepast in het JP Morgan Chase schandaal. Wat, overigens, weer een ander bankschandaal is dan het LIBORschandaal.....

150712

In landelijke advertenties in Britse dagbladen biedt Marcus Agius (door omstandigheden nog steeds Bestuursvoorzitter) namens BARCLAYS aan klanten en publiek excuses aan.

Lees je de commentaren op deze 'excuusbrief', zoals die van CNN, 'tussen de regels door' dan is er nogal wat scepsis: niet alleen BARCLAYS maar de bedrijfstak als geheel lijkt aan de vooravond te staan van een ingrijpende (cultuur)verandering willen woorden daadwerkelijk daden worden.

160712

Niet alleen meldt The New York Times dat Justitie in de VS overgaat tot vervolgingen in dit LIBORschandaal, zij komen ook met een 'interactive' die de betekenis c.q. invloed van LIBOR nog eens schematisch weergeeft. Behind the Libor Scandal.

Lees ook Deel II: Onderzoek: 16% van de zakenbankiers begaat een misdaad als zij daarmee weg kunnen komen; LIBORschandaal II.

170712

"What, then, went wrong?

One key issue must be size. Too big to be trusted is not as snappy as “too  big to fail”, but it is just as existential a question in the long term. When a  bank has hundreds of thousands of staff, it is all but impossible to ensure they  all behave all of the time."

Dit is een commentaar in the Financial Times Banks, the historical and the ethical; jawel: je organisatie kan inderdaad te groot worden, 'systeembank' of niet.

De andere vraag die columnist Patrick Jenkins oproept is: "Might the balance of power be shifting towards ethical banking?" Wat denk je?

180712

OXFORD ANALYTICA, 'a global analysis and advisory firm which draws on a macro expert network to advise its clients on strategy and performance in complex markets', vindt dat de aansprakelijkheids aannames die tot nu toe in dit schandaal zijn gedaan, te optimistisch. De gevolgen voor ingrijpende, juridische acties bij de betrokken banken zouden te groot kunnen worden voor de samenleving. Los daarvan is Oxford Analytica van mening dat er voldoende gronden zijn om de bedrijfstak aan te pakken.

Het is zoiets als voor de crisis het argument voor het verstrekken van (te) hoge beloningen was 'dat er geen andere talenten beschikbaar waren om de toko te kunnen leiden'...... We zullen zien.

190712

"What interests me the most is that it shows once again how unexpected failure in the system can pop out of almost anywhere and become so major." aldus Wharton Finance professor Itay Goldstein in de entry The LIBOR Mess: How Did It Happen -- and What Lies Ahead?. Het LIBORschandaal lijkt inderdaad verdacht veel op een Zwarte Zwaan maar dan wel een Grote....

200712

'Banken sturen aan op gezamenlijke schikking Libor' meldt Het Financieele Dagblad vanochtend. "De golf van maatschappelijke verontwaardiging die ontstond na de publicatie van het onderzoek heeft Barclays echter grote schade toegebracht. De aandelenkoers ging onderuit en het belangrijkste deel van het topmanagement van de bank is intussen opgestapt." De LIBORbanken proberen nu onder de gevolgen zoals die voor BARCLAYS (nb; w/o/ ontslag met pek & veren) uit komen. Tja: "'s avonds Grote Vent, 's ochtends ook Grote Vent", zei mijn vader altijd.

Hoe dan ook: de rechtszaken die al in gang zijn gezet & die ongetwijfeld nog gaan volgen, die af te kopen zal wellicht een illusie zijn.

Ook (of i.i.g.) Leuk: "The Daily Show Explains the Libor: What is the Libor? Jon Stewart said the name evokes “the mythical half wild boar-half lion that was rumored to have killed Achilles’ brother Jimmy the Greek.”

Voorgaande tip komt NYT's DealBook. Een andere artikel heeft de titel: "Libor Scandal Shows Many Flaws in Rate-Setting: It is an open secret in the banking world: the interest rates for many mortgages and loans are based on a benchmark that is largely guesswork." Gewoon je buikgevoel volgen om de economie van de Wereld aan de gang te kunnen houden.... Dat kan natuurlijk ook. :-o

230712

De Britse supermarktketen Marks & Spencer vindt het Liborschandaal een mooi moment om hun 1e bankkantoor te openen. De financiële wereld evolueert inderdaad.

'The banking world is evolving not transforming and that's good for the consumer: it gives them choice'. aldus M&S's CEO in een interview met CNN. M&S liep al langer rond met deze plannen maar omdat hun supermarktklanten aangaven meer vertrouwen te hebben in hun supermarkt dan in hun bank (....) vindt men dit een goed moment met bankieren te beginnen. Overigens, branchevreemd is het niet dat een 'buitenstaander' toetreedt tot de financiële dienstverlening. Zo ging VIRGIN M&S al voor.

"Maar banken hopen dat toezichthouders zullen zien dat het schandaal grotendeels het gevolg was van individueel wangedrag van een bende handelaren." meldt Het Financieele Dagblad nu er in de VS (nb; voordat i.d. in de EU plaatsvindt, zijn we wel weer ff verder) arrestaties op stapelo staan.

'Mooi', maar wie is er hier dan de werkgever van die ''bende"? Wat was/is de cultuur & wie inspireerde de "bende"? Wellicht komt dat tijdens de rechtszaak ook aan de orde.

240712

Het Amerikaanse Congres zich nu stevig vastgebeten in het Liborschandaal: Congress Presses New York Fed for More Details on Rate-Rigging Scandal. In ieder geval heeft dit de Duitse Regering in Berlijn doen besluiten de Deutsche Bank niet (meer) 'uit de wind te houden'.

Vanmiddag krijgen we dit bericht: 'Top Deutsche Bank treft geen blaam bij Libor'.

Valt jou, als eindverantwoordelijke, iets te verwijten als je medewerkers op grote schaal frauderen? Want dat er bij het Liborschandaal op Grote Schaal is gefraudeerd, dat mag duidelijk zijn. Treft jou, als eindverantwoordelijke, dan geen blaam omdat jij niet wist wat er écht speelde in je organisatie? Ik betwijfel dat.

250712

"Als het kalf verdronken is:" ofwel ''Gerommel' met Libor en Euribor strafbaar" meldt Het FD. Da's mooi, maar iedere succesvolle ondernemer kan je melden dat er synoniemen bestaan voor 'handel' & 'gerommel' of dat er op zijn minst een 'grijs gebied' is. Komt er voor de bankiers nu ook een definitie?

260712

"It is possible for a banker to make huge amounts of money out of a multi-step  chain which connects ill-informed investors in one country to ill-informed  subprime borrowers in another, and still go home believing [he is] a fine  upstanding member of society”. aldus resumeert het FT.Com een uitspraak van FSA Topman Adair Turner in het artikel 'The banking firemen won’t prevent fires breaking out.'

& Daar gaan we weer: iemand vertrekt wegens ('waarschijnlijk', rechtszaken volgen nog) disfunctioneren & ontvangt daarvoor een vertrekpremie..... Binnen dit Liborschandaal is dat nu v/m BARCLAYS COO Jerry del Missier. Door zijn gedwongen vertrek heeft hij contractueel recht op een 'bonus' van $ 13,6 miljoen. Bron: Former Top Barclays Official in Line for $13.6 Million Payout. Ben benieuwd of Del Missier het voorbeeld van zijn baas Bob Diamond volgt, die zag bij nader inzien i.i.g. af van zijn 'vertrekpremie'; zie hiervoor.

270712

Rabobank ontslaat vier bankiers in Liborschandaal meldt Het FD vanochtend. Uit het bericht blijkt dat RABObank al in 2008 op de hoogte was van rentemanipulaties in hun dealingroom. Opmerkelijk is het dan dat juist RABO bij de uitbraak van dit Liborschandaal niets anders/beters wist te melden dan 'we wachten het onderzoek af'.....

Saillant is ook dat tegelijkertijd met dit bericht van de FD journalisten, RABO zelf met de melding komt dat de bank de komende jaren 3.000 banen schrapt. Dat beide berichten elkaar nu kruisen, zal wel toeval zijn (hoop ik).

N.a.v. onderzoek door DNB & AFM een verklarend filmpje van de NOS, je vind het hier. Ik kan 'slechts' deels met geinterviewde Harald Benink meegaan: als RABO in 2008 al wist van LIBOR rentemanipulaties waarom hebben ze daar dan op dat moment de eigen CSR verklaring er niet nog eens op nagelezen en conform verdere stappen ondernomen? (zoals uit LIBOR stappen bijv.)

& 'Om het feest vanochtend compleet te maken': Richard Branson meldt op dezelfde dag dat zijn VIRGIN Bank een nieuw filiaal opent onder het motto 'het kan anders!'. Wordt dat nu een versnelde trend: de oude dinosauriërs vervangen door de jonge honden?

Infographics zijn altijd handig, deze verklaart het Liborschandaal.

Bron: HealthcareAdministration.com

De positie van RABO wordt hier hoog ingeschat.....

010812

'Is Flogging Bankers an Option?' (nb; 'flogging' is geselen) dat vraagt WHARTON prof. Franklin Allen zich af. Als de straffen voor fraude gering zijn maar de kans op beloning bij succesvol (nb; onbetrapt) frauderen groot, dan zal er in de financiële dienstverlening niet snel een cultuurverandering plaatsvinden.....

NB; Allen haalt Iran aan waar deze maand 4 frauderende bankiers de doodstraf krijgen, maar dat is wellicht wat al te rigoureus.

030812

In het FD artikel van vanochtend 'Deurmat Rabo ligt vol met claims' wordt nog getwijfeld aan de daadkracht c.q. gevolgen van de claims die nu, een maand na dato, in dit Liborschandaal in gang worden gezet. Aan de andere kant van de oceaan denkt men daar heel anders over & baseren zich daarbij o.m. op de succesvolle claims enkele decenniaterug van de anti-rooklobby.....

060812

Ex-Barclays trader in Rabobank link probe, met dat bericht komt The Financial Times dit weekeinde, daarmee aantonend dat de rol van RABO toch ietsje groter lijkt te zijn dan kort na de uitbraak van dit schandaal werd aangenomen (nb; het in het artikel genoemde EURIBOR is weer iets anders dan LIBOR). FT.com noemt RABO ook als 1 van de 7 aangeklaagden in een door andere banken(!) ingediende class-action.

Het Financieel Dagblad neemt dit bericht over met de titel 'Rabobank-handelaar betrokken bij manipulatie Euriborrente'. FD lijkt het nu toch allemaal wat genant te gaan worden voor RABO want onder het plaatje bij het bericht melden ze dat 'RABO in 2011 € 50 miljoen besteedde aan sponsorrechten'. Mooi. (nb; uit de LIBOR opbrengsten, misschien?)

080812

Binnen de Liborperikelen zijn berichten die nu verschijnen zoals over het megaverlies (nb; door een technische storing!) bij trader Knight Capital Group en (mogelijke) illegale handelsactiviteiten met Iran door Standard Chartered 'klein grut'..... :-o

110812

Gisteren rapporteerde FSA's managing director Martin Wheatley op verzoek van de Britse Overheid zijn The Wheatley review of LIBOR discussion paper. Wheatley's belangrijkste conclusie: "The existing structure and governance of Libor is no longer fit for purpose and reform is needed. The future of other benchmarks, for everything from oil and gold to stock prices, is also under scrutiny." LIBOR schiet zijn doel inmiddels voorbij.

In zijn toespraak bij de presentatie van zijn bevindingen merkte Wheatley op: "The attempted manipulation of Libor and its European equivalent Euribor have cast a shadow over the industry at large and the construction and governance of the   benchmark themselves. It is clear that regardless of the outcome of ongoing international investigations, trust in a vital part of the financial system has been badly damaged and timely action is needed to restore it."

'Timely Action': De bij dit LIBORschandaal betrokken partijen krijgen dan ook 4 weken om op de bevindingen te reageren.

160812

Bloomberg meldt: Dagvaarding zeven banken Liborschandaal. RABO hoort daar blijkbaar niet bij, blijft dat zo wie weet ontspringen zij dan de dans....

180812

The House of Commons publiceert vanochtend het 'Second Report Fixing LIBOR: some preliminary findings', een interessante weergave van de verhoren die de 'Treasury Committee' recent uitvoerde n.a.n. het Liborschandaal. De 1e conclusie zegt feitelijk al genoeg: "Manipulation by individuals with the intention of personal benefit (nb; de traders ontvingen hoge bonussen omdat ze zulke goede deals sloten in het belang van hun bank-bazen).

Every witness who appeared before the Committee agreed that these actions were disgraceful. They were made possible by a prolonged period of extremely weak internal compliance and board governance at Barclays (nb; BARCLAYS is de 1e aangeklaagde, zie hiervoor, maar zoals het rapport laat zien ook niet de enige bij dit schandaal betrokken bank met dergelijk gedrag), as well as a failure of regulatory supervision. Such misconduct is a sign of a culture on the trading floor, and higher up, that had gone badly awry." Mooi, die schuldbekentenis & nu?

210812

De kritische site ProPublica 'Journalism in the Public Interest' komt met 'A Scorecard For This Summer’s Bank Scandals': een 'scorekaart' tevens overzicht van de bankschandalen waarmee wij alleen al in deze zomermaanden zijn geconfronteerd. Je ziet direct de status van ieder schandaal. 'Leuk'.

230812

RABObank is niet scheutig als het gaat over het LIBORschandaal c.q. hun rol in e/o hun mening over deze (crisis)situatie. Vandaag publiceert RABO echter de haljaarcijfers 2012. In dat verslag wordt LIBOR genoemd in het hoofdstuk "Voornaamste risico’s en onzekerheden voor de overige zes maanden." Het is inderdaad een 'voornaam risico'.

Het is ff zoeken naar deze karakterisering want in de persoonlijke toelichting van de bestuursvoorzitter wordt hier met geen woord over gerept anders dan dat 'de voorzieningen worden opgetrokken'; terecht, lijkt mij.

Openheid zou hier helpen, maar ja daarmee zijn we in ons land (ook) niet zo scheutig; zo blijkt (ook) deze week maar weer in een ander schandaal......

240812

"The US regulatory environment has become one where there is genuine fear of  being caught. The financial penalties are substantial and the future  imprisonment of some bankers and brokers is probably inevitable."

Waarom bankiers meer angst voelen voor de Amerikaanse regelgeving dan voor de Britse c.q. Europese: in de VS is men 'gewoon' wat strenger (nb; zie de beelden van Bernie Madoff, Allen Stanford & Dominique Strauss Kahn; waarbij ik overigens nu niet pretendeer dat bankiers vergelijkbare figuren zijn). FT.com: Why bankers are more scared of New York than London.

250812

In Het FD vanochtend: Studenten ‘Ethiek is een pretvak’. Nu is het interessant om te weten dat het hier studenten betreft die o.m. worden opgeleid tot onze toekomstige bankiers. Wellicht leggen we daarmee, onbewust vooruit, de basis voor een toekomstig nieuw Liborschandaal....

Misschien is ethiek dan ook, net als klantgerichtheid, een competentie die je niet kan leren maar waarover je 'als van nature' beschikt of juist niet. (nb; daarentegen is bankieren juist weer wél te leren)

270812

Nadat deze zomer opnieuw het ene na het andere bankschandaal 'over elkaar heen viel' en banken nu worden geconfronteerd met megaclaims, is Deutsche Bank één van de 1e banken die deze schades gaat verhalen op disfunctionerende managers en medewerkers. Men gaat daarmee zelfs zover dat er ook een clawback komt op bonussen en premies verkregen bij eerdere werkgevers (nb; 'je CV klopt niet', zeg maar)

Bron: CNN Deutsche Bank turns screw on bonuses.

Tegelijkertijd meldt The Wall Street Journal dat op basis van de claims die nu (alleen al) in de VS aan de rechter zijn voorgelegd, de aansprakelijkheid voor de LIBORbanken $ 176 miljard kan gaan bedragen.... Da's fors. WSJ 'Suits Mount in Rate Scandal'.

'Grappig' is, ondanks alles, dat je met het artikel opnieuw een inzage krijgt in de manier waarop er in de VS de specifieke class actions juridisch worden behandeld. Zo is Linda Zacher, a widow living in Bryn Mawr, Pa., met haar vordering van $ 10.000 één van de 'lead plaintiffs'.

050912

Ook (oud-)onderdelen van ABN AMRO lijken betrokken te zijn bij het LIBOR schandaal. DNB onderzoekt 'ABN' in Libor-zaak.

Intussen lijkt men in de VS van LIBOR een verkiezingsthema te gaan maken. Banks Face Suits as States Weigh Libor Losses. Opmerkelijk overigens hoe rustig onze politici zijn m.b.t. dit thema.

070912

De Europese Commissie streeft nu naar een 'Benchmark for Integrity' da's mooi. Om dat te realiseren wordt er, opnieuw, een Commissie in het leven geroepen. Da's wellicht wat minder.

100912

'De Bank for International Settlements (BIS), die als bank voor centrale banken fungeert, start een onderzoek naar het misbruik van de Libor-rente door banken.' meldt Het FD vanmiddag. Da's alweer het volgende onderzoek in deze casus. Het maakt je wel nieuwsgierig wat dat straks aan resultaten gaat opleveren.

150912

Gisteren was het op TV, vandaag in de krant 'Banken houden rente kunstmatig hoog': door te weinig actie/controle van de EU (nb; de onderlinge concurrentie tussen banken lijkt te zijn afgeschaft) kunnen banken de rente kunstmatig hoog houden.

Naast allerlei andere financiële schandalen en minder goed functionerende producten (nb; internetbankieren ING bijv.), kunnen de banken dit er ook nog wel bij gebruiken. Het vraagt i.i.g. allemaal zo langzamerhand om crisismanagement.

210912

Je kon er op wachten: bij de toezichthouders bestaat het vermoeden dat er binnen meer overlegorganen dan alleen LIBOR werd/wordt gemanipuleerd. Libor-Like Manipulation Possible in Other Benchmarks, Iosco Says. Het wordt tijd voor een ingrijpende cultuurverandering.

250912

Pleeg je bewust (want dat lijkt in deze 'liborcase' het geval zijn) fraude & ontvang je daarvoor van je leidinggevenden ook nog eens een bonus, dat is er sprake van een strafbaar feit. Een strafbaar feit dat zowel voor jezelf als voor je leidinggevende kan leiden tot een strafzaak..... aldus Bloomberg vanochtend: Libor Gives Prosecutors Chance to Change Banking Culture.

Verder blijkt vandaag dat de activiteiten die de grote advocatenkantoren overhouden aan dit schandaal, voor hen nu al dé winstmaker van het jaar te zijn! Dat zegt ook 'iets' over het belang. Wall Street Scandals Fill Lawyers’ Pockets.

Overigens, wie betaalt er uiteindelijk de rekening van deze advocaten?

280912

Vandaag rapporteert de Britse FSA The Wheatley Review of LIBOR. Enkele van de conclusies zijn toch schokkend:

  • "Banks and individuals working for banks have an incentive to attempt to manipulate the submissions that compile the rate, either to signal their perceived institutional creditworthiness or to support trading positions.
  • The mechanism by which LIBOR is administered leaves opportunity for contributors to attempt to manipulate submissions in line with these incentives; submissions are not always based on transactions and the process is self-policing."

Eenvoudig gezegd: er bestaat een goede mogelijkheid om de boel te manipuleren. Sterker nog: betrokkenen ontvingen een stimulans om dit te doen.....

Dat er een LIBOR reform nodig is, is dan nog de minste aanbeveling.

101012

Bankiers betrapt op manipuleren Libor kunnen bij nieuwe EU-wetgeving gevangenisstraf krijgen melden de EU regelgevers vandaag vanuit Brussel. De gevangenisstraf kan oplopen tot 5 jaar. Da's weer eens wat anders dan een bonus ontvangen.....

141012

The Intruders een min of meer ludieke protestorganisatie bracht een bezoek aan de 'Oscar'-avond van de financiële dienstverlening 'The Investment Banking Award' en deelde daar de prijs uit aan de winnaar van het Libor manipulatieschandaal. Filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=WXhqvAbUDmg

161012

Class-actions zijn een gebruikelijk juridisch fenomeen in de VS: geef een groep eisers een gezicht & de rechtzaak kan beginnen. In dit liborschandaal is dat 'gezicht' de 65 jarige Annie Bell Adams: Banks Sued by U.S. Homeowners Over Rigging of Libor Benchmark. Nu lijkt het er op dat het juridisch serieus wordt, alle 12 Libor-banken zijn in deze class-action aangeklaagd.

181012

"De aanzwellende golf van verontwaardiging in de Londense City wordt vooral veroorzaakt doordat de Libor-rente als iets heiligs wordt beschouwd." Het Financieele Dagblad heeft de FD artikelen m.b.t. libor verzameld.

261012

Het Liborschandaal dat voor de zomer werd blootgelegd, zie het begin van deze entry, komt nu toe aan de juridische status. Nadat de 1e banken van de Libor Group een aanklacht ontvingen, is nu de 2e groep w.o. Rabo. Het ziet er niet naar uit dat Rabo zo eenvoudig onder de Liborverplichtingen uitkomt als dat de bank dat deed met hun verplichtingen aan de professionele wielerploeg. 'Hoofdpijn dossiers' noemen we dat....

Nine more banks added to Libor probe.

121112

Persbureau Blomberg meldt vanochtend dat in Groot Brittannië de 1e arrestaties binnen het Liborschandaal a.s. zijn (nb; 'aanstaande', zouden ze nog kunnen vluchten?). Het betreft hier dan m.n. de handelaren. Zouden de managers op de hoogte zijn geweest? Binnenkort weten we 't.

151112

Barclays told to hand over 42 names in Libor case meldt persbureau Reuters vandaag. De 42 werknemers behoren tot een lijst van 207 Barclay-werknemers waarvan uit documenten blijkt dat zij in enige mate betrokken zijn bij het Liborschandaal. Vooralsnog worden hun personalia anoniem gehouden.

111212

'Eerste arrestaties in Libor-schandaal', meldt Het Financieele Dagblad. "Drie Britten zijn aangehouden in verband met het Libor-schandaal. Een van hen is handelaar bij UBS."Het zijn mogelijk niet de laatsten....

171212

"Royal Bank of Scotland zet zich schrap voor een boete van ruim £350 mln (€431 mln) voor betrokkenheid bij het manipuleren van de Libor-rente." meldt Het Financieele Dagblad met als aanvulling "Donderdag werd bekend dat UBS een boete zal krijgen van £1 mrd (€1,2 mrd)."

De boetes lijken fors maar, zoals je hiervoor las, de schade is er dan ook naar.....

201212

Reuters meldt vandaag: "De Amerikaanse financiële instellingen Fannie Mae en Freddie Mac hebben mogelijk $3 mrd verloren als gevolg van manipulatie door banken van de Libor-rente." Als dat bericht of die aanname klopt, dan zijn de gevolgen voor de betrokken banken nog groter want Fannie & Freddie zijn uiteindelijk ten onder gegaan met alle mogelijke gevolgen voor de Amerikaanse (Westerse?) huizenmarkt aan toe.....

241212

(internationale) Jusitie weet steeds meer boven tafel te halen mede dankzij (social) media. Zo lezen rapporten als thrillers (zie o.m. Lehman Bros. & Goldman Sachs) ook in dit Liborschandaal. Bron Het FD: Champagne smeert kelen in Libor-affaire.

Het doc. 'Statement of Facts' is een aanrader; voor liefhebbers, dat wel.

100113

Deutsche Bank speculeerde met succes op Libor-rente blijkt uit onderzoek. Zo leverde liborspeculaties in 2008 de Deutsche Bank € 500 miljoen op. Het is alleen jammer dat de rekening voor deze 'winst' terechtkwam bij de klanten......

"Het niveau van onwetendheid lijkt onthutsend, op het punt van ongeloof." Ook vandaag mochten (v/m) Managers van de Zwitserse bank UBS in London uitleg geven over hun rol in het Liborschandaal. Het lijkt er op dat het excuus ''We wisten er niets van." hen zeker niet helpt...... Former UBS Executives Are Grilled Over Libor.

030213

RBS schikt in het Liborschandaal voor € 780 miljoen. De (mogelijke) boete voor de RABObank is nog niet bekend. Het zou kunnen dat die boete hoger is dan de bijdrage die RABO dient te doen in de SNSaffaire....

220213

Der Spiegel heeft een mooi (nou ja 'mooi') verklarend schema gemaakt over het hoe en wat van het liborschandaal in het artikel Libor-Manipulationen: EU droht Banken im Zinsskandal mit Milliardenstrafen (zie de plaatjes).

260213

Persbureau Bloomberg meldt dat RABObank kans loopt op een boete van een half miljard: Rabobank Faces Libor-Rigging Fine of $440 Million Plus. Da's fors.

010413

Nu klagers door een rechter in New York voorlopig in het ongelijk zijn gesteld v.w.b. hun schadeclaims n.a.v. de Libor-affaire, hebben de betrokken banken voor even rust. Maar, zoals met nagenoeg alle zaken van dit soort miljarden omvang, de uiteindelijke beslissing ligt bij the Supreme Court aldus de journalist van NYT in In Libor Ruling, a Big Win for the Banks. (ook) Dit kan dus nog 'even' gaan duren.

070413

De door Het FD in de openbaarheid gebrachte onenigheid binnen het Bestuur van de RABObank, maakt een oplossing van dit probleem, laat staan het voor een volgende keer voorkomen ervan (nb; integriteit), tot een lastige klus.

280413

Vernieuwing Libor en Euribor stuit op praktische problemen meldt Het FD. De materie is zodanig complex dat alleen de ingewijden er van weten, dat idee krijg je van het artikel. Dat verklaart dan tevens waarom er zo eenvoudig mee kon worden gesjoemeld..... Het is i.i.g. een nieuwe uitdaging voor de EU.

230513

De Britse BBC besteedt al geruime tijd aandacht aan de financiële dienstverlening, in de Londonse City zijn de banken dan ook goed vertegenwoordigd. De BBC schuwt een stevige aanpak niet. Zo verscheen gisteravond de documentaire 'Bankers fixing the system.' Conclusie: als wielrenners alweer een nieuwe vorm van doping vonden, kunnen bankiers opnieuw vervallen in oude gewoontes zoals fraude....

Zie ook de speciale Bankers pagina van BBC 2.

090713

Euronext gaat Libor samenstellen, melden de media. Nadat betrokken banken er niet in slaagden te komen tot een ethisch verantwoorden handelwijze, mag nu NYSE Euronext het gaan proberen. Hopelijk gaat dat beter....

Volgens hetzelfde bericht kan de boete voor RABO "mogelijk oplopen tot € 500 mln, gelet op de boetes aan andere banken".

070813

Weten we ruim 1 jaar na dato nog steeds niets van uitkomsten uit onderzoek naar de LIBOR affaire, komt het volgende financiële schandaal er alweer aan ISDAfix.

"The Commodity Futures Trading Commission (CFTC) is probing 15 banks over allegations that they instructed brokers to carry out trades that would move ISDAfix, the leading benchmark rate for interest rate swaps." meldt The Telegraph.

Het leidt er i.i.g. (al) toe dat de Duitse financiële waakhond BAFIN een onderzoek naar mogelijke manipulatie start.

220813

Tijdens  het presenteren van de halfjaarcijfers meldde Rabobank dat men een voorziening heeft genomen voor de rol in de LIBOR-affaire. Rabobank wil niet zeggen hoe hoog de voorziening is, ‘omdat dat de positie van de bank ernstig kan schaden’. Die opmerking voorspelt weinig goeds.....

Bron: Rabobank neemt voorziening voor Libor-affaire. Het FD.

080913

BARCLAYS was één van de (andere) banken in het Liborschandaal. In het eerder dit jaar verschenen SALZ Report, een review naar de activiteiten van BARCLAYS, wordt er over LIBOR o.m. opgemerkt: "Quite clearly, there was a culture here that tolerated – if it didn’t encourage – this sort of behaviour." Een cultuur was er ontstaan binnen de bank waardoor dit soort gedrag ontstond én werd getolereerd.

240913

'Rechtszaak tegen Rabo over Libor-fraude' meldt BNR n.a.v. berichten uit New York. 'Rabobank en 12 andere banken worden door een Amerikaanse toezichthouder aangeklaagd vanwege betrokkenheid bij de fraude met het interbancaire rentetarief Libor.'

Het zijn bijzondere tijden voor RABO president-commissaris Wout Dekker.....

221013

'Miljard boete voor Rabobank' weet The Financial Times vanavond te melden. Deze miljard dollar, die volgende week 'mogelijk' wordt opgelegd, is iig fors meer dan verwacht.

Persverklaring RABObank Persverklaring RABObank

 

291013

Nu de schikking in het LIBOR schandaal voor RABO definitief is, dan (pas..... helaas) wordt het tijd voor RABObank om met een uitgebreide persverklaring te komen: in 24 punten legt men het eigen standpunt uit w.o. enkele opmerkelijke zoals 'Top management was niet betrokken bij of op de hoogte van ontoelaatbaar gedrag.'

M.a.w.: je wist als Top wel dat je organisatie winst genereerde maar het interesseerde je, blijkbaar, weinig waar die winst dan vandaan kwam..... Jammer.

Meer lees je in het persbericht: Rabobank treft schikking in Libor- en Euriboronderzoeken.

Overigens met deze schikking met de autoriteiten is RABO (& de andere LIBOR banken) nog niet bevrijd van de zgn. class actions, eenvoudig gezegd: rechtszaken die benadeelde zakelijke & particuliere partijen tegen RABO c.s. kunnen aanspannen. Bewijslast dat je benadeeld bent door LIBOR manipulatie kan lastig zijn, maar de gemiddelde Amerikaan ziet niet op tegen zo'n juridisch steekspel.....

011113

Nu RABO een schikking heeft getroffen met de autoriteiten kunnen we spreken van een afronding van deze chronologie. Maar daarmee betekent dit nog niet dat er ook een einde is gekomen aan de LIBOR affaire..... Zo meldt De Telegraaf vandaag dat hypotheekverstrekker Fannie Mae RABO daagt i.v.m. LIBOR. D.i. Post-LIBOR zo gezegd.

De LIBOR thriller gaat op ManPro dan ook verder maar vanaf nu in de entry: Post-Libor, een (nieuwe) Chronologie.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Peter Westerhof
WSJ meldt : "More than $800 trillion in securities and loans are linked to the Libor, including $350 trillion in swaps and $10 trillion in loans".

US/UK 'trillion' is voor óns 'biljoen', dus *niet* 'triljoen'. ;-)
Pfff, scheelt weer een factor 1000, maar het bljft een hoop geld.
Richard Kindermann
Lid sinds 2019
Schandelijk om op deze manier de macht te misbruiken.
Onderzoek: 16% van de zakenbankiers begaat een misdaad als zij daarmee weg kunnen komen; LIBORschandaal II. - ManagementPro
[...] Een Nieuwe Week, een Nieuw Bankschandaal: over de vos, zijn haren, zijn streken; over het 800 triljo... [...]
Nelson Mandela is vandaag 94, helpen zijn idealen de Menselijke Maat te herstellen? | Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant.
[...] zijn de bestuurders van de verschillende organisaties die ons nu opnieuw opzadelen met deze ‘uitdagingen’ bekend met Nelson Mandela, eventueel zelfs met zijn 46664 initiatief, maar beseffen zij ook dat het [...]
Nelson Mandela wordt vandaag 94, zijn zijn idealen dan misschien de oplossing voor de Crisis? - ManagementPro
[...] de bestuurders van de verschillende organisaties die ons nu opnieuw opzadelen met deze ‘uitdagingen’ bekend met Nelson Mandela, eventueel zelfs met zijn 46664 initiatief, maar beseffen zij ook dat [...]
Tour, Libor, Reorganisatie, RABObank faalt opmerkelijk opzichtig in crisiscommunicatie daarom: enkele tips. - ManagementPro
[...] Toen was daar ‘opeens’ het Liborschandaal. RABO’s 1e reactie, begin deze maand: ‘We werken mee aan het onderzoek.’ …. [...]
Het wordt tijd dat we de Zorg Evalueren maar dan wel met de juiste informatie. - ManagementPro
[...] tot een crisis die qua omvang lijkt op de huidige financiële crisis‘ (nb; de proporties van het LIBORschandaal zijn vele malen groter, ‘gelukkig’, nl. 12x het wereldwijde BBP; maar da’s weer [...]
Als de Medewerkers het voor het Zeggen hebben: de Democratische Organisatie. - ManagementPro
[...] & ‘managementguru’ Gary ‘What Matters Now’ Hamel is een (vurig) pleitbezorger voor het principe van de democratische organisatie: de [...]
URL
<strong>... [Trackback]...</strong>

[...] Informations on that Topic: managementpro.nl/leiderschap/een-nieuwe-week-een-nieuw-bankschaal-de-vos-zijn-haren-zijn-streken-het-liborschandaal/ [...]...
Pensioenen terughalen, Bonussen niet uitkeren, opnieuw Overheidssteun aanvragen, nieuwe Ontslagrondes: inderdaad de Financiële Dienstverlening verandert&#8230;. - ManagementPro
[...] in deze constructie toch niet dat hij betaalt voor financieel advies&#8217;&#8230;.. Een nieuw Liborschandaal lijkt hier in de maak. Hoe naïef kun je [...]
Amarantis, Vestia, m.b.v. staatssteun salarissen verhogen, Kapitalisme is er dus in nog Rauwere Vormen&#8230;. - ManagementPro
[...] Het LIBORschandaal, een chronologie. [...]
Zit er ook een Psychopaat in de Bestuurskamer van jouw organisatie? (S.O.B.) - ManagementPro
[...] gevolgen van affaires zoals binnen de sociale woningbouw, binnen het onderwijssysteem, binnen het financiële systeem e.a., voor de [...]
Of er nu een paard, een koe, een varken of een kip in de gang staat: als er maar staat wat er staat! Klanttevredenheid - ManagementPro
[...] Stond deze &#8216;paardenzaak&#8217; nu maar op zichzelf, werd de consument nu alleen maar door de vleesindustrie voor de gek gehouden, dan was al die aandacht wellicht nog begrijpelijk. Maar dat is dus niet zo, helaas. We kennen de laatste jaren schandalen variërend van TOYOTA&#8217;s terugroepactie tot het meer recente LIBOR-schandaal. [...]
Gebrek aan Commitment kan leiden tot ontmanteling van Coöperatieve RABObank. - ManagementPro
[...] Het LIBORschandaal. [...]
Voor hongerstakende vluchtelingen gelden de wetten, voor andere misstanden ook? Overigens, van wie is de aarde eigenlijk? - ManagementPro
[...] de Libor affaire, waarvan bijna een jaar na dato nog steeds geen onderzoeksresultaten van AFM/DNB bekend zijn, [...]
&#8216;RABOBANK wordt een franchiseorganisatie als McDonald&#8217;s.&#8217; Dat kan, maar Mc is wél een Gouden IiP-er! - ManagementPro
[...] was daar vrijdag ook de melding dat RABO eindelijk een regeling treft in de LIBOR affaire. The Financial Times bericht daarover &#8220;RABOBANK has publicly disclosed that it is being [...]
Post-Libor vraagt om Leiderschap. Is dat de Kernkwaliteit van het &#8216;Braafste Jongetje&#8217;? - ManagementPro
[...] hoogte van ontoelaatbaar gedrag.&#8221; meldde het Perscentrum van RABObank gisterochtend nadat de LIBOR schikking officieel was. Men herhaalt dit statement even later nog maar eens &#8220;Geen van de leden van de [...]