Korte recensie Overlevingsstrategie voor Startups.

Over “Overlevingsstrategie voor startups- zo overleef je een crisis in 5 stappen” en ”SNEL” gesproken…

Als je snel aan de slag wilt of moet om deze crisis te overleven, dan moet je geen tijd stoppen in deze recensie, maar SNEL het overlevingspakket‘’ “Overlevingsstrategie voor Startups” van Tony de Bree bestellen.

2 weken geleden typeerde ik in een Column op Linkedin de Bree als “SNEL”. Hij speelde ook heel snel in op de “uitdagingen” die de huidige COVID19 crisis met zich mee brengt. In het boek had ik een knipsel uit de Flevopost gedaan met een artikel ‘Massale vissterfte door TRAAG handelen . 60.000 karpers, brasems en snoekbaarzen door als gevolg van traag handelen. Een Ramp. In deze crisistijd past geen traag handelen. Zorg er voor dat de crisis geen ramp wordt voor je startup, bedrijf of organisatie.

De Bree is – vanuit intrinsieke betrokkenheid – snel aan de slag gegaan met dit ‘overlevingspakket’ zoals hij het noemt, waarbij hij inspeelt op de “uitdagingen” die deze crisis met zich meebrengt. Het ‘overlevingspakket’ bestaat uit een doe-het-zelf overlevingsgids, gratis video tutorials, canvassen en checklists.

De 5 stappen vormen samen een prima basis om (inderdaad snel) aan de slag te gaan om deze crisis te overleven. Ze gaan o.a. over: de kenmerken, ontwikkelfasen en de overlevingsfase, (innovatieve) business en verdienmodellen, je instelling, het financieren zonder schulden te maken, de trends, stakeholders en concurrenten, je nieuwe startup model canvas en vooral over hoe je in 5-stappen snel je overlevingsstrategie als zzp’er, startup, scale-up of MKB-bedrijf bepaalt en je overlevingsplan snel opstelt en uitvoert om je bedrijf ook organisatorisch snel te kunnen aanpassen. Dat maakt het pakket ook uniek: dat je je oude bedrijf snel kunt veranderen in je nieuwe bedrijf.

Ondergetekende recenseerde meer dan honderd boeken, waaronder 4 of 5 van de Bree, maar was inhoudelijk niet of nauwelijks op de hoogte van de ins en outs van startups en scaleups. Dit boek bracht daar verandering in. Alleen al door de hoofdstukken “wat is een startup – kenmerken, ontwikkelfase en overlevingsfase ” en “je startup businessmodel & verdienmodel met het nieuwe startup model canvas’, l, 3 typen innovatieve online & offline business modellen -“ en de woordenlijst (van Belly up, via Burnrate, GIG economie, Pivot, Softskills naar Vision / Foundersfit. (VFF).

Het ‘boek’ is niet alleen een must read voor investeerders en mensen die betrokken zijn bij startups, maar ook een must read voor studenten, leraren, docenten, en hoogleraren. Het is ook bedoeld voor zelfstandige ondernemers zoals oprichters van startups, CEO’s van scale-ups, MKB-ers en zelfs voor corporates en de overheid. Ik zag met eigen ogen, dat er overheidsinstellingen zijn met een geldstroom van meer dan 1 miljard euro, die geen notie hebben van hen financiële verplichtingen langlopende Inhuur en inkoopcontracten). Dat gaat ook op voor een energiebedrijf met een omzet van 3 ½ miljard euro. Die kunnen de checklist kostenreductie uit dit ‘overlevingspakket’ goed gebruiken!

U begrijpt het al. Van harte een bevolen. Ga er snel mee aan de slag. Dan kan je een ramp voorkomen en verhoog je de kans dat je deze crisis overleeft!

Koos Groenewoud, Lelystad 15 september 2020

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>