Hoe maak je Kennis Werk Gezellig?

Toch nog maar even over 'Kennis', het blijkt een onderwerp dat onze gemoederen meer bezighoudt dan de Regering.....

Als Kennis Werker zou het zo maar kunnen dat je op enig moment volledig zelfstandig werkt & toch anderen van dienst bent met je kennis maar: hoe doe je dat dan? & Hoe houd je die specifieke vorm van dienstverlening, kennisoverdracht, voor jezelf ook nog eens gezellig? Hier volgen enkele tips:

  • Als je kennis aanbiedt aan mensen die je niet mag en je wordt er niet voor betaald, dan is dat gekkenwerk.
  • Als je mensen helpt, met je kennis, die je graag mag maar je krijgt er niet voor betaald dan is dat een vorm van teruggeven. '-betalen'.
  • Als je mensen helpt die je niet mag maar je wordt er voor betaald, dan is dat werk.
  • Als je mensen helpt die je graag mag én je krijgt er voor betaald, dat is dat héél prettig.

Dus hoe pak je dat werk van kennisoverdracht nu op een effectieve wijze op?

  • Allereerst: zoek mensen die je graag van dienst bent. Dat betekent ook: 'Ken Uzelve', een coach kan daarbij handig zijn. & Ga daarna pas op zoek naar leuke mensen (nb; als je voor jezelf ook leuk bent, tenminste).
  • Vervolgens: zoek problemen (nb; 'uitdagingen' klinkt beter!) die je graag oplost. Sommigen van ons zijn van mening dat zij alles op kunnen lossen, maar dat is niet waar. Sterker nog: het best functioneer je in die 'probleemsituaties' waarbij jij je als een vis in het water voelt & dat doe je niet overal, toch?
  • Daarna: positioneer jezelf. Waar sta je nu? Waarin ga je jezelf verder ontwikkelen? Hoe pas jij in de gegeven situatie? Kortom: communiceer & werk gezellig, werk met plezier!

& Voor de twijfelaars onder ons: als je stopt met werken en start met plezier maken, is het verbijsterend om te ontdekken hoe irrelevant de vraag: 'Hoe lang duurt het nog voordat ik met pensioen kan?' wordt. ;-)

Met dank aan Larry Stybel.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>